Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митне право+++.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
694.27 Кб
Скачать
  1. Митне оформлення: поняття, правова основа, стадії, цілі, учасники.

митне оформлення - виконання митним органом дій (процедур), які пов'язані із закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і мають юридичне значення для подальшого використання цих товарів і транспортних засобів; Метою митного оформлення є 1) засвідчення відомостей, наданих суб'єктом зовнішньоекономічних відносин, громадянином або уповноваженою особою, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України. Чинним митним законодавством передбачено два способи подачі інформації щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України: а) в усній формі посадовим особам митного органу (усне декларування - форма декларування, яка передбачає повідомлення власником - громадянином в усній формі при митному оформленні на вимогу посадової особи митного органу всіх необхідних даних, що стосуються кількісних, якісних та вартісних характеристик предметів, які переміщуються таким громадянином через митний кордон України); б) у митній декларації (письмове декларування - форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі всіх необхідних даних, що стосуються кількісних, якісних та вартісних характеристик предметів, які переміщуються такою особою через митний кордон України, шляхом заповнення митної декларації встановленої форми); 2) оформлення результатів такого контролюздійснюється посадовими особами митних органів за допомогою митного забезпечення (пломби, печатки, штампи, голографічні мітки та інші засоби ідентифікації, ніс використовуються митними органами для відображення та закріплення результатів митного контролю та митного оформлення) шляхом проставлення їх на аркушах митної декларації та накладанням засобів митної ідентифікації на вантажні відсіки транспортних засобів, контейнери, приміщення; 3) статистичний облік увезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів забезпечується посадовими особами Управління інформаційного забезпечення та митної статистики (детальніше див. коментар до ст. 17 МК). Митне оформлення здійснюється посадовими особами митного органу. Відповідно до положень ч.2 коментованої статті законодавець передбачає обов'язкову присутність декларантів під час митного оформлення у таких випадках:

- при здійсненні огляду та переогляду товарів і транспортних засобів (див. коментар до ст. 55 МК);

- при здійсненні огляду та переогляду ручної поклажі та багажу (див. коментар до ст. 56 МК);

- на вимогу митного органу.

Відповідно до згаданої Типової технології в Україні передбачено чотири етапи митного оформлення:

Перший етап митного оформлення — попередні операції і перевірка ВМД та інших документів підрозділами митної статистики. Разом із ВМД направляється її електронна копія. Уміщена в ній інформація повинна відповідати тій, яка внесена в оригінал. На підставі подання ВМД підрозділи митної статистики перевіряють факти застосування до даного суб'єкта ЗЕД санкцій за порушення її правил. Перевірка на першому етапі завершується поставленням штампа «Перевірено».

До попередніх операцій належать всі дії, які мають відношення до митної справи дії і передують основному митному оформленню та приведенні товарів і транспортних засобів під визначений митний режим. При попередніх операціях митні органи роблять попереднє митне оформлення, яке спрямоване на недопущення ввезення на митну територію держави і вивезення з цієї території товарів і транспортних засобів, що заборонені до такого ввезення і вивезення, а також ідентифікацію товарів і транспортних засобів для митної мети.

Другий етап митного оформлення — перевірка ВМД і документів, оголошеної митної вартості і нарахування митних платежів відділом митних платежів митниці й відділом тарифів і митної вартості у визначеному Держмитслужбою порядку. Власне, цей етап є аналітичним. Він закінчується проставленням штампу на ВМД «Сплачено».

Третій етап митного оформлення — перевірка вантажним відділом митниці позначених декларантом у ВМД відомостей на відповідність митним правилам та поданим комерційним документам. Після такої перевірки на всіх аркушах ВМД проставляються штамп «Під митним контролем» і реєстраційний номер. Четвертий етап митного оформлення — проведення, в разі необхідності, огляду товару і повне оформлення ВМД. Огляд товару здійснюється за його зовнішніми ознаками вибірково чи повністю.

  1. Порядок та підстави митного оформлення автотранспорту, яким здійснюється міжнародне переміщення вантажів.