Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори аудит.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

21.Контроль якості роботи персоналу аудиторської фірми.

Аудиторський фірмі слід запроваджувати політику і процедури контролю якості, що забезпечують проведення всіх аудиторських перевірок відповідно до МСА.

Характер, час, політика та процедури контролю якості аудиторської фірми залежать від багатьох чинників (наприклад, обсяг і характер її практики, її географічна розосередженість, організаційна структура і співвідношення доходів і витрат). Відповідно, політика і процедури, прийняті окремими аудиторськими фірмами будуть різними, які і обсяг їхньої документації.

Цілі політики контролю якості роботи персоналу аудиторської фірми як правило містять:

  1. Професійні вимоги (персонал повинен дотримуватись принципів незалежності, порядності, об’єктивності, конфіденційності та професійної поведінки)

  1. Навички і компетентність (фірма повинна мати персонал, що досяг і зберігає професійні стандарти та професійну компетентність, необхідні для виконання ним своїх обов’язків з належною ретельністю)

  1. Доручення роботи (аудиторську роботу доручають персоналові, який має відповідну технічну підготовку і досвід, необхідний за цих обставин)

  1. Делегування (треба в достатній мірі направляти роботу, здійснювати нагляд і контролю над роботою на всіх рівнях)

  1. Консультування (завжди, коли це необхідно, треба консультуватися на фірмі зі спеціалістами, які мають відповідний досвід)

  1. Прийняття та збереження клієнтів (треба оцінювати потенційних клієнтів і постійно переглядати оцінку наявних клієнтів)

  1. Моніторинг (постійно проводити моніторинг адекватності й ефективності політики і процедур контролю якості)

22.Професійна етика аудиторів та їх відповідальність.

Міжнародною федерацією бухгалтерів в липні 1996 р. було прийнято Кодекс етики професійних бухгалтерів (КЕПБ).

Текст Кодексу складається із вступу і трьох частин, які стосуються професійної поведінки бухгалтерів і аудиторів різних рівнів. Частина А стосується етики всіх професійних бухгалтерів і аудиторів Частина В стосується етики всіх аудиторів Частина С стосується етики всіх найманих професійних бухгалтерів і аудиторів. У вступній частині наведено визначення термінів, які використовуються в Кодексі, обґрунтовано коротко необхідність прийняття і додержання фундаментальних принципів професійної поведінки (діяльності) бухгалтерів — аудиторів, наведено визначення цих принципів, а також порядок застосування Кодексу на національному рівні. Кодексом визначено, що професія бухгалтера-аудитора має характерні риси: 1) володіння відповідними інтелектуальними навичками, набутими шляхом освіти і підвищення кваліфікації, 2) схильність представників професії ідеї об’єктивності та загального кодексу цінностей і поведінки, прийнятому відповідним адміністративним .органом; 3) усвідомлення свого обов’язку перед суспільством в цілому в обмін на обмеження, які стосуються відповідної атестації (обмеження вступу до цієї професії, т. т. до галузі діяльності). Основні вимоги суспільства до аудиторів: 1) достовірність (в суспільстві існує потреба в достовірній інформації і надійних інформаційних системах); 2) професіоналізм (в суспільстві існує потреба в фахівцях, які можуть бути ідентифікованими різними користувачами, а саме інвесторами, кредиторами, замовниками та іншими зацікавленими особами, як спеціалісти з обліку і аудиту); 3) якість послуг (суспільству необхідна впевненість в тому, що послуги, які виконує аудитор, відповідають найвищим стандартом якості); 4) довіра (користувачі аудиторських послуг повинні бути впевненими в існуванні професійної етики аудиторів, як основи довіри до результатів аудиторської праці).

Фундаментальні принципи, яких повинні додержуватись аудитори: 1) Порядність. 2) Об’єктивність. 3) Професійна компетентність і належна старанність. 4) Конфіденційність. 5) Професійна поведінка. 6) Технічні стандарти.

Аудиторська палата України рішенням № 73 від 18 грудня 1998 р. ввела в дію Кодекс професійної етики аудиторів України, який запроваджує правила надання аудиторських послуг та фундаментальні принципи етики, яких мусить дотримуватися аудитор. Норми і фундаментальні засади етики, викладені у Кодексі етики, обов'язкові для виконання усіма аудиторами під час надання ними аудиторських послуг.

Визначальною рисою професії незалежного аудитора є визнання ним відповідальності перед українським суспільством. Метою професії незалежного аудитора є забезпечення високого фахового рівня послуг для досягнення максимальної ефективності праці, спрямованої на задоволення потреб українського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]