Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TBV_modul.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
205.79 Кб
Скачать

1. Тарифне нормування праці

Тарифна ставка - заробітна плата робітника, яку він заробив за одиницю часу при виконанні робіт, які відповідають рівню його кваліфікації. Для будівельників основою є погодинна тарифна ставка (буває погодинна, добова або місячна).

Уряд встановлює тарифні ставки 1-го розряду кваліфікації даної галузі промисловості. На будівництві встановлено дві тарифні ставки: на будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних роботах 1,28 грн. та 1,58 грн. на верхолазних роботах. Мінімальна плата некваліфікованого робітника в місяць складає 260 та 280 грн.

Тарифне нормування це якісна оцінка праці виконавців, кількість якої встановлено у технічних нормах. Тарифне нормування диференціює оплату праці залежно від складності і трудомісткості робіт. Основа тарифного нормування - тарифна система, елементами якої є тарифна сітка і тарифні коефіцієнти. Тарифна сітка - це шкала, в якій кожному з шести розрядів відповідає тарифний коефіцієнт, що вказує, у скільки разів ставка робітника більш високого розряду має бути вище ставки робітника І розряду:

Розряд І II III IV V VI

Тарифні коефіцієнти 1 1,125 1,266 1,427 1,602 1,803

За допомогою тарифних коефіцієнтів встановлюють тарифні ставки, які залежно від вибраної одиниці робочого часу можуть бути часові, добові та місячні. Тарифну ставку робітникам І розряду встановлює уряд з урахуванням мінімуму заробітної плати робітників цієї галузі промисловості і будівництва.

Оплата праці кожного працівника визначається кінцевим результатом роботи й індивідуальним трудовим внеском. У будівництві діють дві форми оплати праці: відрядна і погодинна. Відрядна оплата праці здійснюється за виготовлену продукцію за умови додержання вимог щодо її якісних показників. Розрізняють пряму відрядну оплату — при нарахуванні заробітної плати за кожну одиницю виготовленої продукції — і акордну — при нарахуванні заробітної плати за виконання комплексу робіт і процесів на закінченій частині будинку чи споруди або за кожну одиницю (структурну одиницю) кінцевої продукції, наприклад за всі електромонтажні роботи або за комплекс малярних робіт на секції будинку чи будинку в цілому.

При погодинній оплаті праці заробіток робітників визначається на основі тарифних ставок і фактично відпрацьованого часу.

Для підвищення ефективності праці, поліпшення якості будівельної продукції, підвищення ступеня використання засобів механізації, зменшення тривалості робіт, матеріаломісткості й енергоємності будівельної продукції застосовують відрядно-преміальну і погодинно-преміальну оплату праці, за яких як винагороду за отримані результати нараховують премію

2.Бетон і залізобетон в сучасному будівництві.

Бетон і залізобетон в сучасному будівництві займає ведуче місце.

Масштабність застосування бетону і залізобетону зумовлена високими фізико-механічними показниками: довговічністю, хорошою опірністю температурним і вологим впливам, можливістю отримання конструкцій порівняно простими технологічними методами, використанням в основному місцевих матеріалів (крім сталі), порівняно невисокою вартістю.

За способом виготовлення бетонні і залізобетонні конструкції розділяють на збірні, монолітні і збірно-монолітних.

Збірні конструкції виготовляють на заводах і полігонах, потім доставляють на об'єкт будівництва і влаштовуються в проектне положення.

Монолітні конструкції виконуються безпосередньо на об'єкті, що будується.

Збірно-монолітні конструкції виконують із збірних елементів заводського виготовлення і монолітної частини, що об'єднує ці елементи в єдине ціле.

Нарівні із збільшенням об'єму застосування збірного бетону і залізобетону зростає також і число конструкцій і споруд, що виконуються із застосуванням монолітних конструкцій. Наприклад, в промисловому і цивільному будівництві застосування монолітного залізобетону ефективне при зведенні масивних підмурівків, підземних частин будівель і споруд, масивних стін, різних просторових конструкцій, стінок і ядер жорсткості, димарів, резервуарів, будівель підвищеної поверховості в сейсмічних районах і багатьох інших конструкцій і інженерних споруд.

Види конструкцій вибирають в залежності від умов експлуатації.

Переваги збірних конструкцій:

- швидкість будівництва

- індустріалізація;

- всесезонність.

Недоліки:

- досить низька міцність споруд.

Переваги монолітних споруд:

- висока міцність (можливість зведення в сейсмічних районах);

- зведення споруд будь-яких архітектурних форм;

- сприймання динамічних коливань.

Недоліки:

- залежність від погодних умов.

І надалі бетон і залізобетон залишаться основними будівельними матеріалами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]