Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_ГИГ_ЗАХВ_ШКИРИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
57.34 Кб
Скачать

4

Гігієна шкіри дитини. Захворювання шкіри та їх профілактика Гігієна шкіри дитини

У профілактиці захворювань шкіри і інших органів, особливо шлунково-кишкових, важливе значення має гігієна шкіри. З моменту народження дитини для догляду за шкірою потрібно мати спеціальні ванночки для купання, м'які мочалки, дитяче мило стерильне вазелінове або соняшникове масло, риб'ячий жир, розчини перманганату калію та борної кислоти, марлеві тампони, ножиці.

У перші місяці життя дитини обличчя і руки протирають ватними тампонами, змоченими в кип'яченій воді. З 5-6 місяців дитину можна умивати водою кімнатної температури. Необхідно стежити за тим, щоб дитина весь час знаходилася в чистих і сухих пелюшках. Після випорожнень дитину потрібно підмити теплою водою (температура 36-37°С), обсушити і загорнути в чисту, суху білизну.

Дитину починають купати після відпадання пуповини. В першу половину року, коли шкіра дитини ще ніжна і легко ранима, гігієнічну ванну потрібно робити кожен день, з 6 місяців — через день, після року – 2 рази в тиждень, а після 3 років – 1 раз у тиждень і обов'язково кожен день мити ноги.

В перші 2 місяці життя дитину купають в кип'яченій воді з додаванням слабкого розчину перманганату калію. Перед купанням потрібно промити ванночку гарячою водою з милом, на дно її покласти чисту пелюшку і налити воду, температура якої 36-37°С. Температура повітря в приміщенні, де купають дитину в перші місяці її життя повинна бути 22°С, а потім 20°С. Дитину обережно занурюють у воду, голівку кладуть на передпліччя. Тіло миють м'якою губкою, з милом купають 2-3 рази в тиждень. Тривалість купання не повинна перевищувати 5-7 хвилин. Під час купання потрібно стежити, щоб вода не попадала в очі, вуха, ніс. Після миття тіла миють голову й обличчя, а потім повертають дитину вниз обличчям, обливають водою, температура якої на 1-2°С нижча від температури води у ванночці. Після купання тіло дитини обсушують м'якою пелюшкою, шкірні складки змащують стерильним вазеліновим маслом. Нігті на пальцях рук і ніг обрізають ножицями. Ніс і вуха очищають ватними джгутиками, змоченими рослинним або вазеліновим маслом.

З 2-2,5 років прищеплюють гігієнічні навички по догляду за своїм тілом: правильно умиватися, мити руки перед їжею, після ігор, після відвідування туалету тощо. Дитині потрібно коротко стригти нігті, стежити за їх чистотою.

Вихователі дошкільних закладів повинні оглядати шкіру дитини на наявність зміни її кольору або різних висипань. У таких випадках дитину потрібно ізолювати до з'ясування причини. Якщо на шкірі дитини є дрібні травми (тріщини, подряпини), їх треба негайно промити кип'яченою водою і змазати йодною настойкою або розчином діамантового зеленого.

3Ахворювання шкіри

При поганому догляді за дитиною нерідко виникають незаразні захворювання шкіри, такі як пітниця і попрілість.

Пітниця – подразнення шкіри, викликане скупченням поту під епідермісом. Виникає найчастіше у новонароджених і дітей раннього віку при надмірному їх одяганні, рідкому купанні. При цьому в місцях виходу потових залоз, на грудях, спині, обличчі з'являється червоне висипання у вигляді мілких крапок. Іноді до них може приєднуватися гнійна інфекція й утворюватися мілкі гнійники, які можуть поширюватися по всьому тілу, а в ослаблених дітей – навіть викликати зараження крові – сепсис.

Для попередження пітниці дитину потрібно регулярно купати, не кутати при сповиванні, швидко міняти мокрі пелюшки. Корисні повітряні ванни, під час яких діти лежать роздягненими в теплій кімнаті, а в літню пору року – на повітрі в тіні.

Попрілість – почервоніння, злущування шкіри, поява тріщин в її складках, які викликають біль при доторканні. Причиною її виникнення є несвоєчасна зміна мокрих пелюшок, одягу, рідке купання. Виникає найчастіше в пахових, пахвинних впадинах, на шиї, сідниці, за вухами. Дитина стає вередливою, неспокійною, порушується її сон і апетит. Профілактичні заходи при попрілості такі, як і при пітниці. При частих зригуваннях для попередження пітниці на шиї і за вухами між шиєю дитини і нижньою білизною кладуть невелику пелюшку, складену у вигляді серветки, кінці якої закладають за голову. Після кожного зригування серветку змінюють.

Після кожного купання складки шкіри просушують м'якою пелюшкою і змащують стерильним вазеліновим маслом або рослинною олією. Застосовувати дитячу присипку при попрілості не рекомендується, бо вона може скочуватися в грудочки і викликати ще більше подразнення шкіри.