Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник з нафто-газової справи.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
11.16 Mб
Скачать

15.9. Випробування експлуатаційної колони на герметичність

Після закінчення тампонажних робіт для ізоляції сторонніх вод, переходу на інші гори­зонти, ремонтних робіт, а також після цементування колони чи "хвостовика" при бурінні другого стовбура експлуатаційну колону випробовують на герметичність.

Колони випробовують на герметичність двома способами: обпресовуванням і знижен­ням рівня рідини:

після спуску колони і її цементування — обпресовуванням з попередньою заміною буро­вого розчину в колоні на воду; в свердловинах з вибійним тиском, нижчим за гідростатичний, або що дорівнює йому, колони випробовуються також на герметичність зниженням рівня рідини;

після встановлення цементних мостів для переходу на вищезалягаючий горизонт - об­пресовуванням і тим способом, яким був викликаний приплив під час випробування попе­реднього (ізольованого) пласта (зниження рівня, аерація тощо);

після цементування під тиском через спеціально перфоровані отвори — обпресовуван­ням і зниженням рівня рідини.

Обпресовування колони. Для обпресовування колони гирло свердловини обладнують спеціальною головкою і манометром. Рідину в колону нагнітають з такою швидкістю, щоб зростання тиску було плавним. На гирлі тиск рг, МПа, повинен досягти наведених значень для відповідного діаметра колони dк, мм:

dк 377-426 273-351 219-245 178-194 168 141-146 114-127

рг 5,0 6,0 7,0 7,5 9,0 10,0 12,0

Ці значення залежно від ступеня спрацювання колони і характеру свердловини, що ре­монтується, можуть бути дещо зменшені на підставі рішення геологічної служби.

Якщо в процесі обпресовування в якомусь перерізі колони можуть виникнути напру­ження, що перевищують допустимі для обсадних труб, обпресовування слід робити по-секційно за допомогою пакера.

Колона вважається випробуваною на герметичність способом обпресовування, якщо тиск протягом 30 хв зберігається або знижується не більше, ніж на 0,5 МПа при тиску об­пресовування понад 7 МПа і не більше, ніж на 0,3 МПа при тиску менше 7 МПа. Спостере­ження за зміною тиску рекомендується починати через 5хв після досягнення вказаного тис­ку обпресовування.

У випадку перевищення цієї норми необхідно вжити заходів для забезпечення герме­тичності колони, після чого випробування слід повторити. Якщо нагнітанням рідини тиск на гирлі підвищити до вказаного контрольного значення не вдається, колона вважається негер-метичною.

15.10. Застосування електронно-обчислювальної техніки при поточному і капітальному ремонтах свердловин Перед проведенням прс і крс виконують велику кількість інженерно-економічних розрахунків.

Особливо багато розрахунків виконується при оперативному плануванні ПРС. Розроб­лено програми, які дають змогу розв"язувати на ЕОМ такі задачі: визначення економічно доцільних строків проведення профілактичних ПР; оптимізація параметрів роботи свердло­винного обладнання; оптимальний розподіл ресурсів для поточного ремонту; складання оперативного оптимального графіка роботи бригад ПРС; складання завдання на глушіння свердловин; визначення технологічної послідовності виконання ремонтних робіт в свердло-

432

вині; визначення тривалості поточних ремонтів свердловин і виконуваних в їх процесі робіт; визначення потреби в спецтехніці, обладнанні та робочих рідинах для проведення ПРС; визначення планової вартості роботи спецтехніки при ПРС і ремонту в цілому; складання завдання на ПРС; складання зведеного оперативного замовлення на свердловинне облад­нання і робочі рідини для проведення ПРС.

Часто ПРС проводять при дефіциті матеріально-технічних ресурсів. Тоді виникає не­обхідність їх оптимального розподілу між ЦВНГ. Першочерговими для такого розподілу є труби, штанги, насоси і сіль для приготування технологічних рідин. Суть у тому, щоб ці ре­сурси використовувались раціонально. Ресурси віддаються найбільш пріоритетним сверд­ловинам, ремонт яких забезпечить мінімізацію недобору нафти.

Однією з задач, яку постійно розв'язують на виробництві, є визначення черговості ре­монту свердловин. Складаються такі види графіка поточних ремонтів, під час реалізації якого недобори нафти будуть мінімальними: з черговістю ремонту, заданою замовником; з черговістю ремонту, визначеною за показниками пріоритету, з врахуванням закріплення і без закріплення свердловин за бригадами ПРС; те ж саме в умовах дефіциту ресурсів для ПРС; комбінований графік. План-графік роботи бригад ПРС складається для кожного ЦВНГ на тиждень і використовується бригадами ПРС для організації своєї роботи.

Задача складання завдання на глушіння свердловини дає змогу, виходячи з величини газового фактора, приймальності, тиску нагнітання, виду фонду, до якого належить сверд­ловина, способу її експлуатації, наявності в свердловині пакера визначити спосіб глушіння і параметри проведення процесу. Результати розв'язання задачі видаються на друк у вигляді "Завдання на глушіння свердловини".

Як показує аналіз, найбільше на вартість ремонту (до 50 % загальної вартості) впливає обсяг послуг спецтехніки. Тому передбачається поопераційне визначення планової вартості послуг спецтехніки і планової вартості ремонту в цілому.

Завдання на ПРС складається з чотирьох розділів: дані про бригаду і ремонт; дані про свердловину і підземне обладнання; перелік робіт, трудомісткість робіт, потреба в спец­техніці і її вартість; потреба в обладнанні і робочих рідинах для проведення ПРС.

Всі задачі, крім визначення економічно доцільних строків проведення профілактичних ПР і оптимізації параметрів роботи свердловинного обладнання, розв'язуються на основі спільної інформації.

Список літератури

1. Амиров А.Д., Карапетов К.А., Лемберанский Ф.Д. и др. Справочная книга по теку­щему и капитальному ремонту нефтяных и газовых скважин.-М.:Недра, 1979. -309 с.

2. Блажевич В.А., Уметбаев В.Г. Справочник мастера по капитальному ремонту сква­жин. -М.: Недра, 1985. -208 с.

3. Сулейманов А.Б., Карапетов К.А., Яшин А.С. Техника и технология капитального ремонта скважин. -М.: Недра, 1985. - 208 с.

4. Яшин А.С., Авилов С.В., Гамазов О.А. Справочник по капитальному ремонту неф­тяных и газовых скважин-М.:Недра, 1973. - 262 с.

433