Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TBV_modul.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
205.79 Кб
Скачать

7.1. Види арматури і склад процесу армування конструкцій.

Металургійна промисловість для потреб будівництва виготовляє арматурну сталь, що поділяється на дві основні групи стержневу і дротяну.

Стержневу арматуру виготовляють періодичного профілю, з розташуванням виступів по гвинтовій лінії або ”ялинкою” між двома подовжніми ребрами, і гладкого профілю. У залежності від механічних властивостей стержневу арматуру ділять на декілька класів. Стержні класу A240 мають гладкий профіль, а класів A400 - A1000 періодичний. Класифікація прокату арматурного, положення щодо маркування, пакування, правил приймання, методів контролю, транспортування та зберігання наведені в ДСТУ 3760:2006 ”Прокат арматурний для залізобетонних конструкцій”.

Дротяну арматуру промисловість постачає двох класів: B-I (холоднотягнута низьковуглецева - для арматури, що не напружується ) і B-II (високоміцна вуглецева - для арматури, що напружується ). Високоміцний дріт виготовляють гладкого і періодичного профілів; при позначенні класу дроту періодичного профілю до позначення ”В” (волочена) додають індекс ”р” (рифлена): Вр-II.

Будівельники отримують стержневу арматурну сталь діаметром 6 мм і більше в прутках довжиною 6...12 м і на особливе замовлення довжиною до 24 м; стержневу діаметром до 10 мм і дротяну сталь в бухтах; уніфіковані плоскі сітки в пакетах і рулонах, цілим рулоном.

У сучасному будівництві конструкції, що попередньо не напружуються, армують укрупненими монтажними елементами у вигляді зварних сіток, плоских і просторових каркасів з виготовленням їх поза будівництвом і подальшим монтажем краном.

Плоскі каркаси складаються з двох, трьох, чотирьох більш поздовжніх стержнів, сполучених поперечними, похилими або безперервними стержнями. Плоскі каркаси застосовують головним чином для армування балок, прогонів, ригелів і інших лінійних конструкцій.

Просторові каркаси несучих арматурних елементів виготовляють з жорстких прокатних профілів із з'єднанням їх на зварюванні арматурними стержнями.

Арматурні вироби виготовляють різних конфігурацій в залежності від напряму сил, що сприймаються і характеру її роботи в конструкції (робоча, розподільна, монтажна, хомути).

Робочу арматуру влаштовують по розрахунках на зусилля, які виникають в залізобетоні від дій навантажень.

Монтажну арматуру застосовують для збирання окремих стрижнів і других елементів в арматурний каркас.

Розподільна арматура застосовується для рівного розподілу навантаження між робочими елементами і забезпечує їх спільну роботу.

Хомути застосовують для сприймання зусиль, які з'являються в брусах в місці спирання і для утворення каркасів із стрижнів.

По умовам роботи в залізобетонних конструкціях арматуру ділять на напружену та ненапружену.

По засобу виготовлення арматуру розділяють на гарячекатану стрижневу і холоднотягнуту дротяну. Стрижні і дріт мають цілий (круглий) гладкий і цілий періодичний профіль, що забезпечує краще зчеплення арматури з бетоном.

По матеріалу арматура поділяється на крицеву ( металічну ) і неметалічну. В зв'язку з тим, що крицева арматура найбільш здатна допомагати бетону по її характеристикам, тому неметалічну використовують дуже рідко.

По засобу встановлення арматуру розподіляють на окрему арматуру, арматурні каркаси і сітки. Для підвищення тріщиностійкості та для протидії стиранню використовують дисперсну арматуру. Арматура виготовлена у вигляді дроту діаметром 0,1...0,5 мм та довжиною 10...30 мм (фібра - фібробетон). Кількість арматури в конструкції складає 1... 2,5% від об'єму.

Армування залізобетонних конструкцій, що попередньо не напружуються складається з: заготівлі (як правило, централізованої) арматурних елементів; транспортування арматури на об'єкт будівництва, сортування її і складуванняк; комплектація та маркування укрупнювального збирання на приоб’єкній площадці арматурних елементів і підготовки арматури, що монтується окремими стержнями; установки (монтажу) арматурних блоків, просторових каркасів, сіток і стержнів; з'єднання монтажних одиниць в єдину армоконструкцію і установки її в проектне положення.

Білет № 9

1. Тимчасове кріплення стінок виїмок (підкісне, анкерне, шпунтове, розпірне, кріплення з телескопічними розпірками, кріплення методам торкретування)

2. Монтаж арматури, що попередньо не напружується. Виконання зєднання арматурних стержнів. Забезпечення захисного шару бетону

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]