Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_Shpory.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

13. Номінальний і реальний валовий національний продукт. Дефлятор внп.

Номінальний ВНП – валовий національний продукт, обчислений у поточних цінах

Реальний ВНП – валовий національний продукт, скоригований на зміну рівня цін.

Дефлятор ВНП – ціновий індекс, який вказує зміни середнього рівня цін у виробничо-промисловому секторі.

Розраховується за формулою:

Номінальний ВНП не дозволяє показати, як змінилася реальна ситуація в країні через те, що він не враховує темпів інфляції.

Для того, щоб ліквідувати цей недолік, вводять поняття реального ВНП, що обчислюється як відношення номінального ВНП до дефлятора ВНП. Реальний ВНП, таким чином, показує вартість благ, що були вироблені резидентами країни протягом року з урахуванням інфляційних змін.

14. Міжгалузеві баланси та система національних рахунків. Принципи побудови снр за стандартами оон 1993р. Етапи її вдосконалення.

Система національних рахунків (СНР) – система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні і найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів та послуг, розподілом і перерозподілом доходів, з формуванням національного багатства країни.

Принципи побудови:

1) Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, що приносить доход суб’єктам цієї діяльності. Згідно з СНР, валовий продукт і сукупний доход створюють не тільки галузі матеріального виробництва, а й галузі нематеріального виробництва, такі як торгівля, освіта тощо.

2) В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту та доходом, одержаним від його продажу. Тобто вартість продукту – сума витрат на фактори виробництва, і вартість продукту – сума доходів від реалізації продукту власниками факторів виробництва.

3) СНР виходить із того, що економіка знаходиться в стані постійного кругообігу. Кругообіг – безперервний потік „витрати-доходи”. Це означає, що витрати створюють доходи, а доходи є джерелом нових витрат.

Етапи вдосконалення СНР:

1. В. Петті зробив оцінку національного багатства своєї країни (вперше в історії – середина XVII ст.)

2. Розроблені основні принципи і показники – Маршалл, Кейнс, Кузнєц, Стоун, Леонтьєв (20-30 рр. ХХ. ст.)

3. Розробка принципів міжнародними економічними організаціями, публікація ООН документу „СНР і допоміжні таблиці” (1953р.)

4. Запровадження нової редакції СНР – 1993р.

15. Проблеми втілення системи національних рахунків в Україні.

Згідно з концепцією ООН 1993р., на початку 1995 р. Мінстат України завершив розробку національних рахунків України. Вони розроблені відносно методології СНР і включають 6 консолідованих рахунків: рахунок продуктів і послуг; рахунок виробництва; рахунок утворення, розподілу і використання доходів; рахунок капітальних витрат; фінансовий рахунок; рахунок зовнішньоекономічних зв’язків

Розроблена також класифікація видів економічної діяльності (КВЕД), але поки в економічній практиці вона не застосовується.

Основних проблем втілення СНР в Україні можна виділити 2:

1. Тінізація економіки – багато економічних процесів проходять поза увагою уряду, неконтрольовано. Таким чином, надходження і видатки суб’єктів економічної діяльності не фіксуються і це призводить до порушення балансу СНР.

2. Недосконала законодавча база – недосконалість українських законів, що є причиною нерівномірності протікання економічних процесів в різних галузях економіки, що негативно впливає на побудову балансу СНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]