Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

544 С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

У нестандартний спосіб проводяться засідання педагогіч­них раду школах №19,22,23 м. Рівного, Березнівських школах №1,2, школі №206 м. Києва, Старовижівській ЗОШ Волин­ської області та інших. Це педрада-диспут, педрада-конкурс, педрада-діаграма, проблемна педрада.

Дієвим засобом розвитку демократичних засад в управ­лінні школою е педрада-диспут. Перед проведенням такої педради методисти готують план-запитувальник, який допо­може вчителеві систематизувати свої знання, виділити осно­воположні ідеї, винесені на колективне обговорення. Вироб­лене на такій педраді рішення сприймається кожним як влас­не. Знімається психологічний опір, вільний обмін думками сприяє розвиткові здатності переконливо аргументувати свої судження, висновки, оцінки, висловлювати ставлення до по-

Частина 4. Школознавство 545

зиції колег. Так народжується колективна думка, яка форму­ється у вільній дискусії.

Педрада-конкурс викликає у вчителів великий інтерес. Для прикладу розглянемо таку педраду в СШ № 69 м. Кривий Ріг, вона була присвячена проблемі «Робота педколективу щодо вдосконалення проведення уроку на основі нового змісту програм і науки управління». Мета заходу: визначити типові помилки й утруднення в реалізації вимог узагальнених про­грам, знайти шляхи їх подолання; сприяти зростанню педаго­гічної майстерності вчителів у підготовці й проведенні уро­ків; узагальнити' систему роботи з предмета та виробити відповідні рекомендації.

До такої педради було проведено попередню підготовку: взаємовідвідування вчителями уроків; захист своїх педагогіч­них знахідок; оформлення в методкабінеті виставки літерату­ри та методичних розробок з проблеми; проведено контроль­ні роботи з метою перевірки знань учнів; розроблено анкету для диспуту «Який він, сучасний урок?»; заслухано звіти вчи­телів про виконання рекомендацій атестації; підготовлено й проведено конференцію вчителів «Підвищення якості нав­чання й виховання на основі науки управління»; підготовле­но запитання для анкетування про підсумки педради-диспуту. Оргробота поєднувалася з методичною (напередодні педради було проведено оперативне навчання та методичний тиж­день з проблеми, це були: урок-панорама, урок-КВК, урок-подорож, урок-реклама, урок-роздуми та ін.). На завершення були розроблені пам'ятки з питань «Основні вимоги до су­часного уроку», «Поєднання методів навчання й виховання учнів на уроці».

Підсумувала цю велику роботу педрада-конкурс, у ході якої відбувся захист педагогічних ідей з вибраної проблеми. Педрада пройшла в атмосфері довіри, демократизму, ділови­тості, йшов жвавий обмін думками, байдужих учителів не бу­ло. Досвід роботи педради цієї школи гідний наслідування.

Дідова гра добре зарекомендувала себе в системі удоско­налення педагогічних кадрів. Приклад: у Березнівській ЗОШ №1 відбувся захист моделей засідань методоб'єднань учите­лів з метою вивчення і впровадження передового досвіду ме­тодичної роботи. Було сформовано кілька груп, визначено їх лідерів, обрано журі і «кореспондентів». Протягом 15—20 хв. групи розробляли моделі засідань методоб'єднань, потім ліде­ри груп виступали з їх захистом, результати оцінювалися на екрані фішками. У паузах учителі вирішували педситуації, на закінчення «кореспонденти» подали репортаж із залу про ви-