Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Лекція 1

Інформаційно-освітнє середовище

План:

1. Поняття інформації

1.1. Визначення

1.2. Етимологія

1.3. Властивості інформації

1.4. Види інформації

2. Інформаційна модель освіти

2.1. Структура інформаційної моделі освіти

2.2. Властивості та функції компонентів інформаційної моделі освітнього процесу

3. Інформаційно-освітнє середовище

  1. Поняття інформації

Важко переоцінити ту роль, яку відіграє у розвитку сучасного суспільства інформація. Можна без перебільшення сказати, що сучасне суспільство є суспільством інформації, її ерою. Ця ера настала з ХХ століття. Інформація дозволяє людству активно працювати з природою, допомагає провести інтеграцію людських зусиль. Причому не тільки у певних галузях, а в усій людській діяльності в цілому. Зараз інформація стала основним ресурсом людства, базою соціального і технічного розвитку. У наш час проблеми інформації одні з найпопулярніших у науці. Зі створенням теорії інформації посилання на неї часто трапляються в працях учених найрізноманітніших спеціальностей. Проблеми інформації досліджують інженери, історики, біологи, соціологи, журналісти та представники багатьох інших галузей науки. Деякі розглядають інформацію "як соціальне явище, тобто певний феномен, пов'язаний з діяльністю тих чи інших суб'єктів соціальних спільнот (наприклад, груп) чи соціальних інститутів (наприклад, установ і організацій, які функціонують у суспільстві)".

Інформація — абстрактне поняття, що має різні значення залежно від контексту. Походить відлатинського слова«informatio», яке має декілька значень:

  • роз'яснення; виклад фактів, подій; витлумачення;

  • представлення, поняття;

  • ознайомлення, просвіта.

1.1. Визначення

Загальне поняття інформації подано у філософії, де під нею розуміють відображення реального світу.

Як філософську категорію її розглядають як один з атрибутів матерії, що відбиває її структуру. Погляд на інформацію з точки зору її споживачів окреслює таке поняття:

  • Інформація— це нові відомості, які прийняті, зрозумілі і оцінені її користувачем як корисні.

  • Іншими словами, інформація— це нові знання, які отримує споживач (суб’єкт) у результаті сприйняття і переробки певних відомостей.

В залежності від галузі використання термін «інформація» одержав безліч визначень, зокрема:

  • відомості або повідомлення про щось (побутове);

  • роз'яснення, виклад;

  • оригінальність, новизна;

  • комунікація та зв'язок, в процесі якого усувається невизначеність (інформаційна ентропія) (теорія зв'язку, американський вченийКлод Шеннон);

  • міра неоднорідності розподілу матерії та енергії у просторі та у часі, міра змін, якими супроводжуються всі процеси, що протікають у світі (український вчений Віктор Михайлович Глушков);

  • позначення змісту, отриманого з зовнішнього світу в процесі нашого пристосування до нього і пристосування до нього наших почуттів (американський вчений Норберт Вінер);

  • заперечення ентропії, міра хаосу в системі (термодинаміка, французький вченийЛеон Бріллюен);

  • передача різноманітності (англійській філософ Вільям Росс Ешбі);

  • міра складності структур (французький вчений Абраам Моль);

  • ймовірність вибору (радянські вчені АківатаІсаак Яглон);

  • відображена різноманітність (радянський вчений Аркадій Дмитрович Урсул);

  • властивості матеріальних об'єктів породжувати та зберігати певний стан, який в різних матеріально-енергетичних формах може передаватись між об'єктами;

  • фундаментальний генералізаційно-єдиний безпочатково-нескінченний законопроцес автоосциляційного, резонансно-сотового, частотно-квантового та хвильового відношення, взаємодії, взаємоперетворення та взаємозбереження (у просторі та часі) енергії, руху, маси та антимаси на основі матеріалізації та дематеріалізації в мікро- та макроструктурах Всесвіту(інформаціологія, російський вченийІван Йосипович Юзвішин);

  • універсальна субстанція, що пронизує усі сфери людської діяльності, слугує провідником знань та думок, інструментом спілкування, взаєморозуміння та співробітництва, утвердження стереотипів мислення та поведінки (ЮНЕСКО);

  • документованіабо публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі (Закон України «Про інформацію»).

Існують також й інші, переважно несумісні між собою визначення поняття «інформація». Але практично всі чисельні погляди на сутність інформації групуються навколо двох концепцій — атрибутивноїтафункціональної.

1.2. Етимологія

Саме слово «informatio» складається з префікса «in-» («в-, на-, при-») і дієслова «form» («надаю форму, створюю»), пов'язаного з іменником «forma» («форма»).

В англійській мовіслово «information» (в написанні «informacioun») вперше з'явилось у 1387 р. Сучасного написання це слово набуло у XVI ст. У східнослов'янські мови слово «інформація» прийшло ізПольщіу XVII ст.

З середини ХХ століття «інформація» стала загальнонауковим поняттям, але до цих пір у науковій сфері воно залишається вкрай дискусійним. Загальноприйнятого визначення інформації не існує, і воно використовується головним чином на інтуїтивному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]