Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен регионалка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

13. Економічна оцінка передумов розвитку машинобудування. Розміщення галузей. Проблеми і перспективи розвитку. Схема міжгалузевих зв'язків машинобудування.

Розміщення галузей:

Перспективи розвитку: У перспективі машинобудування повинно зайняти більш вагоме місце як у структурі промисловості, так і у формуванні експорту України. Необхідно удосконалити галузеву структуру машинобудування, розширити асортимент його продукції за рахунок підвищення питомої ваги галузей, що виробляють товари народного споживання. Потрібна модернізація машинобудівних заводів, їх технічне переоснащення з використанням сучасних технологій і значне під­вищення за рахунок цього якості машин, їх конкурентоздатності. Необхідно налагодити виробництво високоефективних машин та їх систем для всіх галузей і сфер народного господарства, приладів і апаратів, швидкісної електронно-обчислювальної техніки нових поколінь, виробництва систем зв'язку, засобів управління, автоматизації тощо. Спеціалізацію і кооперування виробництва в маши­нобудуванні необхідно орієнтувати на вітчизняні підприємства, створювати замкнуті цикли виробництв у середині країни.

Сучасна стратегія державної промислової політики України в галузі машинобудування передбачає зростання темпів випуску наукоємної продукції високого технологічного рівня, освоєння нових конкурентоздатних зразків техніки, підвищення якості й ефективності виробництва з орієнтацією на потреби внутрішньо­го ринку та збільшення експортного потенціалу.

Для цього передбачається прискорити структурну перебудову машинобудівного комплексу на основі збільшення обсягів виробництва у таких пріоритетних галузях: ракетно-космічній, літакобудуванні, суднобудуванні, інформаційних та телекомунікаційних системах, важкому машинобудуванні, сільськогосподарському машинобудуванні, приладобудуванні та електротехнічній промисловості.

Схема міжгалузевих зв'зків:

14.Значення і розмыщення виробництванепродовольчих товарів народного споживання. Проблеми і перспективи розвитку.

Промислові галузі(виробництво непродовольчих ТНС) - близько 20 - виробництво непродовольчих ТНС:

- виробництво побутових машин і приладів, теле -, радіоапаратури, легкових автомобілів, мопедів, велосипедів; меблів; фармацевтичних препаратів, лако-фарбових виробів, побутової хімії; пПрямая соединительная линия 1 осуду; товарів культурно - побутового і господарського призначення; легка промисловість, і ін.

Вони об'єднані за єдиною ознакою: їх продукція розрахована на спільного споживача - населення.

Проблеми і перспективи розвитку:

- відновлення виробничих зв'язків, розширення сировинної бази;

- заміна застарілого обладнання, зменшення частки важкої низькопродуктивної ручної праці;

- розвиток машинобудування для легкої промисловості;

- залучення інвестицій для зростання випуску продукції, розвиток кредитування підприємств;

- повне завантаження виробничих потужностей;

- випуск високоякісних товарів, що відповідають швидко мінливій моді, з урахуванням потреб людей різного віку, збільшення асортименту продукції;

- правильне розміщення підприємств ЛП з урахуванням більш повного використання трудових ресурсів у районах розвитку важкої індустрії;

- створення підприємств ЛП у районах із надлишком трудових ресурсів і дефіцитом енергетичних і водних ресурсів;

- розширення власної сировинної бази (переробка біомаси → штучні волокна; виробництво поліуретану, штучної шкіри тощо);

- розширення асортименту конкурентоспроможних виробів та імпортозамінюючої продукції.

15. АПК. Схема структури, передумови розвитку АПК. Роль у господарстві країни. Спеціалізація і розміщення рослинництва, тваринництва. Сільськогосподарські зони, їх спеціалізація. Проблеми і завдання АПК.

Галузева структура АПК

АПК належить важлива роль у структурі господарства України, її зовнішньо-економічних зв'язках. У ньому працюють 30% усіх зайнятих у господарстві країни.

Частка України в загальносоюзному виробництві 1990 р.: 60% цукру, 30% рослинної олії 25% тваринних жирів, 30 % овочів, 24% м'яса, 28% картоплі, 30% молочних консервів, 21% зерна.