Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TBV_modul.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
205.79 Кб
Скачать

3. Водовідведення

Водовідведення застосовують під час невеликих притоків води у виїмці. Захищають виїмки шляхом водоперехоплення водовідвідними каналами. Повздовжній нахил призначається не менше 0.003. Висушування виїмки відкритим одовідведенням здійснюється наступним чином: долівку котловану роблять з нахилом, та роблять приямок. Приямок закріплюють дерев'яними ящиками без дна розміром 1x1 м. На дно приямка насипають фільтруючий матеріал. Відкрите водовідведення є найбільш простим та економічнім. Водовідведення проводиться безпосередньо з виїмки. Вода відпомповується діафрагмовими або іншими помпами.

Недоліки метод: у виїмці практично завжди присутня вода, що ускладнює виробництво та сприяє руйнуванню природної структури підвалин.

4. Зниження рівня ґрунтових вод

Найбільш удосконаленим прийомом водовідведення є штучне пониження рівня ґрунтових вод. Зниження застосовують і коли швидкість фільтрації більше 1 м/доб. Зниження рівня забезпечується шляхом безперервного відпомповування води з водоносного шару до початку земляних роби та під час роботи. Зниження може здійснюватись п'ятьма основними засобами: легким голкофільтровим устаткуванням, системою свердловин, які обладнані глибинними помпами, вакуумне водопониження, явищем електроосмосу та ежекторним голкофільтровим устаткуванням.

Легке голкофільтрове устаткування (ЛГУ). В комплект входять: голкофільтри (100 шт), водозбиральний колектор (трубопровід) діаметром 150 мм та 2 помпи. Для занурення фільтру застосовують гідравлічний засіб. Вода подається через фільтр, а піднімаючись між ним та стінами грунту знімає тертя і фільтр опускається під власною масою. У більш цупких грунтах спочатку свердлять свердловини

Під час відпомповування води, під дією вакууму, кульковий клапан піднімається, чим відкриває шлях ґрунтовій воді. Голкофільтри влаштовуються неї периметру котловану на віддалі 0.5 и від краю схилу. Якщо необхідно знизити рівень ґрунтових вод більш, як на 4 м, голкофільтри монтують в два яруси.

Устаткування з вакуумним водопониженням (УВВ). Зміст роботи устаткування: у фільтровій ланці вакуумного голкофільтра та в оточуючому середовищі утворюється та безперервно підтримується вакуум, який сприяє більш інтенсивному зниженню дзеркала ґрунтових вод.

Водоповітряна суміш надходить у голкофільтр та відпомповується вакуум - помпою. Так як повітря в грунті недостатньо,, для нормальної роботи помпи через трубку, яка проходить всередині голкофільтру, до кінцевика додатково подають атмосферне повітря. Коефіцієнт фільтрації становить 0,001-1,0 м/добу

Ежекторне голкофільтрове устаткування (ЕГУ). Застосовують для зниження рівня води з коефіцієнтом фільтрації до 40м/добу та до 20 м глибини. Ежекторний голкофільтр складається з двох колон-труб. Зовнішня колона внизу обладнана фільтровою ланкою, а внутрішня колона (приєднаний ежектор) виконана із труби із змінним діаметром.

З допомогою кінцевика в грунт занурюється тільки зовнішня колона. Після її занурення шпарина між колоною та грунтом заповнюється обсипкою (легко фільтрований матеріал), а верхню частину замащують глиною для запобігання прориву повітря. Після цього у зовнішню трубу монтують внутрішню з ежектором. «Робоча» вода подається помпою до ежектора. Завдяки зниженому тиску, через фільтр з грунту надходить вода, яка змішується з «робочою» та попадає у бак

Спосіб електроосмосу - переміщення води в грунті під впливом діючого (перепускаючого) через нього постійного струму. Додатково до голкофільтрового устаткування зі сторони котловану, паралельно ряду голкофільтрів, занурюють труби або крицеві стрижні, до яких від'єднують позитивний полюс двагун генератора з напругою 30...60 В. Голкофільтри під'єднують до його негативного полюсу. Під дією електричного струму вода переміщається до голкофільтра. Завдяки цьому засобу з грунту дістається не тільки гравітаційна але й капілярна вода. Коефіцієнт фільтрації менше 0, 1 м/добу

Трубчасті криниці (водознижувальні свердловини) застосовуються з глибинними помпами для зниження ґрунтових вод на глибину більш як на 20 м, при коеф. фільтрації більше 40 м/добу. По периметру виїмки свердлять свердловини, в які занурюють обсадні труби діаметром 200…400 мм з влаштуванням піщано-гравійної подушки висотою 0.2...0.3 м. В кожну криницю монтують помпу, яка влаштовується разом з двигуном нижче рівня води. Даний спосіб застосовується при великій товщині водоносного шару, тривалому терміні та обсягах відкачки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]