Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Складові професіограми директора

Директор повинен бути професійно компетентним, ерудо-ваним у питаннях управління, педагогіки, психології, логіки, філософії, народознавства.

Директор повинен знати освітні нормативні документи, найефективніші шляхи та засоби розв'язання шкільних про­блем, шляхи відродження національної культури й вихован­ня національної свідомості учнів.

522

С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

Частина 4. Школознавство

523

Директор повинен володіти технологією управління, ме­тодикою педагогічного аналізу, методами обробки інформа­ції, методикою колективного творчого виховання.

Директор повинен мати чітке уявлення про мету й зав­дання освіти, структуру й функцію управління, а також види інформації.

Директор повинен бути обізнаним з основними шляхами реформування освіти, проблемами соціального й економіч­ного розвитку в Україні.

Директор повинен уміти організувати самоуправління, створити умови для співпраці, планувати роботу, приймати педагогічні й управлінські рішення, стимулювати працю пе­дагогів.

Директор повинен мати моральне право керувати педа­гогічним колективом.

Ураховуючи реальні кадрові й матеріальні можливості, директор повинен справедливо розподіляти навчальне на­вантаження й доручення, оцінювати трудову діяльність учи­телів на основі вироблених колективом критеріїв успіху, від­мовитися від гасел, закликів, залучати колективну думку для роботи школи, створювати творчі групи вчителів для рефор­мування школи, розвивати самоуправління, бути зразком працездатності для педагогічного колективу, здатним до ри­зику та взяття відповідальності на себе (Див.: Рабченюк Т.С., Демократизація внутрішкільного управління. — Київ, 1997).

Заступник директора з навчальної роботи складає і кон­тролює розклад уроків, графіки факультативних і гурткових занять, графіки контрольних робіт, проведення практичних і лабораторних робіт, навчальних екскурсій; відповідає за звіт­ність із питань навчально-виховного процесу; організовує ме­тодичну роботу предметних комісій та об'єднань, діяльність шкіл передового педагогічного досвіду, керує навчально-виховним процесом під час вивчення предметів, які відповідають про­філю його спеціальності; контролює роботу бібліотеки та ро­боту класів на пришкільній ділянці, спрямовує роботу нав­чального сектора учкому.

Заступник директора з виховної роботи відповідає за виховну роботу в школі, здійснює педагогічне керівництво загоном скаутів, який працює в мікрорайоні, організовує і координує шкільну художню самодіяльність, готує і прово­дить шкільні свята та державні визначні дати, організовує чергування класів у школі, підтримує зв'язок з інспекцією у справах неповнолітніх і перевиховання педагогічно занедба-

них учнів, відповідає за діяльність клубу вихідного дня, кон­сультує батьків, шефів, керівників гуртків, класних керівників. Такий розподіл обов'язків між членами адміністрації є типовим для багатьох загальноосвітніх шкіл.