Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

558 С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

Тули. Він проводив непростий урок на тему «Моральні про­блеми сучасної прози». Перед учнями були виставлені книги В.Распутіна «Живи і пам'ятай», Ч.Айтматова «Плаха», В.Ас-таф'єва «Цар-риба». Скільки в них складних ситуацій,які за­кінчуються трагічно! На уроці проводилася уміла, кропітка робота з літературним текстом, точно було знайдено емоцій­ну інтонацію уроку; професійне володіння класом, прекрас­на дикція, декламаторські дані властиві вчителеві. Учитель Сутормін на уроці найповніше розкрив себе, демонстрував незадоволення, біль, своє стремління до істини, до добра, до краси — що може бути переконливішим!

Учителька української мови та літератури з ліцею-інтер-нату М.Рівне Н.В.Сосюк стала переможницею Всеукраїнсь­кого конкурсу «Учитель року» в 1996 році.

Ось фрагмент її уроку. Пролунав дзвінок, у класі запану­вала тиша. І полилася ніжно-журлива пісня «Ой журавко, жу­равко»... Так розпочався урок української літератури в 7-у класі, урок-туга за віршем Богдана Лепкого «Видиш, брате мій»... І в уяві школярів виринає з сірої мряки журавлиний ключ, чується тужливе журавлине «кру-кру». Проникливі слова вчительки переплітаються з піснею, а її своєрідний го­лос робить урок чарівним. Скільки таких уроків, змістовно і організаційно наповнених, проводить ця вчителька! Урок при­четності до рідної землі, урок філософського дослідження, урок-вихід на аналіз проблем Природи, Людини, Суспільст­ва... Стрижнем у розвитку національної самосвідомості учнів є планування проведення нестандартних уроків літератури, зокрема в старших класах: урок-дослідження, урок-пам'ять, урок-совість, урок-плач, урок-молитва, урок-біль, урок-лю-бов, урок-скорбота, урок-туга, урок-всепрощення , а в серед­ніх класах — це урок-казка, урок-мудрість, урок-концерт. Тому уроки літератури, які в основному базуються на дискусійній основі і часто супроводжуються піснею, є насолодою для уч­нів, а різноманітність цих уроків — найвищим виявом емо­ційної наснаги і почуттів, великих можливостей для альтер­нативних учнівських думок.

Учитель-методист ЗОШ № 13 м.Рівне Мізюк Ірина Леон-тіївна впродовж багатьох років здійснює з учнями фольклорні експедиції у найдревніші центри Рівненщини. Під час експе­дицій записано більше двохсот рідкісних народних пісень, що співаються на Волині (вони увійшли до збірок «Ми у вічі сміялися смерті», 1992 p.; «Ми йшли до бою», 1993 p.; «Аза­лія», 1994, 1995р.). Багатий матеріал зібрано в рукописній збірці «Людина в її звичаях, традиціях, віруваннях».

Частина 4. Школознавство 559

І.Л.Мізюк засіває порятованими скарбами спраглі дитячі та юнацькі душі. Вона широко використовує матеріали фольк­лорних експедицій на уроках і в позакласній роботі, часто пре­зентує зібрані матеріали перед школою. Літературно-творчий гурток «Світанок» навчає учнів цінувати художнє слово, від­чувати його красу, робити спроби в літературі. Кожне заняття гуртка оригінальне за формою і змістом, об'єднується де­візом, проводиться в «Світлиці» з багатою фантазією і вигад­кою. Вміння- і навички, набуті учнями в гуртку, знаходять практичне застосування на уроках літератури, немало учнів друкують власні вірші в пресі.

Учителька англійської мови, учитель-методист 3OШ № 15 м.Рівне, переможець міжнародних конкурсних програм Франчук Олена Євгенівна успішно проводить інтегративні уроки, поєднуючи їх з предметами шкільного циклу: літера­турою народів світу, історією, географією, музикою. Учи­телька має багату фонотеку-записи музичних творів вітчиз­няних та зарубіжних авторів, фольклор, записи народних пісень, виконаних носіями мови (англ.), декламування поезії, оригінальних радіопередач, зразків різних мовних діалектів. О.Є.Франчук виготовляє разом із учнями і використовує на уроках багатий дидактичний матеріал оригінального країно­знавчого характеру. Така робота дозволяє учням успішно за­своювати матеріал із предметів «Література Великобританії» та «Країнознавство Великобританії».

3. Загальні критерії передового педагогічного досвіду

Оцінюючи характер досвіду вчителя, працівника освіти, уста­нови, слід передбачити загальні критерії педагогічного, а та­кож специфічні критерії раціоналізаторського та новаторсь­кого досвіду. Відсутність хоча б одного критерію не дає під­стави вважати досвід передовим.

Педагогічний досвід може вважатися передовим, якщо в ньому виявляються такі ознаки:

1. Актуальність і перспективність. Цей критерій означає, що такий педагогічний досвід сприяє виконанню завдань, поставлених перед школою урядом, органами освіти; дає можливість пришвидшити вирішення актуальних проблем педагогічної теорії; допомагає в подоланні окремих труд­нощів, що виникають у роботі.

560 С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

  1. Висока результативність і оптимальність. Найважли­ вішими показниками результативності й оптимальності є: підвищення якості знань, умінь та навичок школярів, рівня їх вихованості; сталість одержаних результатів у часі; стабільність результатів в умовах застосування та­ кого досвіду іншими працівниками. Педагогічний досвід може вважатися передовим, якщо результати його кращі порівняно з масовим або однакові з ним при менших за­ тратах часу та зусиль.

  2. Наукова достовірність досвіду. У передовому досвіді ви­ сокі результати повинні досягатися раціональним шля­ хом, відповідно до наук — педагогічної та психологічної. Якщо ж досвід вступає в протиріччя з прийнятими поло­ женнями педагогіки, то це потрібно науково обгрунтувати.

  3. Можливість творчого наслідування. Передовий досвід зав­ жди має певну ідею, загальне і суттєве, потрібне для за­ стосування іншими вчителями. Методисти, які вивчають досвід, повинні виявити цю ідею й оцінити її з точки зору сучасної педагогічної науки. Якщо досвід доступний для основної маси вчителів, а педагогічні кадри теоретично і практично готові до його сприйняття і використання, це означає, що досвід має показник можливості творчого наслідування.

  4. Наявність елементів новизни та оригінальності. Автор досвіду — це завжди творча людина, яка вносить щось значне й обов'язково своє. Це «своє» часто буває досить скромним і не обов'язково міститься в нових прийомах, формах, методах навчання та виховання. До ознаки но­ визни слід підходити діалектично, залежно від потреб практики: те, що не є новим для області, може розгляда­ тися як нове в межах школи, міста, району.

Специфічні критерії передового та новаторського досвіду

Передовий досвід, педмайстерність: вдосконалення, поліп­шення відомих форм, методів і прийомів роботи, що дають позитивний ефект, їх комбінування й оптимальне поєднан­ня, творчість у використанні досягнень педагогічної науки і передового педагогічного досвіду.

Новаторський досвід: внесення в педагогічну практику і науку нових ідей; коригування, доповнення, розвиток окре­мих наукових положень, висновків, рекомендацій, розробка

Частина 4. Школознавство 561

нових підходів до їх застосування, внесення суттєвих змін у практику використання передового педагогічного досвіду, створення з окремих елементів передового досвіду свого оригінального, який має нові риси і забезпечує більшу ефек­тивність.

Такі критерії можуть бути використані особами, що вив­чають передовий досвід на стадії первинного ознайомлення з об'єктом, а також у процесі його аналізу й узагальнення. За допомогою цих критеріїв можна оцінити досвід з метою зане­сення його до районної, обласної або центральної картотеки передового педагогічного досвіду.