Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка про оформлення.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
162.89 Кб
Скачать

Державна митна служба України

Академія митної служби України

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ

КУРСОВИХ РОБІТ ТА ПРОЕКТІВ, ВИПУСКНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ, ДИПЛОМНИХ РОБІТ СПЕЦІАЛІСТІВ ДЛЯ КУРСАНТІВ ТА СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ЕКОНОМІКИ І МЕНЕДЖМЕНТУ

Дніпропетровськ

2 012

Методичні вказівки щодо оформлення курсових робіт та проектів, випускних робіт бакалаврів, дипломних робіт спеціалістів для студентів факультету економіки і менеджменту [Текст] / укл. О. О. Кахович, О. О. Чорна – Дніпропетровськ : Академія митної служби України, 2011. – 17с.

Укладачі О. О. Кахович, доцент кафедри міжнародної економіки Академії митної служби України, О.О. Чорна, доцент кафедри міжнародної економіки Академії митної служби України

Підписано до друку 26.12.2012 Формат 6084 1/16. Папір офсетний.

Ум. друк. арк. 1,06 Облік.-вид. арк. 0,94 Тираж прим. 10

Замовлення №

Дніпропетровськ: Академія митної служби України (свідоцтво про видавничу діяльність ДК № 10 від 24.02.2000 р.).

49000, М. Дніпропетровськ, вул. Рогальова, 8. В ступ

Оформлення курсових і дипломних робіт відповідно до Державного стандарту України є важливим етапом узгодження формальної сторони дослідження та його змісту.

Наукову інформацію в курсових і дипломних роботах потрібно викладати у найповнішому вигляді, обов’язково розкриваючи хід та результати дослідження. Повнота наукової інформації повинна відбиватися у деталізованому фактичному матеріалі з обґрунтуваннями та теоретичними узагальненнями.

При оформленні слід враховувати особливості наукового стилю мови. Необхідно стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати наукових досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології. Не потрібно використовувати довгих, заплутаних речень.

Усі використовувані в тексті таблиці, схеми, графіки, діаграми повинні обов'язково мати відповідні коментарі і мають бути проаналізовані. Відсутність такого аналізу свідчить про невміння подати досліджуваний матеріал.

Невід’ємним етапом виконання роботи є її редагування. Можна проводити редагування по частинах (розділах), але все одно необхідно редагувати текст цілої, скомпонованої роботи. Метою редагу­вання є перевірка тексту: по-перше, на загальну грамотність (граматика, морфологія і синтаксис); по-друге, на професійну грамотність (термінологія, апарат посилань, фактологічна база, фундаментальні закони відповідної галузі науки); по-третє, на логічну грамотність (відповідність законам логіки, правилам аргументації й доведення); по-четверте, на технічну і графічну грамотність у наведених таблицях, графіках, діаграмах, схемах, ілюстраціях; по-п’яте, на естетичність і виконання необхідних вимог щодо гармонійного форматування тексту.

Робота повинна бути оформлена відповідно до вимог даних методичних вказівок, а дані таблиць і графіків повинні бути опрацьовані за допомогою пакету програм Microsoft Office.

Дані методичні вказівки призначені забезпечити єдині критерії оформлення наукових робіт різних рівнів – курсова робота, випускна робота бакалавра, дипломна робота спеціаліста.

1. Загальні вимоги

Роботу оформлюють за допомогою комп’ютерної техніки з використанням шрифту текстового редактора Microsoft Word, гарнітура Times New Roman, звичайний, розмір кегля 14, міжрядковий інтервал 1,5.

Роботу роздруковують на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм).

Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве - 25 мм, праве - 15 мм, верхнє - 20 мм, нижнє - 20 мм. (рис. 2)

Шрифт друку повинен бути чітким, щільність тексту роботи повинна бути однаковою.

Вписувати в текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявилися під час написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Роздруковані програмні документи повинні відповідати формату А4 (мають бути розрізаними), їх включають до загальної нумерації сторінок роботи і розміщують, як правило, в додатках.

Текст основної частини роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин роботи "ЗМІСТ", "ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "ДОДАТКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці у підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3 інтервалам (рис 3).

Кожну структурну частину роботи ("ЗМІСТ", "ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "ДОДАТКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ") треба починати з нової сторінки.

Всі сторінки зазначених елементів роботи підлягають суцільній нумерації.