Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори аудит.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

15. Організація процесу аудиту за його етапами (стадіями).

Аудиторський процес складається з таких стадій:

І. Початково - організаційна: Вибір об`єкту а-ту: -визн-ня першочерг-ті об`єкта контролю. -Форм-ня бригади а-рів. -Призн-ня а-ту. Орг-но-метод-на підготовка а-ту: -вивчення стану ек-ки об`єкта контролю. -Розр-ка програми а-ту -Вибір методики а-ту. -Склад-ня роб-го плану а-ра. ІІ. Дослідна: Переддослід-й процес: -першочергові дії на об`єкті а-ту. -обстеж-ня об`єкту а-ту. -коригув-ня програм а-ту -календаризація плану а-ту 2)Дослідний процес: -вик-ня конр-но-а-х процедур -діалогове спілкув-ня з ЕОМ. ІІІ. Завершальна - узагальнення та реалізація рез-тів контролю: 1)Узаг-ня рез-тів контролю -груп-ня і синтез-ня вияв-х недоліків. -узаг-ня і вик-ня рез-тів а-ту у акті. 2)Реалізація рез-тів контролю: -обговор-ня рез-тів а-ту з замов-м -розробка проекту профілактич-х заходів -прийняття рішень за рез-ми а-ту -контроль за вик-ням прийнятих рішень.

16. Організація вивчення бізнесу клієнта.

Аудитор повинен мати такий рівень знань про бізнес клієнта, який дасть змогу йому спланувати і провести аудит відповідно до загальноприйнятих аудиторських стандартів. Такий рівень знань забезпечить аудитору розуміння подій, що виникають, а отже і якісну перевірку фінансової звітності. Зазвичай рівень знань, що відносять до бізнесу клієнта, значно вищий у керівництва аудиторської фірми, ніж у рядового аудитора, який проводить перевірку. Інформація про бізнес-клієнта сприяє правильному визначенню напрямків аудиту, під час вивчення яких можуть бути потрібні спеціальні дослідження. Це допомагає оцінити умови, в яких відбувається отримання, обробка і зберігання бухгалтерської інформації за завершеними операціями клієнта, а також контроль під час обробки такої інформації. Знання бізнесу клієнта дає можливість визначити обґрунтованість оцінок. Без цих знань неможливо достовірно визначити правильність прийняття управлінських рішень всередині компанії і виробити думку щодо адекватності облікових принципів, які застосовуються клієнтом. Для того, щоб оцінити можливість майбутньої роботи, слід простежити тенденцію в господарсько-фінансовій діяльності під-ва, а саме одержати інформацію про: 1) організаційну структуру потенційного клієнта; 2) особливості його виробничої діяльності; 3) постачальників та покупців; 4) дочірні й залежні організації; 5) рентабельність і розподіл прибутків; 6) систему внутрішнього контролю; 7) курс акцій клієнта (якщо вони котируються на ринку ЦП); 8) принципи формування оплати праці персоналу.

Джерелами інформації в цьому разі можуть бути: 1) установчі документи клієнта; 2) бух-ка і статистична звітності; 3) звіти А-рів і акти податкових інспекцій; 4) плани, кошториси, договори, контракти; 5) протоколи зборів та засідань; 6) інші документи; 7) інформація, одержана під час бесіди з керівництвом клієнта та його персоналом; 8) інформація, одержана під час огляду економічного суб’єкта, його відділів, складів.

17. Оцінка системи внутрішнього контролю та аудиторсткого ризику.

Система внутрішньогосподарського контролю може давати надійну фінан­сову інформацію, забезпечувати збереження активів суб'єкта перевірки. Якщо у клієнта достатньо надійна система внутрішнього контролю, то ризик контролю буде незначним, а кількість аудиторських доказів може бути значно меншим, ніж при слабкому внутрішньому контролі. Крім цього, оцінка внутрішнього ко­нтролю і ризику дозволяє аудиторові виявляти конкретні контрольні моменти і знижує ймовірність того, що наявні помилки не будуть виявлені. Дослідження системи обліку, оцінку внутрішнього контролю та ризику ау­дитор здійснює за допомогою вивчення організаційних структур, діючих на підприємстві інструктивно-посадових інструкцій, бесід із керівництвом і пра­цівниками клієнта, ознайомлення із документообігом, спостереження за робо­тою менеджерів і внутрішніх аудиторів та ін. Основною метою оцінки системи внутрішнього контролю підприємства є створення основи для планування аудиту та визначення часу й обсягу аудитор­ських процедур, а також суми оплати за надані послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]