Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник з нафто-газової справи.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
11.16 Mб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАФТИ І ГАЗУ

Довідник з нафтогазової справи За загальною редакцією докторів технічних наук

B.C. БОЙКА, P.M. КОНДРАТА, Р.С. ЯРЕМІЙЧУКА

Львів

1996

УДК 622.276

Довідник з нафтогазової справи/За заг. ред. докторів технічних наук B.C. Бойка, Р.М.Кондрата, Р.С.Яремійчука.-К.: Львів, 1996.-с. 620.

ISBN 5-335-01293-5

Висвітлені питання геології, пошукової і промислової геофізики, буріння свердловин, розробки нафтових і газових родовищ, експлуатації нафтових і газових свердловин, збору і підготовки нафти і газу, спорудження трубопро­водів, транспортування і зберігання нафти і газу, економіки нафтової і газо­вої промисловості.

Для геофізиків, буровиків, нафтовиків і газовиків, спеціалістів з нафто­газового обладнання, транспортування нафти і газу, спорудження трубопро­водів та економістів, які зайняті у виробничих та науково-дослідних ор­ганізаціях. Може бути корисним викладачам, аспірантам і студентам вузів і технікумів нафтогазового профілю.

© Імно-Франківсиїй державний

ISBN 5-335-01293-5 технічний університет нафти і газу, 1996

Передмова

Нафта і газ широкого вжитку набули тільки в XX столітті, їх використан­ня мало значний вплив на науково-технічний прогрес нашого віку. Практично немає такої галузі економіки, де б не використовувались нафта, газ та продук­ти їх переробки. Вони ж є головними сучасними енергоносіями. Щорічний світовий видобуток, який ведеться майже у 8О країнах, досяг гігантських мас­штабів і становить понад 3 млрд. т нафти та близько 2 трлн, м3 газу .

Високий рівень щорічного видобутку нафти і газу в світі може при­звести до швидкого вичерпання їх запасів із надр Землі. Такі побоюванні не безпідставні: запаси нафти і газу нашої планети, звичайно, обмежені. Тому перед людством стоїть задача раціонального та економного їх вико­ристання.

Правда, на сьогоднішній день знайдені далеко не всі запаси нафти і газу в Україні. Є ще великі території, переважно акваторії морів, де можуть бути відкриті нові родовища. Недостатньо розвідані також великі глибини земних надр. Це дає змогу з оптимізмом дивитись на подальший розвиток нафтогазо­вої промисловості.

В цьому довіднику у стислій формі розглянуто всі питания нафтогазової справи, починаючи від властивостей нафти і газу та умов залягання в земній корі до їх транспортування, зберігання та економії.

Автори ставили перед собою два завдання: дати сучасні наукові відомості з нафтогазової справи і сприяти виробленню української нафтогазової термінології. Немає потреби підкреслювати, наскільки потрібні свіжі знання не лише студентам, але й інженерно-технічним працівникам різного віку, рангу і стажу роботи. Маємо надію, що дана книга зможе стати настільною для практичної роботи. Аналогів їй не знаємо серед нафтогазової літератури світу за широтою і повнотою відомостей в одній книзі.

Для української нафтогазової літератури задача була тим більш актуаль­ною, бо лише поодинокі книги появилися державною українською мовою, а також із-за відсутності розробки термінологічних засад у галузі.

Довідник з нафтогазової справи в Україні видається вперше і повинен час­тково заповнити існуючу прогалину в україномовній технічній литературі з названих питань та сприяти науково-технічному прогресу.

3

Звичайно, довідник не міг би вийти без величезної фінансової допомоги зі сторони Держкомнафтогазпрому, AT "Укрнафта" і "Укргазпром", зокрема М.П.Ковалка, Є.М.Довжка, Б.В.Заріцького, Д.О.Єгера, І.В.Діяка, за що авто­ри висловлюють їм свою подяку.

У підготовці довідника брали участь: А.М.Андрусяк, B.C.Бойко, Г.Ю.Бой­ко, Т.В.Бордуляк, С.С.Бучковсысий, В.П.Василечко. М.М.Величко, Я.С.Вит-вицький, В.Р.Возний, В.П.Войцицький, В.І.Грицишин, В.Я.Грудз, Н.Н.Гунька, М.О.Данилюк, В.М.Дорошенко, О.Т.Дранчук, Ж.Й.Дуліба, Д.О.Єгер, В.К.Зінченко, В.А.Іванишин, В.С.Іванишин, Б.П.Кабишев, Ю.Д.Качмар, Ф.В.Козак, Р.М.Кондрат, І.М.Купер, B.C. Лесюк, О.І.Лесюк , Є.І. Ліскевич, О.Є.Лозинський, З.В.Ляшевич, Ю.В.Марчук, І.Т.Микитко, Л.С.Мончак, В.Д.Никифорук, М.І.Оринчак, Г.О.Падва, Й.В.Перун, В.С.Петришак, Р.М.Попадюк, | В.І.Романюк,, М.І.Рудий, Ю.М.Смук, О.В.Солецький, О.С.Ступка, А.О.Турко, А.О.Устенко, В.В.Ханенко, Б.В.Хома, М.І.Чорний, Р.С.Яремійчук.