Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
696.87 Кб
Скачать
  1. Поняття ”влада”: суть, ознаки, форма існування.

Влада виступає центральною категорією політичної науки, а боротьба за завоювання і здійснення влади – основним змістом політики. Влада в загальному розумінні – це здатність і можливість здійснювати визначальний вплив на діяльність, поведінку людей за допомогою тих чи інших засобів – волі, авторитету, права, насильства. Влада – це здатність примусити людей зробити те, що вони не стали би робити за власною волею (Р.Даль). Ця формула передбачає принаймні три істотні ознаки влади:

  1. примус владарів (адже при добровільній згоді підлеглих влади як такої не існує);

  2. наявність власної волі у підлеглих та їх відчуження від влади (яке і створює певний опір, що долається примусом);

  3. політична нерівність (поділ на владарів і підлеглих).

Але примус тут аж ніяк не означає, що влада спирається лише на силу, - адже примушувати людей можна не тільки силою. Більше того, залякування і насильство - найменш ефективний засіб влади: діє він недовго (до страху звикають і він втрачає спонукальний ефект), а досягти ним можна лише виконання найпростішої, передовсім - фізичної роботи (натомість інтелектуальну, творчу роботу одним страхом не стимулюєш). Із шести видів влади (Дж.Френч і Б.Рейвен) тільки один є владою сили, а інші – це влада винагороди, влада статусу (коли людина добровільно приймає і виконує соціальну або посадову роль, яка пердбачає владу над нею), експертна влада (тобто влада визнаної компетентності спеціаліста), влада слів (це майже гіпнотична влада деяких вождів і промовців, яка, втім, діє лише на безпосередніх слухачів) і референтна влада (що базується на прагненні бути схожим на свого кумира).

Вказані види влади, як бачимо, відрізняються засобами нав’язування своєї волі і перелічені тут в порядку зростання їх здатності до примусу. І справедливість саме такого їх розподілу не потребує особливих доказів; достатньо згадати, яку недосяжну для всіх інших владу над власними фанами мають численні естрадні та кінозірки, навіть не найбільшої “зоряної” величини, - жодними грошима або страхом не домогтись такої відданості і покори. Проте і кумири мають долати опір, адже прихильники не налаштовані поклонятися їм, якщо ті не підтвержують свою “зоряність”. А от якщо люди од початку і без жодних умов і навіть вагань згідні виконувати чиюсь волю (наприклад, малі діти щодо батьків), тоді це не влада, це зовсім інші відносини (діти не відокремлюють себе від батьків і об’єктивно не є самостійними).

Отже, влада – то особливий рід стосунків між людьми, повязаний із відчуттям своєї автономності і в той же час підпорядкованості іншому у певній сфері і на певних засадах.

  1. Політична влада: суть, структура, ресурси.

Політична влада існувала не завжди. В примітивних суспільствах, які не були соціально структурованими, влада не мала політичного характеру. Політична влада виникає в суспільстві, де люди розділені різними інтересами, різним соціальним становищем і забезпечує порядок у суспільстві саме на основі належності людини чи групи до певної території, соціальної групи. Політична влада завжди здійснюється меншістю, елітою і проявляється як поєднання процесу концентрації волі багатьох і функціонування відповідних структур/організацій, інститутів, установ/. Така влада завжди структурована: є люди, які здійснюють владу і організації, через які ця влада реалізується.

Політична влада має ряд ознак, які відрізняють її від інших видів влади. Такими ознаками є:

- верховенство її в суспільстві, обов’язковість її рішень для всього суспільства і, відповідно, для всіх інших видів влади. Вона може обмежувати їх вплив, ставити певні обмеження або ж зовсім усувати їх.

- публічність і все загальність політичної влади, оскільки тільки вона діє на основі права і звертається до народу відкрито від імені самого народу, суспільства ;

- легальність у використанні сили, примусу та інших засобів;

- моноцентричність, єдина вертикаль прийняття політичних рішень;

- можливість використання найрізноманітніших засобів для завоювання, утримання та реалізації влади.

Механізми влади мають складну ієрархічну структуру, в якій формальним первинним суб’єктом і джерелом влади виступає народ, котрий передає свої владні повноваження офіційному представнику – державі. Держава, в свою чергу, розподіляє повноваження серед носіїв влади по “горизонталі” / законодавча, виконавча, судова гілки влади/ і по “вертикалі” /центральні, регіональні, місцеві органи влади/, щоб мати можливість управляти населенням країни /об’єкт влади/ від імені всього суспільства/.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]