Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

14. Поблемне навчання фізики. Логіка проблемного уроку.

Проблемне навчання – система правил застосування раніше відомих прийомів навчання і викладання, побудована з урахуванням логіки розумових операцій і закономірностей пошукової діяльності учнів. Як тип навчання – найбільш відповідає духу розвиваючого навчання, завданню розвитку творчих здібностей і пізнавальної самостійності учнів, перетворення їх знань в переконання.

Основну відмінність між проблемним і традиційним навчанням убачають в цілях і принципах організації учбового процесу. Мета проблемного навчання засвоєння не тільки основ наук (як в типі навчання, що склався), але і самого процесу отримання знань і наукових фактів, розвиток пізнавальних і творчих здібностей школяра. У основі організації проблемного навчання лежить принцип «відкриття» учням наукових фактів, явищ, законів, методів дослідження.

Необхідно поєднувати проблемне навчання з іншими методами.

При проблемному навчанні вчит. фізики, висловлюючи матеріал і пояснюючи найбільш складні поняття, систематично створює на уроці проблемні ситуації і організує учбово-пізнавальну діяльність учнів так, що вони самостійно роблять висновки і узагальнення.

Таким чином, проблемне навчання починається із створення проблемної ситуації, а потім проходить наступні основні етапи: формулювання проблеми; знаходження способів її рішення; рішення проблеми; формулювання висновків; підбиття підсумків. Суть проблемної ситуації складає невідповідність між вже засвоєними знаннями, уміннями і тими фактами і явищами, які необхідно пояснити.

Проблемне навчання слід здійснювати у порядку ускладнення його видів. Рівнів проблемного навчання (при яких вчитель): 1)сам формулює і вирішує проблему або показує, яким чином вона була вирішена в науці (проблемний виклад); 2)створює проблемну ситуацію і залучає учнів до сумісного пошуку її рішення (евристична бесіда, пошукові завдання і ін.); 3)формулює проблему і пропонує її учню для вирішення (у вигляді дослідницької лабораторної роботи, експериментального завдання); 4)пропонує учню сформулювати проблему і шукати шляхи її рішення (характерний для факультативних занять).

Для створення проблемної ситуації найчастіше служать проблемні питання, проте можна використовувати демонстраційний експеримент, фронтальні досліди, факти з історії і ін. Проблемне запитання має бути таким, щоб викликати відчуття здивування при зіставленні нового з відомим і незадоволеність наявним запасом знань, умінь і навиків. (Чому тоне кинутий у воду цвях, а важке судно плаває?)

15. Форми організації навчальних занять з фізики.

При виборі форм організації навчального процесу треба врахо­вувати як зміст навчального матеріалу, так і дидактичні завдання та відповідні методи викладання, що застосовуються на певному етапі навчання.

Учителі фізики ставлять перед собою завдання збудити інтерес учнів до вивчення програмного матеріалу, залучити їх до активної пізнавальної діяльності, забезпечити засвоєння учнями навчаль­ного матеріалу безпосередньо на уроці. Все це, безумовно, впливає на вибір форм і структури проведення навчальних занять.

У практиці роботи школи встановилася певна система організації навчального процесу з фізики, за якої застосовуються різні види занять: уроки практикуми, екскурсії, семінари, а також і форми обліку успішності учнів (екзамени і заліки). Крім цього запроваджені і факультативні заняття з фізики для учнів, що виявляють особливі нахили і зацікавленість до цього.

Основною формою організації занять є уроки різних типів. Кожний урок характеризується певною цільовою спрямованістю (повідомлення нових знань і формування нових понять, прищеп­лення вмінь застосовувати знання на практиці, повторення нав­чального матеріалу, контроль і облік знань). Залежно від типу уроку встановлюється і відповідна його структура.