Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
696.87 Кб
Скачать

58. Україна в сучасному геополітичному просторі.

Суб’єктами міжнародних /геополітичних/ інтересів виступають окремі держави, їх союзи, коаліції, блоки, а також наддержавні утворення /ООН і її інститути/ і недержавні організації – транснаціональні корпорації, релігійні об’єднання, партії, громадські об’єднання.

До факторів, що впливають на авторитет і можливості країн в геополітичній сфері, можна віднести:

  • геополітичне становище, що включає територіальний простір /розташування, компактність, рельєф, клімат/ країни;

  • природні ресурси, технічний і екологічний рівень їх використання;

  • рівень економічного розвитку, військової могутності;

  • наявність і рівень розвитку комунікацій /транспортних та інформаційних зв’язків/;

  • населення, його кількість, структура, освітній та професійний рівень;

  • соціально-культурний рівень, національні особливості, імідж країни у світовому співтоваристві;

  • політичний режим, можливості його трансформації;

  • рівень розвитку дипломатії.

Оскільки, як бачимо, таких факторів багато, їх співвідношення в кожній конкретній ситуації, в кожному регіоні є різним, то і сила кожної країни, можливості її впливу є величиною змінною. А це диктує і необхідність внесення постійних коректив у міжнародну політику і врахування особливостей кожної конкретної країни.

Так, значення України у світовому геополітичному просторі визначається не тільки рівнем її економічного розвитку, природними, демографічними чи технічними ресурсами, а й особливостями її статусу як пострадянської країни, без якої, на думку З.Бжезінського, не може бути відновлений колишній статус Росії як імперії. А, отже, незалежна Україна є гарантом побудови в Європі, світі нової системи міждержавних відносин. В цій системі враховуються і географічні переваги України – статус причорноморської, транспортні можливості, зацікавленість у розвитку відносин як з Росією та іншими країнами СНД, так і з Західною Європою.

На підвищення геополітичного статусу України в сучасному світі впливає її виважена миролюбна політика як без’ядерної держави, що орієнтується на зміцнення міжнародної безпеки, інтеграцію у світове та європейське співтовариство. Україна приєдналась до договору про незастосування та нерозповсюдження ядерної зброї, про ліквідацію стратегічного і тактичного ядерного потенціалу, до міжнародного пакту про громадянські та політичні права, є членом ОБСЄ, Ради Європи, МВФ, Світового та Європейського банку реконструкції та розвитку. Участь України в діяльності названих структур сприяє налагодженню відносин як з європейським і світовим співтовариством в цілому, так і двосторонніх відносин з окремими країнами, що допомагає у вирішенні багатьох економічних і політичних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]