Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

12. Поняття автотранспортного страхування, форми та види. Сучасний стан.

АС включ. в себе – комплекс видів страх-ня, котрі відносяться до різних його галузей і об’єднаних спільною ознакою – надання страх. забезп. учасникам дорожнього руху, потерпілих в результаті ДТП.

Наземний автомобільний транспорт — найбільш наближений до людей засіб пересування.

Наземний транспорт, як об'єкт підвищеної небезпеки, несе ризик довкіллю, і особливо життю та здоров'ю людей, а водночас сам досить часто і легко стає об'єктом ушкодження.

Питання підвищення надійності, міцності, захищеності тощо постійно спонукають конструкторів та інженерів до створення дедалі надійніших транспортних засобів, адже природні сили, стихійні лиха, дорожньо-транспортні пригоди та протиправні дії т вдають чималої шкоди власникам транспортних засобів, тому страхування засобів наземного транспорту користується найбільшим попитом, порівняно зі страхуванням інших видів транс­порту.

АС поділ. на:

- страх-ня автотранспортного засобу (автокаско) (добровільне страх-ня ТЗ, що належ. юр. та фіз.. особам, і причепів до них, відповідного приладдя та додаткового обладнання)

- комбіноване страх-ня (включ. страх-ня ТЗ, багажу, що знах. в ньому, водія та пасажира) (автокомбі)

- страх-ня вантажів, що перевозяться (відшкод. збитків у випадку втрати або пошкодж. вантажу, а також відшкод. ін. витрат та затрат, які невідворотно виникають у зв’язку з такою втратою)

- страх-ня цивільної відповід. власників ТЗ (здійсн. з метою забезп. відшкодув. шкоди заподіяної життю, здоровю, та майну потерпілих внаслідок ДТП та захисту майн. інтересів страхув)

- страх-ня від НВ на транспорті.

Добровільне страхування автомобільних транспортних засобів (авто каско)

Сотні дорожньо-транспортних подій та викрадень що реєструють­ся щорічно в Україні, роблять страхування автотранспорту одним із найбільш ризикових і водночас масових видів страхування

Страхування автотранспортних засобів фізичних та юридичних осіб (КАСКО) включає страхування автомобіля від ушкоджень у результаті

— дорожньо-транспортної пригоди (ДТП)

— крадіжки викрадення автомобіля й Інших протиправних дій третіх осіб

— стихійних лих падіння дерев пожежі самозапалювання нападу тварин та ін.

За бажанням клієнта автомобіль можна застрахувати — від однієї з груп ризиків (часткове КАСКО) або від усіх перерахованих ризиків (по­вне КАСКО).

Автомобіль може бути застрахований на повну вартість або на суму яка дорівнює частині повної вартості При цьому відшкодування вип­лачується страховою компанією в пропорції від розміру фактичного збитку внаслідок

— дорожньо-транспортної пригоди (ДТП),

— протиправних дій третіх осіб;

— стихійних лих;

— викрадення.

Об'єктами страхування є:

— автотранспортний засіб;

— додаткове обладнання;

— життя та здоров'я водія і пасажирів;

— цивільна відповідальність страхувальника за шкоду, заподіяну третім особам.

Страхові випадки:

— ушкодження або знищення автотранспортного засобу, причепів до нього і додаткового обладнання, внаслідок дорожньо-транспортної події та інші ушкодження, що відбулися в процесі руху;

— ушкодження або знищення автотранспортного засобу, причепів до нього і додаткового обладнання, внаслідок протиправних дій третіх осіб;

— ушкодження або знищення автотранспортного засобу, причепів до нього і додаткового устаткування внаслідок стихійних лих (повені, урагану, смерчу шторму, зливи, граду, виходу підземних вод, селю, удару блискавки, осідання ґрунту, землетрусу), падіння дерев та інших пред­метів, зіткнення з тваринами, а також пожежі або вибуху автотранспорт­ного засобу;

— викрадення автотранспортного засобу та причепів до нього, а також крадіжка додаткового обладнання;

— нещасний випадок із водієм і пасажирами, наслідком котрого ста­ли смерть, інвалідність, тимчасова втрата працездатності;

— дорожньо-транспортна подія, що відбулася за участі автотран­спортного засобу страхувальника і внаслідок якої наступає його ци­вільна відповідальність за заподіяну автотранспортним засобом шкоду життю, здоров'ю та майну третіх осіб.

Стр-ня цив відп-ті власників наземних ТЗ.

Страхування проводиться на випадок завдання шкоди життю, здоровю і майну третіх осіб. Страховим випадком вважається ДТП, яке сталося з вини ТЗ стр-льника і внаслідок якого скоєна шкода третій особі. Відш-ню підлягають лише прямі збитки.

Розрізняють 2 види страхування:

звичайний (укладається з власником ТЗ, зареєстрованого в Україні або тимчасово ввезеного в Україну);

додатковий (діє на території держав зазначених в страховому полісі на умовах, які встановлені в цих державах відповідно до угод, укладених МТСБУ з відповідними упавноваженими орг-ціями по СЦВ вл-ків ТЗ.

Договір стр-ня укладається на основі заяви стр-альника, в якій вказуються тип машини; марка машини; державний номерний знак; місце реєстрації ТЗ; строк страхування; розмір страхової суми. Договір набуває чинності з моменту, зазначеному в страховому договорі але не раніше внесення страхового платежу стр-льником. Після сплати страхового платежу стр-льник отримує страховий поліс. Страхові суми та розмір страхових платежів за цим видом страхування встановлює КМУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]