Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TBV_modul.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
205.79 Кб
Скачать

3. Техніко-економічні показники

3.1. Термін виконання робіт, дні.

3.2. Витрати праці на виконання робіт, людино-дні.

3.3. Витрати часу роботи машин, машино-зміни.

3.4. Сума заробітної плати, грн. коп.

3.5. Коефіцієнт нерівномірності.

2. Склад і структура комплексного технологічного процесу

Зведення монолітних бетонних і залізобетонних конструкцій вимагає виконання комплексного процесу, що носить узагальнюючу назву «Бетонні і залізобетонні роботи». Даний процес складається з влаштування опалубки, армування конструкцій, бетонування конструкцій, витримування бетону в забетонованих конструкціях, розпалублення, а при необхідності і обробки поверхонь готових конструкцій. Внаслідок виконання цих операцій з матеріальних елементів (цементу, заповнювачів, води, добавок, арматурної сталі) отримують готовий продукт - залізобетонну конструкцію (споруда).

Технологічний процес по зведенню монолітних бетонних і залізобетонних конструкцій складається із заготівельних і монтажно-збиральних (основних) процесів, пов'язаних між собою транспортними операціями.

До складу заготівельних процесів входять операції по виготовленню елементів опалубки, арматури, збиранню арматурно-опалубочних блоків, приготуванню бетонною суміші. Вони виконуються, як правило, в заводських умовах або в спеціалізованих цехах і майстернях.

Основні процеси, які виконують безпосередньо на будівельному майданчику: установка опалубки в проектне положення; монтаж арматурних елементів і арматурно-опалубочних блоків; укладання і ущільнення бетонної суміші; догляд за бетоном в процесі тверднення; натягнення арматури (при бетонуванні монолітних попередньо напружених конструкцій); демонтаж опалубки (після досягнення бетоном необхідної міцності).

Ефективність бетонних і залізобетонних робіт залежить як від технічного рівня кожного окремого процесу, так і від взаємної їх узгодженості і комплексної механізації. Зведення монолітних залізобетонних конструкцій дуже трудомісткий процес. Трудомісткість зведення 1 м3 монолітних залізобетонних конструкцій становить 4...8 люд.-год. При цьому трудомісткість влаштування опалубки становить 40...45%, армування конструкцій — 30...35% і бетонування конструкцій — 20...25% загальних трудовитрат.

Зниження трудомісткості зведення конструкцій найважливіша задача технології монолітного бетону і залізобетону, що вимагає подальшого вдосконалення.

Білет № 6

1. Значення розробки ґрунту в сучасному будівництві. Ґрунти та їх технічні властивості. Загальні поняття про земляні споруди

2. Призначення опалубки, її складові частини. Типи опалубок і області їх застосування. Вимоги до опалубки

1.Земляні роботи - виробничі процеси на будівництві, що пов'язані з розробкою, транспортуванням та вкладанням ґрунту. Земляні роботи відносять до найбільш важкоємних виробничих процесів на будівництві. Виробничі процеси, які зв'язані з розробкою землі, виконуюються для всіх будинків та споруд і складають значну частину трудових витрат та вартості будівництва.

Земляні споруди - це виїмки, що утворені в ґрунті незруйнованої структури або насип, що утворюється із раніш розробленого грунту. В залежності від призначення та тривалості використання розрізняють постійні та тимчасові земляні споруди. До постійних відносять споруди, які розраховані на тривалу експлуатацію: виїмки, насипи, греблі, меліоративні канали, водоймища, тощо. Тимчасові - здебільшого виїмки, що влаштовуються для наступного виконання будівельно-монтажних робіт. Всі земляні споруди повинні бути врівноваженими, міцними, сприймати розрахункове навантаження, протидіяти атмосферному впливу.

Тимчасову виїмку, шириною до 3 м та довжиною, яка значно перевищує ширину називають траншеєю. Виїмка, довжина якої не перевищує ширини,а ширина не перевищує 10-кратної величини називають котлованом. Грунт розробляють механічним способом (землерийні машини); вибуховим та гідромеханічним (за допомогою води).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]