Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
696.87 Кб
Скачать
  1. Різноманітність моделей сучасної демократії.

  2. Політична система сучасної України.

В. Якушин вважає, що з точки зору особливостей її загальносистемних якостей політична система України характеризується як:

1. Відносно стабільна (на поверхні) система, яка спроможна легко трансформуватися на нестабільну в наслідок поглиблення конфліктів між політичними блоками, в т.ч. в середині державного механізму.

2. Система з відносно низьким темпом соціальних процесів та недостатньо сприятлива до соціальних новацій.

3. Молода самостійна система, яка не має досвіду самостійного функціонування.

4. Централізована система з деякими елементами регіоналізації та децентралізації.

5. Діє в умовах надзвичайної, а не нормальної ситуації.

З точки зору особливостей політичної природи існуючої в Україні системи політичних інститутів політична система України характеризується як:

- перехідна до правового типу;

- легітимна для більшості населення;

- перехідна до втілення консенсуальної моделі розв`язання соціальних конфліктів;

- миролюбна, неагресивна.

Специфіка або системні якості лежать в основі різних типів політичних систем. Особливості системи політичних інститутів сучасної України визначаються в межах різних типів. По-перше, відносна стабільність (по поверхні) системи, здатної легко трансформуватися в нестабільність через поглиблення конфліктів між основними політичними блоками, в тому числі, і в середині державного механізму, а також між різними регіонами. По-друге, система з відносно низьким темпом соціальних процесів і недостатньо сприйнятлива до соціальних новацій. Самостійна політична система сучасної України молода, яка фактично не має достатньо ефективних традицій та досвіду самостійного функціонування. Історичні традиції державної суверенності України практично не зв'язані з процесом вирішення сучасних проблем суспільства. По-третє, політичній системі України властива централізація з деякими елементами регіоналізації та децентралізації, Система не здійснює повністю комплекс функцій, необхідних для забезпечення нормального функціонування сучасного цивілізованого суспільства. По-четверте, сучасна політична система України перехідна від неправового до правового типу політичної системи, де методи нормального правового регулювання переважають над методами використання безпосередньо волевих актів органів політичної влади. Для більшості населення політична система законна.

Політична система сучасної України діє в умовах надзвичайної, але не нормальної ситуації. Причому надзвичайні обставини склались в усіх сферах життя суспільства: по-перше, в природному (фізичному та біологічному середовищі, де поглиблюється екологічна криза, зберігається панування нерозумних моделей природокористування) в промисловості і сільському господарстві, загальний, спільний генофонд" народу зазнає значних втрат; в господарюванні прогресуючою виступає тенденція деградації важливіших структур життєзабезпечення соціуму; по-друге, в сфері культури (зокрема в системі освіти) не забезпечується повне відтворення загальної куль­тури відповідним передовим прогресивним стандартам і потребам прискореного соціального розвитку, спостерігається дальша ерозія масової «практичної моралі»: значна частина населення все ще перебуває під впливом «культурного шоку», зв'язаного з швидкою зміною панівних офіційних міфів і відсутністю чіткої національної ідеї; по-третє, несформована система ефективних відносин України з іншими державами і міжнародною співдружністю. Особливістю політичної системи сучасної України є перехід до впровадження консенсуальної моделі вирішення соціальних конфліктів, миролюбність і неагресивність, позбавлення власної глобальної (загальнопланетарної) системи забезпечення національних інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]