Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

11. Особливості формування експериментальних вмінь і навичок учнів.

Експериментальні вміння формуються при виконанні експериментальних демонстрацій, фронтальних, позакласних і домашніх дослідів, експериментальних задач і завдань, при спостереженні , екскурсіях та під час виконання лабораторних робіт. Існують такі етапи формування експериментальних умінь: 1. Постановка завдання. 2. Вибір об’єкта дослідження. 3. Реалізація плану дослідження. 4. Підбиття висновків та аналіз отриманих результатів.

Якщо учень самостійно може подолати четвертий етап, тоді можна судити про досягнення певного рівня експериментальних умінь. Перевіряючи експериментальні уміння під час захисту лабораторних робіт, розв’язуванні експериментальних завдань, захисті практикумів, потрібно використовувати завдання і запитання різних рівнів складності. Це дасть змогу точніше виявляти рівень знань окремого учня. Починати бажано з найнижчого рівня, щоб позитивні відповіді на прості запитання підвищували самооцінку школярів і надавали їм впевненості при відповіді на складніші запитання.

12. Розвиток мислення учнів на уроках фізики. Активізація пізнавальної діяльності учнів.

Розвиток логічного мислення учнів — одне з головних завдань навчання. В умовах науково технічної революції важливого значення набувають такі властивості людської психіки, як швидкість реакції, гострота спостережень, гнучкість розуму і т.п. які можуть бути розвинені.

В практиці навчання часто користуються термінами «фізичне мислення» і «науково-технічне мислення». Під фізичним мисленням розуміють логічні операції, пов'язані з умінням спостерігати фізичні явища, розкладати складні з них на складові частини, встановлювати між ними зв'язки і залежності, передбачати наслідки, і застосовувати знання для аналізу нових явищ. Важливим критерієм розвиненості фізичного мислення є уміння застосовувати прийоми, що полегшують розумову працю: переконатися в правильності фізичної формули, вибрати найраціональніше рішення задачі і т.п.

Під науково-технічним мисленням розуміють уміння передбачати застосування тих або інших явищ на практиці. Розвиток фізичного і науково-технічного мислення починається на уроках фізики. Тому необхідно всесторонньо розвивати мислення учнів, учити їх мислити логічно.

Для розвитку логічного мислення є також логічним використання дослідів. При проведенні досліду слід навчати учнів умінню аналізувати і порівнювати спостережувані факти і явища, робити висновки.

Розвиваючи логічне мислення учнів, не можна обмежуватися лише елементами формальної логіки — слід приділяти особливу увагу і елементам діалектичної логіки.

Розвиток діалектичного мислення учнів припускає створення у них уявлення про те, що фізичні явища зв'язані між собою причинно-наслідковим зв'язком, що в природі все рухається і змінюється, розвиваючись шляхом переходу кількісних змін в корінні якісні.

Для розвитку діалектичного мислення школярів велике значення має здобуття уміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки між фізичними явищами. Наприклад, при вивченні архімедової сили треба показати, що її причиною служить різниця тиску на нижню і верхню поверхні зануреного в рідину (газ) тіла. Ефективний засіб розвитку діалектичного мислення учнів — розгляд з ними фізичних парадоксів. Аналіз фізичних парадоксів порушує у школярів інтерес до предмету, додає гостроту обговоренню даних питань і сприяє кращому розумінню фізичної суті явищ.