Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki_mova .docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
105.99 Кб
Скачать

18. Інформаційні документи. Наказ. Види наказів. Реквізити наказу. Особливості оформлення.

Наказ — це розпорядчий документ, який видається керівником установи (структурного підрозділу) на правах єдиноначальності та в межах своєї компетен­ції, обов’язковий для виконання підлеглими.

Накази бувають індивідуальними й нормативними:

Індивідуальні накази пов’язані з вирішенням питань трудової діяльності конкретних осіб (заохочення й стягнення, переведення на іншу роботу тощо).

Нормативні накази — це безособові накази, які регла­ментують трудову діяльність усього трудового колек­тиву чи його частини (правила внутрішнього трудово­го розпорядку, реорганізація структурних підрозділів тощо).

Розрізняють два види наказів:

— за особовим складом;

— з питань основної діяльності.

Накази щодо особового складу (це, як правило, індиві­дуальні накази) пов’язані з вирішенням питань трудової діяльності окремих працівників (зарахування на посаду, звільнення, преміювання тощо).

Накази з питань основної діяльності (нормативні на­кази) — це документи, які оформляють рішення керівника щодо організації роботи установи в цілому чи його структурних підрозділів (конкретні заходи щодо вико­нання директив вищих органів, планування роботи окремих структурних підрозділів тощо).

Накази складаються з таких реквізитів:

1. Повна назва установи, де видається наказ.

2. Назва документа.

3. Дата.

4. Номер.

5. Назва (заголовок) наказу (про що наказ).

6. Текст.

7. Підпис (посада керівника, підпис, ініціали, прі­звище). Текст наказу складається, як правило, з констатуючої  та розпорядчої частини.

19. Жанри офіційно-ділового стилю. Обліково-фінансові документи. Акт. Особливості оформлення.

Офіційно-діловий стиль мови має такі підстилі (та їх жанри):

  • законодавчий (закони, укази, статути, постанови);

  • дипломатичний (міжнародні угоди — конвенції, повідомлення — комюніке, звернення — ноти, протоколи);

  • адміністративно-канцелярський (накази, інструкції, розпорядження, довідки, заяви, звіти).

Законодавчий під-стиль складають документи, які виконують настановчо-регулювальну функцію в державному і суспільному житті, утверджують обов'язкові правові норми: декрети, закони, кодекси, конституції, укази, постанови, рішення. Мова цих документів, хоч і насичена юридичною термінологією, ускладненими синтаксичними конструкціями з відокремленням, підрядністю, повинна бути доступною і зрозумілою кожному громадянинові держави, бо всі мають однакове конституційне право на таку законодавчу інформацію.

Дипломатичний під-стиль обслуговує дипломатичну службу. Цей під-стиль характеризується специфічною лексикою, термінологією, серед якої чимало запозичень, та своєрідними формулами дипломатичної ввічливості.

Адміністративно – управлінський під-стиль, забезпечує зв'язок усього управлінсько - виконавчого апарату держави між його внутрішніми підрозділами і кожним громадянином держави.

Обліково-фінансові документи – Акт, Доручення, Розписка, Список, Таблиця, Накладна.

Акт – це документ, який містить рішення щодо законів, постанов і складається на підтвердження фактів, вчинків, пов’язаних з діяльністю установ та окремих осіб. Як правило, це документація постійних експертних комісій, спеціально уповноважених осіб або представників організацій, що перевіряють. Акт складається кількома особами з метою об’єктивного фіксування подій, фактів або певної ситуації. Виклад і форма тексту актів регламентовані.

Реквізити:

  • Назва установи.

  • Гриф затвердження.

  • Назва виду документа.

  • Номер та дата складання.

  • Місце складання.

  • Заголовок.

  • Текст.

  • Підписи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]