Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
419.33 Кб
Скачать
  1. Три рівні товару та класифікація товару.

Маркетингова товарна політика – це комплекс управлінських заходів по формуванню і управлінню товарним асортиментом з метою задоволення потреб споживачів та досягнення структурних цілей фірми. Напрями реалізації маркетингової товарної політики 1) розробка товарів:а)створення нового товару, б)модифікація існуючих, 2)обслуговування товарів, 3)метод виключення зняття з ринку застарілих товарів. Товаром в маркетингу називають все, що пропонується на ринку з метою продажу, привернення уваги, споживання чи використання і спроможність задовольнити певну потребу споживача.

Т= П + Підтримка + Інструменти марк., Т – предмет продажу, П – результат вир-ва, Підтримка – це комплекс заходів які призначені для збереження споживчих властивостей на шляху від місця виробу товару до місця продажу, Інструменти марк. призначені для формування та стимулювання попиту: гнучка політика, грамотна інтенсивна реклама, ефективний розподіл. Будь – який товар можна розглянути за 3 рівнями: Марк. цибулина.

1) Товар за задумом – це осн. ідея товару виражена через той осн. зиск, який отримує споживач при купівлі даного товару. 2) Товар в реальному виконанні – це конкретно створений вибір з властивим йому набором характеристик, властивостей, функцій, упаковки, марки, дизайну ціни. 3) Товар з підкріпленням – це ті додаткові переваги і зиски, які отримує споживач саме при придбанні даного товару : продажу в кредит, доставка, гарантійне обслуговування. У загальному всі товари поділяють на 2 групи : 1. споживачі товари; 2. товари промислового призначення. Споживачи поділяються на 4 групи : 1) товари повсякденного попиту; 2) товари попереднього вибору ( ретельно вибирають, співставляють : одяг); 3) товари особливого попиту ( престижні дорогі товари, машини і т.д.). 4) товари пасивного попиту – 2 умови – певні обставини ( ритуальні послуги). Товари промислового призначення : 1. будівлі, споруди – капітальне майно. 2. сировина, матеріали. 3. ділові послуги. Товар асортимент – це сукупність асортиментних груп товарів, які пропонується даним п –вам. Асортиментна група – це сукупність товарів даного функціонального призначення. Товар асортимент характеризується : 1. довжина – це кількість запропонованих асортиментних груп. 2. глибина – це кількість позицій в окремій асортиментній групі товарів. 3. насиченість – загальна кількість запропонованих товарів. 4. зіставлюваність – на скільки тісно пов`язані між собою окремі асортиментні групи з огляду на кінцевих споживачів на процес вир-ва. Фактори, що впливають на формування товарних асортименту: 1. зміни ринкового попиту. 2. зміни смаків споживачів. 3. розвиток НТП. 4. фінансові можливості фірми. 5. зміни в асортиментній політиці конкурентів.

  1. Розробка нових товарів.

В марк. під новим товаром розуміють 5 типів новинок : 1. принципово новий товар, який задовольняє ті потреби споживачів які раніше не задовольнялись. 2. товарно принципової новизни порівняно з існуючими товарами аналогами. 3. товари із досконалими характеристиками. 4. товари на новому ринку.5. товар нової сфери використання. Процес розробки нового товару: 1. генерація ідей. 2. фільтрація ідей – полягає в ранньому відсіюванні ідей, які не відповідають цілями та ресурсами ідей, кожну ідею пропускають через спеціальні фільтрувальні переліки. 3. розробка концепції товару та її перевірка – концепція товару – це спосіб перетворення ідеї товару в конкретний створений виріб. 4. ек. аналіз концепції товару – створення пробного зв`язку та його перевірка в лабораторних та експлуатаційних умовах. 5. проблемний марк. – це випуск невеликої партії товару для її ринкового тестування на певній території протягом певного часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]