Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник з нафто-газової справи.doc
Скачиваний:
329
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
11.16 Mб
Скачать

19.5. Дослідження родовищ на газоконденсатність

Дослідження родовищ на газоконденсатність проводять з метою визначення параметрів вуглеводневої суміші, необхідних для підрахунку запасів газу, конденсату і окремих компонентів, визначення прогнозних показників розробки

484

газоконденсатного родовища і проекту­вання системи промислової обробки вуглеводневої продукції. При наявності нафтової об­лямівки для дослідження на газоконденсатність вибирають три свердловини, розташовані на куполі структури, поблизу нафтової облямівки і в проміжній ділянці. Якщо родовище ха­рактеризується великою товщиною продуктивного розрізу (понад 300 м), то вибирають по одній свердловині для дослідження на кожні 300 м розрізу.

Багатопластові газоконденсатні родовища досліджуються такою кількістю смердловин, щоб були охоплені всі поклади, в яких знаходяться запаси газу і конденсату.

Методика промислових досліджень свердловин на газоконденсатність. Залежно від стадії освоєння родовища і характеристики газоконденсатної системи вибирається методика дослідження свердловин на газоконденсатність.

У період розвідки родовища при підготовці вихідних даних для підрахунку запасів газу і конденсату використовується методика одноступінчастого розділення.

В процесі дослідно-промислової експлуатації родовища для отримання вихідних даних, необхідних для проектування розробки родовища, застосовують двоступінчасту сепарацію газу, принципова схема якої показана на рис. 19.15. Газ зі свердловини надходить спочатку в теплообмінник 1, після чого направляється в перемішувач 2, звідки основна частина суміші розділяється на газ і конденсат в сепараторах 3 і JІ і II ступенів сепарації. Решта га­зоконденсатної суміші направляється на дослідну апаратуру, яка складається з великої се­параційної установки б (ВСУ) і малогабаритного сепаратора 8, в якому за допомогою тер­моелементів 14 можна підтримувати постійну температуру при різних тисках сепарації. Перший сепаратор виконує роль І ступеня сепарації, а малогабаритний сепаратор - роль П ступеня сепарації. Між ВСУ і малогабаритним сепаратором установлений регулюючий штуцер 7, за допомогою якого тиск газу можна понижувати до атмосферного. Температуру газу знижують за рахунок розширення газу високого тиску.

Після встановлення в сепараторі наміченої температури і тиску продувають газом збірник конденсату і приступають до досліджень.

Рис. 19.15. Схема двоступінчастої сепарації газу при дослідженні свердловини на газо­конденсатність:

1 -теплообмінник; 2-змішувач; 3-селаратор І ступеня технологічної лінії; 4,7-штуцери; 5-сепаратор II ступеня технологічної лінії; 6-дослідницький сепаратор; 5-малогабаритний термостатований сепаратор; 9-ротаційний газовий лічильник; 10,11, 12-крани для зливу конденсату; 13-зашрні крании , 14-електронагрівачі (термоелементи)

485

Рис. 19.16. Залежність коефіцієнта конден-сатовіддачі пласта від співвідношення

при розробці газаконденсат-ного покладу на виснаження

Рис.19.17. Ізотерма пластових втрат конденсату

Сирий конденсат, який нагромад­жується в нижній частині термостатовано-го сепаратора, заміряють за допомогою кранів 13, вмонтованих в стінку сепарато­ра.

За кількістю пройдених через лічильник 9 газу і нагромадженого в збірнику конденсату визначають вміст конденсату в газі (в см33).

Лабораторні дослідження газокон­денсатних систем. При розробці газокон­денсатного родовища без підтримання пластового тиску важкі вуглеводні в конденсуються в пласті і практично не ви­добуваються. Кількість втраченого в пласті конденсату залежить від його вмісту в газі і властивостей газоконденсатної суміші, а також термодинамічних умов пласта.

Для визначення коефіцієнта конден-сатовідцачі потрібно знати пластові втрати конденсату. Залежно від вмісту конденса­ту в пластовому газі застосовують різні способи оцінки пластових втрат конденса­ту. Якщо вміст < 30 г/м3, коефіцієнт конденсатовіддачі можна визначити з графіка (рис. 19.16) або за допомогою де­що вдосконаленої установки УГК-3. В то­му випадку, коли вміст > 30 г/м3 пластові втрати конденсату визначають у лабораторних умовах на установках УГК-3 або УФР-2. Робота проводиться в тако­му порядку. Бомбу PVT установки запов­нюють рекомбінованою пробою (сумішшю газу і конденсату, яка відповідає суміші вуглеводнів). В бомбі створюють пластовий тиск і температуру. Встановлюють фазову рівновагу. Здійснюють диференційний процес конден­сації до наміченого тиску і визначають кількість конденсату, що випав у бомбі. На основі ла­бораторних дослідів будують криву пластових втрат конденсату (рис. 19.17).

Список літератури

1. Добыча, подготовка и транспорт природного газа и конденсата. Справочное руковод­ство в 2-х т. /Под ред. Ю.П.Коротаева, Р.Д.Маргулова. -М.: Недра, 1984. - Т.І-360 с., том П-228 с.

2. Инструкция по комплексному исследованию газовых и газоконденсатних пластов и скважин/Под ред. Г.А.Зотова, З.С.Алиева.-М.: Недра, 1980. - 301 с.

3. Коротаев Ю.П., Ширковский А.И. Добыча, транспорт и подземное хранение газа. -М.: Недра, 1984.-487 с.

4. Технология добычи природных газов / Под ред. А.Х.Мирзаджанзаде. - М.: Недра, 1987.-414 с.

486