Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МЕ 1-6!!.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
32.11 Кб
Скачать
  1. Поняття «Світова економіка»

Світова́ еконо́міка — це сукупність національних господарств, пов'язаних один з одним системою міжнародного поділу праці (МПП), економічними і політичними відносинами. Універсальний зв'язок між національними господарствами здійснюють міжнародні економічні відносини.

Світову економіку можна визначити як економічну систему, що самовідтворюється на рівні продуктивних сил, виробничих відносин і визначених аспектів надбудовних відносин у тій мірі, у якій вхідні в нього національні господарства мають визначену сумісність на кожному із трьох названих рівнів.

Ознаки світової економіки

  • Розвинута сфера міжнародного обміну товарами на базі міжнародної торгівлі

  • Розвинута сфера міжнародного руху факторів виробництва, насамперед, у формах вивозу- ввезення капіталу, робочої сили і технології

  • Міжнародні форми виробництва на підприємствах, розміщених в кількох країнах, насамперед, у рамках ТНК

  • Самостійна міжнародна фінансова сфера, не пов'язана з обслуговуванням ні міжнародного руху товарів, ні руху факторів виробництва

  • Система міжнаціональних і наднаціональних, міждержавних і недержавних механізмів міжнародного регулювання з метою забезпечення збалансованості і стабільності економічного розвитку

  • Економічна політика держав, що виходить із принципів відкритості економіки

  1. Основні фактори формування світової системи господарства:

А) інтернаціоналізація господарського життя;

Б) економічний та територіальний розподіл світу монополіями (ТНК);

В) міжнародна торгівля;

Г) міжнародний розподіл праці (визначає необхідність спеціалізації виробництва країн відповідно до їх природно-кліматичних, історичних та економічних умов, що забезпечує підвищення ефективності виробництва, економію затрат суспільної праці, раціональне розміщення продуктивних сил.);

Д) міжнародний рух факторів виробництва.( с тетради)

Основними факторами, які об'єктивізують цей процес (утворення світового господарства), є:

1. Розгортання науково-технічної революції, що вимагає об'єднання зусиль для використання сучасних досягнень науки і техніки.

2. Прагнення народів до мирного співіснування в умовах загрози ядерної війни.

3. Необхідність об'єднувати зусилля при вирішенні глобальних проблем.

  1. Суб’єкти світового господарства

Суб'єктами світової господарства є господарюючі одиниці, що володіють необхідним капіталом, здатними організувати виробничу діяльність на міжнародному господарському просторі і володіють певними міжнародними правами й обов'язками.

До числа таких основних господарюючих суб'єктів входять:

  • Держави;

  • ТНК - господарські підприємства, що діють в двох або більше країнах і в операції яких міститься певний закордонний компонент (експорт та закордонне виробництво становлять 25% обороту (оборот 2 млрд.));

  • регіональні інтеграційні господарські об'єднання (включать територіально близькі країни із приблизно однаковим рівнем соціально-економічного розвитку - економічна спільність у формі Європейського Союзу (ЄС), і в Північній Америці (НАФТА));Європе́йський Сою́з — союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄВС, ЄОВіС, Євратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р. Створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (валюта (Екю), від 1999 року — Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.

Північноамерика́нська зо́на ві́льної торгі́влі (США, Мексика, Канада) - Цілі угоди полягають в тому, щоб позбутися перешкод у торгівлі, створити умови для справедливої конкуренції, збільшити доцільність інвестування, спільно захищати права інтелектуальної власності, запровадити ефективний механізм співпраці та розв'язання суперечностей, а також розвивати тристоронню, регіональну та багатосторонню співпрацю.

  • міжнародні економічні організації (найбільше значення мають міжнародний валютний фонд і Міжнародний банк реконструкції та розвитку).

МВФ – спеціальна установа ООН, створений у 1944 році на Бреттон-Вудській конференції в США. Функціонувати почав з 1947р. МВФ тісно співпрацює з Всесвітнім банком.

Всесвітній банк:

1-МБРР(міжнар банк реконструкції та розвитку)

2-МАР (міжнар асоціація розвитку)

3-МФК (між нар фінансова корпорація)

4-МАГІ (між нар агентство з гарантій багатосторонніх Інвестицій)