Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (5).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
52.22 Кб
Скачать

43. Можливі варіанти коригування цін на промислову продукцію

Ціна, встановлена компанією - це прейскурантна ціна. Вона може співпадати з продажною ціною, а може бути скорегована певним чином в залежності від характеристик споживачів і змін в ринковій ситуації.

1. Встановлення цін із знижками(Знижки за велику кількість товару, що

купується (оптові знижки) Сезонна знижка

2. Цінове стимулювання - короткострокові знижки, що пропонуються виробниками з метою

стимулювати споживачів купити товар.

Форми стимулювання

- встановлення привабливої ціни (принади);

- надання премій (виплати клієнтам, що придбають продукти на вигідних для компанії умовах);

- встановлення “цін збиткового лідера”, коли зниження ціни на окремі товари стимулюють

збільшення попиту на товари з націнками.

Цінова дискримінація - ціноутворення з урахуванням різниці в характеристиках споживачів, товарів або місця знаходженні товару чи послуги. Різниця в цінах не враховує різницю у витратах.

3. Встановлення цін, орієнтованих на цінність, - пропозиція споживачам розумної комбінації якості ідоброго обслуговування за прийнятну ціну.

4. Встановлення ціни з урахуванням іміджу фірми: ціна повинна відповідати іміджу фірми, як вінсприймається споживачем.

5. Географічне корегування цін.Компанії вносять зміни в ціни з урахуванням різниці в транспортних витратах в зв’язку з

розташуванням продавця або покупця. Частіше застосовуються для великих, громіздких вантажів

44. Особливості збутової політики на промисловому ринку

Збутова політика підприємства (фірми) — це комплекс заходів, спрямованих на організацію дієвої та результативної збутової мережі з метою підвищення ефективності продажу продукції.

Збутова політика має органічно поєднуватись з іншими елементами комплексу маркетингу: ціновою, товарною, та політикою просування. Але такі фактори, як постійне зростання витрат, що пов'язано з реалізацією продукції, посилення конкуренції на ринках збуту, підвищення вимог споживачів до якості сервісного обслуговування, значно посилюють значущість ефективного управління збутом у діяльності будь-якого промислового під­приємства.

Особливості збутової політики промислових підприємств

1. Потенційними споживачами є підприємства-виробники, які одночасно можуть бути і постачальниками для інших підприємств-виробників.

2. Кожна галузь промисловості має свої характеристики збутової діяльності, включаючи барєри входу на зовнішній ринок,кон’юнктуру, рівень конкуренціх, стандарти якості виробництва продукції та вимоги споживачів

3. Звязки з покупцями встановлюються переважно на довготерміновий період на основі проведення переговорів та укладення договорів.

4. більшість промислових підприємств функціонує на умовах кооперації, що має циклічний характер, залежать і впливають на діяльність підприємств інших галузей промисловості.

45. Схеми організації товароруху промислової продукції

існує декілька схем каналів товароруху. Перша: "виробник" — "споживач" — так званий канал нульового рівня, що отримав свою назву у зв'язку з відсутністю посередницької ланки в ланцюжку товароруху. Таку систему збуту називають прямою.Складна система представлена багаторівневими каналами товарообороту, що включають власну збутову мережу, незалежних посередників оптової, роздрібної фірми.Так, однорівневий канал включає одного посередника:"виробник" — "роздрібна торгівля","виробник" — "торговельний агент". Дворівневий канал представлений двома посередниками: "виробник" — "оптовик" — "роздрібний торговець" — "споживач" (схема, до якої вдаються виробники споживчих товарів); "виробник" — "брокер" — "роздрібний торговець" — "споживач".На ринку товарів промислового призначення, посередниками виступають дилери та дистриб'ютори. Прикладом трирівневого каналу товароруху може бути ланцюжок: "виробник" — "брокер" (комісіонер або збутовий агент) — "оптовий торговець" — "роздрібний торговець".