Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9Максимюк_ПЕДАГОГИКА_С_512_581_Школознавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

570 С.П.Максимюк. Педагогіка. Курс лекцій

ВИСНОВКИ

Суттєве місце в роботі адміністрації школи з питань підви­щення майстерності відводиться вивченню, узагальненню і впровадженню в практику передового педагогічного досвіду. Найкращих наслідків творчих пошуків і формування пе­редового педагогічного досвіду досягають там, де забезпечу­ється комплекс умов: наявність добре підготовлених, творчо працюючих керівників школи, які володіють методикою вив- . чення й узагальнення передового педагогічного досвіду; на­явність науково-методичного консультанта із працівників нау­кових установ та методичних кабінетів; вибір актуальної і по­сильної для педагогічного колективу проблеми; конкретність завдань творчого пошуку для всього колективу і кожного вчителя зокрема; відповідна наукова і практична підготовка вчителів, озброєння їх теорією і методикою творчого пошуку; створення в колективі творчої атмосфери, здорового мораль­но-психологічного клімату, сприятливих матеріально-техніч­них, санітарно-гігієнічних та естетичних умов праці; вміння відшукувати найефективніші шляхи впровадження передо­вого педагогічного досвіду в практику. Важливою умовою є також своєчасне виявлення й переборення протиріч, вини­каючих між досвідом роботи з питань навчання і виховання, який склався, і вимогами соціального та науково-теоретично­го характеру.

Тема 4

Нові тенденції в розвитку теорії і практики освіти й виховання в Україні. Стратегічний менеджмент освіти України

  1. Найзначніші показники кризового стану виховання молоді.

  2. Реформування освіти в Україні на різних рівнях.

  3. Зміна мети та кінцевих цілей виховного процесу.

  4. Кваліметричне вимірювання ступеня гармонійності розвитку учня.

Література: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 58, 62, 70, 158, 163, 164.

1. Найзначніші показники кризового стану виховання молоді

Сучасне реформування освіти й виховання відбувається у гли­боко кризовому соціумі. Організація, зміст, форми та методи виховання швидше базуються на негативному, тобто кожен з учасників процесу добре уявляє собі, від чого потрібно відій­ти, і нечітко, а інколи й зовсім не уявляє, до чого треба про­суватися. Це перший момент.

Другий — те, що, цілком справедливо й закономірно зо­середжуючи увагу на висуненні, обгрунтуванні й закріпленні нового змісту освіти, освітніх стандартів як першочергового завдання реформування освіти, ми значною мірою націлюємо її на розвиток інтелекту дитини, як і весь особистісно орієн­тований підхід, і нерідко не враховуємо в цьому процесі фор­мування морального, етичного потенціалу особистості.

Третій значний компонент кризового стану освітнього простору, а отже, і виховання, полягає в тому, що простір по­ділений нині за певними потоками, між якими існують про­тиріччя. Висунення на передній план нових типів навчальних закладів, ідей формування національної еліти, закладів для обдарованих (що здебільшого є свідченням матеріальної за­безпеченості батьків) відкинуло назад, залишило поза увагою

572 С.П.Максимюк. Педагогіка, Курс лекцій

загальноосвітню школу як найбільш масовий навчально-ви­ховний заклад. Інформаційне педагогічне поле, що існує в Укра'їні, приділяє мало уваги цій школі, процесам, що в ній відбуваються. Загальноосвітня школа залишається на пери­ферії нашої педагогічної свідомості, тому стан справ у ній ся­гає нижче критичної позначки.

Крім того, сьогодні стає системою, коли школа ігнорує початковий етап прилучення дитини до знань. Від початково­го етапу, від форм, засобів і методів прилучення дитини до шкільної культури багато в чому залежить напрям формуван­ня особистості, «радість пізнання», успіх у ініціації її до куль­тури. Цей процес є ще одним, усвідомленим далеко не всіма, свідченням кризового стану освіти.

Четвертий, найзначніший показник кризового стану ви­ховання. Сьогодні школа, вищі навчальні заклади є далеко не визначальними джерелами, чинниками процесу виховання. Нині ситуація така, що правомірно говорити про глибоку мо­ральну кризу всього суспільства, а не лише молоді. Зростання злочинності перевершило вже всі можливі межі. Негативні емоції, ненависть, злоба, заздрощі, агресія — типові для по­всякденного життя. Експлуатація інститутів сексу в засобах масової інформації, а також різних форм насилля, жахів і страхів, апологія стихійного й ірраціонального в людині пря­мо екстраполюються на дитину, вживлюються в її психіку, яка вважає цей стан нормальним, бо іншого не знає: вона вже виросла в деформованому, зміщеному, «неправильному сус­пільстві».

Ці чинники, хочемо ми того чи ні, значно більше вплива­ють на дітей, молодь, ніж учитель, викладач, який з легкістю полишає дітей у будь-якій ситуації, керуючись особистими інтересами, вимогами, правами й заручаючись при цьому підтримкою батьків, котрим здебільшого також нині не до виховання.

Ця апокаліптична картина не закликає до того, щоб опус­тити руки й нічого не робити. Бо діти ростуть сьогодні, і вихо­вання не можна відкласти на «потім», коли будуть створені більш або найбільш сприятливі умови — економічні, соціаль­ні, політичні та й педагогічні. І нині багато вчителів, директо­рів шкіл, науковців самовіддано працюють задля виховання дітей та молоді й досягають хороших результатів.

Частина 4. Школознавство 573