Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_Shpory.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

29. Рівновага на національному ринку. Модель загальної рівноваги «сукупний попит – сукупна пропозиція».

Рівновага на національному ринку встановлюється під впливом двох чинників: сукупного попиту та сукупної пропозиції. Взаємодія цих чинників утворює модель загальної рівноваги AD-AS, або «сукупний попит-сукупна пропозиція». Дана модель поєднує як неокласичну, так і кейнсіанську моделі макроекономічної рівноваги.

Сукупна пропозиція (AS) складається з трьох відрізків – кейнсіанському (горизонтальний), неокласичного (вертикальний) та проміжного. МА рівновага може виникнути на будь-якому з цих відрізків.

Сукупний попит є динамічним та формується з наступних чинників: AD=C+I+G+NX (сума споживання, інвестицій, державних витрат та чистого експорту).

Зростання сукупного попиту на кривій сукупної пропозиції змінює точку рівноваги, а отже, змінюється обсяг національного виробництва, а відповідно, зайнятість населення та рівень цін.

Зростання сукупної пропозиції на всіх відрізках означає зниження рівня цін та приріст обсягів виробництва.

Зниження рівня сукупної пропозиції призводить до скорочення обсягу виробництва та зайнятості, в економіці це явище має назву стагфляція.

30. Використання моделі ad-as для обґрунтування стабілізаційної політики держави.

Стабілізаційна політика держави спрямована на встановлення максимально ефективного співвідношення сукупного попиту та сукупної пропозиції з метою стабілізації цін, зайнятості та підвищення рівня виробництва.

Сукупна пропозиція (AS) складається з трьох відрізків – кейнсіанському (горизонтальний), неокласичного (вертикальний) та проміжного. МА рівновага може виникнути на будь-якому з цих відрізків.

Згідно моделі «AD-AS», держава може впливати як на сукупний попит, так і на сукупну пропозицію. Сукупним попитом AD держава може управляти шляхом збільшення державних витрат та інвестицій (фіскальна політика). Збільшення сукупного попиту на кейнсіанському відрізку призведе до збільшення обсягів виробництва, зменшення – до зниження рівня цін на класичному

Управління держави сукупною пропозицією AS може здійснюватись через бюджетно-податкову політику: зниження рівня оподаткування призведе до зсування графіку сукупної пропозиції паралельно вправо, що призведе до економічного зростання.

31. Порівняльна характеристика неокласичної та кейнсіанської моделей макроекономіки

Неокласична теорія:

1. економіка функціонує в умовах повної зайнятості ресурсів та потенційного обсягу виробництва.

2 . Розглядається довгостроковий період 3. Економіка здатна до саморегулювання. Закон Сея: пропозиція породжує власний попит, інструментами саморегуляції є ставка позичкового відсотку r та рівень цін Р 4. Інвестиції = заощадження. Основним і єдиним мотивом здійснення заощаджень та інвестицій є ставка позичкового відсотку r. Вона одночасно виступає як доход власників заощаджень і витрати інвесторів.5. AD є величиною стабільною.Кейнсіанська теорія:

1. Економіка може бути збалансованою, тобто досягти рівноваги при неповній зайнятості ресурсів і обсязі виробництва меншому за потенційний.

2 . Розглядається короткостроковий (рік і менше) період

3. В економіці не існує механізму саморегулювання. Повна зайнятість в нерегульованій економіці може виникнути тільки випадково, тому що ставки % та з/п є негнучкими. Причинами цього є наявність монополій, законодавче регулювання мінімальної з/п, тривалий термін дії контрактів на поставку сировини і готової продукції.

4. Планові заощадження не завжди дорівнюють плановим інвестиціям, тому що у інвесторів і власників заощаджень різні мотиви. Мотиви заощаджень д/г – придбання дорогих товарів, забезпечення старості, страхування, забезпечення дітей в майбутньому. Мотиви інвесторів – максимізація норми прибутку, реальна ставка % як плата за придбання грошово капіталу для інвестування. Рівень заощаджень залежить від доходу у розпорядженні, а рівень інвестицій – від ставки r та очікуваної норми прибутку.

5. AD є величиною нестабільною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]