Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право+++.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
694.27 Кб
Скачать
  1. Знищення або руйнування товарів. Відмова від товарів на користь держави.

Знищення або руйнування - митний режим, відповідно до якого товари, ввезені на митну територію України, знищуються під митним контролем чи приводяться у стан, який виключає їх використання, без справляння податків, установлених на імпорт, а також без застосування заходів нетарифного регулювання до товарів, що знищуються або руйнуються.

Знищення або руйнування товарів допускається з письмового дозволу митного органу, який надається за умови наявності дозволів інших органів державної влади, що здійснюють відповідно до їхньої компетенції контроль під час переміщення товарів через митний кордон України. Такий дозвіл митним органом не видається, якщо знищення товарів може завдати істотної шкоди навколишньому природному середовищу, а також в інших випадках, що визначаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи спільно з іншими органами державної влади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України. Митні органи не визнають як операцію зі знищення або руйнування товарів:

- використання для споживання тваринами товарів, попередньо призначених для споживання людиною (наприклад, згодовування товарів - харчових продуктів худобі;

- проведення з товарами операцій з переробки;

- отримання продуктів переробки, включаючи монтаж, складання, переробку або обробку товарів;

- ремонт товарів, включаючи їх відновлення;

- використання товарів як таких, що полегшують процес виготовлення продуктів переробки, якщо самі вони при цьому повністю витрачаються;

- запуск товарів у космічний простір;

- тощо. За фактом знищення (руйнування) складається акт про знищення (руйнування) товарів. В акті обов'язково вказується: - дата та місце складення;- назва товару, особливі його ознаки;- кількість (вага, місце, об'єм і т. ін.);- кількість залишків (відходів);- спосіб, дата і місце знищення або руйнування;- перелік осіб, присутніх при знищенні;- інша інформація.

Знищення або руйнування товарів здійснюється за рахунок їх власника чи іншої заінтересованої особи. Відходи (залишки), що утворилися в результаті знищення або руйнування товарів, мають бути поміщені у відповідний митний режим як товари, що ввезені на митну територію України і перебувають під митним контролем.

Відмова на користь держави - митний режим, відповідно до якого власник відмовляється від товарів, що перебувають під митним контролем, без будь-яких умов на свою користь. У режимі відмови на користь держави на товари не нараховуються і не справляються податки і збори, а також не застосовуються заходи нетарифного регулювання. Відмова від товарів на користь держави допускається з дозволу митного органу, який видається у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. Кабінет Міністрів України визначає перелік товарів, що не можуть бути поміщені у митний режим відмови на користь держави. Згідно з затвердженим Переліком у режим відмови на користь держави не можуть бути поміщені такі товари:

- товари, заборонені до ввезення в Україну, вивезення з України та транзиту через її митну територію;

- товари, що не перебувають на митній території України;

- товари, строк зберігання або використання яких закінчився;

- товари, що потребують особливих умов зберігання у разі, коли митний орган не має можливості забезпечити такі умови;

- товари, щодо яких не здійснено встановлених у ст. 27 МК видів контролю у разі, коли вони підлягають цим видам контролю, (див. коментар до ст. 27 МК);

- товари, вилучені митними органами відповідно до МК.

- ядерні матеріали, радіоактивні та небезпечні відходи, особливо небезпечні хімічні речовини, отруйні речовини;

- товари, витрати на зберігання та реалізацію яких перевищуватимуть суму надходжень від їх продажу.