Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_Shpory.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

35. Фактичні та планові видатки, їх структура. Графічна модель планових видатків.

Видатки в МА теорії зазвичай позначають літерою Е. В основу сукупного попиту кейнсіанці поклали криву сукупних планових витрат (АЕ).

Сукупні планові видатки (АЕ) – сума, яку д/г, фірми, уряд і зовнішній світ планують витратити на товари та послуги

АЕ = С+Іч+G+NX.

АЕа – автономні сукупні планові видатки. Їхній обсяг формується як сума автономного споживання, автономних державних витрат, автономного споживання та чистого експорту.

Фактичні видатки – реальна сума витрат суб’єктів господарювання на придбання товарів і користування послугами.

Сукупні фактичні видатки відрізняються від планових тоді, коли фірми змушені робити незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси при раптових змінах в рівнях продаж.

Сукупні фактичні видатки = Унд.

Порушення рівності між сукупними плановими та сукупними фактичними витратами приводить до дисбалансу в економіці.

37. Рівноважна модель «ін’єкції-вилучення» та її використання для обґрунтування фіскальної політики держави.

Фіскальна політика держави – особливий вид стабілізаційної політики, який полягає у свідомому маніпулюванні державним бюджетом в цілому, державними витратами і податками в цілях зміни реального обсягу виробництва, зайнятості, контролю над інфляцією, стимулювання економічного росту.

Основними елементами фіскальної політики є доходи та видатки державного бюджету.

Модель “Вилучення-ін’єкції” дає можливість представити загальні витрати як безпосередній фактор, який визначає рівні виробництва, зайнятості та доходу.

За допомогою цієї моделі досягається рівноважний обсяг ВНП – це такий ВНП, який забезпечується в умовах коли плани домогосподарств, стосовно заощаджень, збігаються з планами підприємств, стосовно інвестицій. Встановлюється рівновага між заощадженнями і запланованими інвестиціями, тобто S = In.

Обсяг заощаджень залежить, згідно моделі, від обсягів виробництва Унд. Планові інвестиції є прерогативою держави і складають постійну суму Іп. Рівність обсягів заощадження і планових інвестицій і повинна досягти держава завдяки фіскальній політиці

38. Мультиплікатор автономних видатків

Показник, що визначає у скільки разів приріст Унд перевищує приріст сукупних планових витрат, називається мультиплікатором автономних видатків.

Формула для обчислення: MULT=Δ Унд /ΔAE

В закритій економіці без державних дій можна обчислити: MULT=1/MPS

В закритій економіці з державними діями: MULT=1/(1-MPC(1-t))

В відкритій економіці з державними діями: MULT=1/(1-MPC(1-t)+MPM), MPM – гранична схильність до імпортування.

Сутність механізму дії мультиплікатора автономних видатків: наприклад, в економіку інвестовано 100$. Тоді Унд збільшиться на цю суму. Але ці ж самі гроші будуть розподілені домогосподарствами на споживання і заощадження. Якщо гранична схильність до споживання складає 0,5, то на нагромадження буде витрачено ще 50$, а загальний ріст Унд складе 100+50=150$. І так далі.

Отже, зміна в автономних витрат веде до нерівноцінної зміни у національному доході. Співвідношення цих змін і є показником мультиплікатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]