Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОИ ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

37. Типи і види грошових реформ. Методи проведення гр. Реф.

Грошові реформи – заходи, покликані поліпшити або стабілізувати стан грошового обігу та економіки в цілому, що проводяться державою.

ГР розрізняють у вузькому і широкому розумінні.

У вузькому - це реформи, спрямовані на те, щоб зміцнити грошову систему без докорінної зміни самої системи. Такі реформи бувають формальними (заміна одного зразка купюр іншим через їх незахищеність), деномінаційними (зміна масштабу цін), конфіскаційними (вилучення частини грошової маси у населення).

Що ж стосується грошових реформ у широкому розумінні, то це якісні масштабні і довготермінові зміни грошових відносин. Вони тісно пов’язані зі структурною перебудовою економіки, формуванням і розвитком ринкової інфраструктури, удосконаленням нормативної бази суспільного виробництва, розвитком банківської системи, розробкою ринкових механізмів регулювання грошової сфери, удосконаленням організації використання різноманітних фінансових інструментів тощо.

За методом здійснення: 1) шляхом реставрації. Суть цього методу полягає в тому, що знецінену грошову одиницю поступово зміцнюють, змінюючи співвідношення між грошовою і товарною масою, тобто акцент робиться на розвитку виробництва таким чином, щоб поступово грошова одиниця країни відображала більшу (за вартістю) сукупну товарну масу, ніж до початку реформи.

– мета: збалансувати наявну грошову і товарну форму. Нерідко супроводжується дефляцією (зменшення частки гр. маси);

2) введення паралельних валют. Суть цього методу полягає в тому, що введення нової грошової одиниці здійснюється поступово і вона певний час діє поряд зі старою грошовою одиницею, сфера функціонування якої поступово звужується. Грошова одиниця, яка ще діє, але вже приречена на зникнення, швидко втрачає сферу своєї дії і, по суті, частину коштів у населення таким чином конфіскують.

38. Грошова реформа в У-ні і особливості її проведення

Грошова реформа продовжувалась з 2 вересня до 16 вересня 1996 р. Упродовж цього періоду вільно використовувались як гривні, так і карбованці. Вона була дуже успішною, добре організованою та прозорою.

Найважливіша її особливість — це її неконфіскаційний характер, який став основним чинником стримування різкого зростання цін.

На перших порах наслідками реформи стали такі явища: значне зниження рівня інфляції, укріплення курсу гривні, що призвело до зростання довіри до гривні і збільшення обсягів кредитування.

Грошова реформа мала велике позитивне значення для розвитку економіки України. Важко перелічити ті явища, які тією чи іншою мірою стали наслідком успішно здійсненої реформи, але найбільш важливі з них такі:

—в Україні була введена власна національна валюта, а це один з найважливіших символів незалежної держави;

—курс гривні став стабільним і в наступні роки;

—гривня стала привабливою для громадян і господарюючих суб’єктів, а це, у свою чергу, сприяло нагромадженню, зменшенню бартеризації економіки, пом’якшенню проблеми неплатежів, послабленню рівня доларизації економічних відносин, розширенню довгострокового кредитування, припливу іноземних інвестицій тощо;

Позитивні наслідки грошової реформи ще довгий час сприятимуть розвитку нашої економіки і ринковим перетворенням у господарському механізмі незалежної України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]