Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

566 С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

буде вічно. З часом багато чого в моді відмирає, а цінна суть залишається, перетворюючи моду в досвід, в узагальнення, у науку.

Хорошим учителем стає той, хто свідомо або інтуїтивно ввібрав у себе все краще, цінне, що було колись у ростовсь­кому, липецькому, казанському досвіді, у досвіді оптимізації навчання чи в досвіді новаторів. Девіз «Усе нове — хороше!» приводить до безперервних змін, гонитви за новим, модним. Героїзм учителя полягає в тому, щоб залишатися вірним нау­ковій методиці, коли мода на неї вже пройшла. Прогресивним є те, що ефективне, незалежно від того, коли воно з'явилося. Прогресивне це краще з того, що маємо, а не обов'язково те, що модне, нове. Діалектика полягає в тому, що на стороні моди завжди більшість, але меншість розвиває антимодне, а значить, нове, оригінальне, яке знайде своїх однодумців, потім прихильників, і спалахне нова мода, яка, наситивши маси, народить нову меншість, що не сприймає її.

За авторитарного управління освітою модних ідей зав­жди більше, бо вони нав'язуються, впроваджуються насильно. За демократичного управління увага до модних ідей менша, але модою не будуть підганяти, лякати, поголовно захоплюва­ти, не будуть бачити в ній панацею, як і прийнято в цивілізо-. ваному суспільстві.

Умови для творчих пошуків і формування передового пе­дагогічного досвіду: наявність добре підготовлених, творчо працюючих керівників шкіл і наукового консультанта; вибір суспільне значимої для школи і посильної для педагогічного колективу проблемної теми; чіткість і ясність мети та завдань творчого пошуку для всього колективу і кожного педагога; обгрунтований розподіл і кооперація праці; відповідна наукова і практична підготовка вчителів, озброєння їх теорією і мето­дами творчого пошуку; створення в педагогічному колективі творчого настрою, здорового морально-психологічного кліма­ту, сприятливих матеріально-технічних, санітарно-гігієнічних і естетичних умов праці, стимулювання ініціативи і творчості.

5. Система роботи з передовим педагогічним досвідом

До передового досвіду, який підлягає вивченню, узагальнен­ню і впровадженню в практику, належать: методи і прийоми навчання і виховання учнів і вся система роботи кращих

Частина 4. Школознавство 567

учителів, керівників шкіл, працівників органів освіти; форми роботи педагогічних колективів, їх цінні починання.

Робота з передовим досвідом у школах організується ди­ректором, його заступниками та залученням до неї кращих учителів і вихователів; у районах і містах — методичними ка­бінетами, які діють при відділах освіти; в області — обласним ІППО, у державі — ЦІППО, який діє при Міністерстві освіти. Система роботи з ППД — це складний процес, що триває впродовж 1—2 навчальних років і поділяється на такі періо­ди: підготовчий, вивчення й узагальнення ППД, поширення і впровадження в' практику.

Підготовчий період. Визначається проблема досвіду, до­бирається об'єкт вивчення досвіду, вивчається плануюча до­кументація, відвідуються уроки, виховні заходи, вивчається рівень успішності, вихованості учнів. Після цього вибираєть­ся 1—2 вчителі, складається план-конспект вивчення досвіду, у річному плані школи планується ця робота, вказується вчи­тель, тема досвіду, хто буде вивчати, термін. Підготовча робо­та передбачає теоретичну підготовку того, хто вивчає досвід, бо слід підібрати літературу з питань змісту досвіду. Безпосе­редня робота з питань вивчення передового педагогічного досвіду ведеться протягом усього навчального року, у три етапи, в основному — це аналіз роботи вчителя (1-й етап), вивчення документації та відвідування занять (2-й етап), систе­матизація і літературна обробка матеріалу (3-й етап). Методи вивчення досвіду найрізноманітніші: спостереження, аналіз уроків, бесіда з учителем, вивчення документації, анкетуван­ня учнів тощо.

Узагальнення досвіду — це систематизація й аналіз зібраного матеріалу, виявлення сутності досвіду, опис його основних елементів і зв'язку між ними, розкриття його практичної новизни і значення для збагачення педагогічної теорії, а також літературна обробка матеріалу. В узагальне­ному матеріалі доцільно підкреслити результативність до­свіду, сформулювати певні методичні рекомендації, поради щодо використання його різними категоріями працівників освіти. Опис досвіду містить три основні елементи: конкрет­ний опис певної системи педагогічних дій, визначення ре­зультативності досвіду, розкриття його переваг і перспектив використання (додаток 7).

Крім опису, оформляється картотека ППД. Поширення передового педагогічного досвіду відбувається за допомогою різноманітних форм усної, друкованої і наочної пропаганди.