Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

4. Поняття страхового маркетингу, мета та основні завдання. Функції служби маркетингу страховика.

Маркетинг у страхуванніце комплекс заходів, що мають на меті формування і постійне вдосконалення діяльності страховика завдяки розробці конкурентоспроможних страхових продуктів для конкретних категорій споживачів (страхувальників) , а також впровадження раціональних форм реалізації цих продуктів і збору та аналізу інформації щодо ефективності діяльності страховика.

Служба маркетингу – це мозковий центр, джерело обґрунтованої інформації та рекомендацій з багатьох питань поточної та перспективної діяльності.

Завдання, функції — формування попиту на страхові послуги, задоволення страхових інтересів клієнта з точки зору кількості та якості страхових послуг.У сфері діяльності служби маркетингу виділяють такі об’єкти:Страхове поле. Це клієнти, їх поділ, сегментування для подальшого визначення або формування споживчих запитів, реалізації страхових продуктів. Також виділяють об’єкти страхування, які доцільно класифікувати для подальшої обробки інформації, що буде здобута відносно них (життя та здоровя, від нещасних випадків, майно юридичних осіб, вантажі, цивільна відповідальність).Якісні показники до яких відносять гарантію платоспроможності та надійності страховика.Канали реалізації. Види: офісний метод реалізації, коли клієнт самостійно прибуває чи запрошується до офісу страховика. Метод через відокремлені підрозділи та агентську мережу, які вишукують клієнта і працюють із ним за межами головного офісу. Через об’єднання страховиків, брокерське посередництво.Формування споживчого попиту Попит створюється зусиллями страхової компанії і нею ж задовольняється. Формування попиту — це цілеспрямований вплив на потенційних покупців з метою підвищення рівня попиту до базового рівня, який наближається до обсягу пропозиції даної страхової компанії. Методи: реклама, організаційні заходи по укладанню договорів диференціація страхових тарифів та послуг, поєднання страхових послуг з різними формами торгового та юридичного обслуговування.

Функції служби маркетингу:

1.Дослідження ринку страхових послуг.

2. Реклама страхового продукту.

3. Проведення організаційно-масової роботи з продажу страхових полісів.

Основні елементи маркетингу страховика:

- Вивчення потенційних страхувальників;

- Вивчення мотивів потенційного клієнта при укладанні договорів страхування;

- Аналіз власного ринку страхової компанії;

- Дослідження страхового продукту;

- Аналіз форм і каналів просування страхових послуг;

- Вивчення конкурентів, форм та рівня конкуренції;

- Дослідження рекламної діяльності;

- Визначення найбільш ефективних способів просування страхових послуг.

5. Сучасний стан страхування життя в Україні, основні види страхування.

Однією з галузей страхування є особисте страхування, здійснюване з метою надання певних послуг як фізичним (окремим громадянам, членам їхніх сімей), так і юридичним особам (наприклад, страхування працівників підприємств від нещасних випадків).

Здійснення особистого страхування має певні особливості. Зокре­ма, при його проведенні дуже важко правильно оцінити той ризик, який береться на страхування. Через це таке страхування пов'язане, по суті, із установленням умовної страхової суми, яка лише наближено відбиває збиток, що його може завдати страховий випадок.

Поділ страхування на окремі підгалузі зумовлюється сукупністю ризиків, які вони об'єднують, тривалістю дії договорів страхування, а також накопиченням страхових сум. Враховуючи останнє, саме стра­хування життя характеризується ознакою накопичення страхових сум під час дії договору страхування. Це пов'язане з тим, що сукупність ризиків, які беруть на себе страхові компанії при проведенні страху­вання життя, за будь-яких умов передбачає необхідність здійснення виплати страхувальнику (застрахованому або користонабувачу). Страхування життя передбачає відповідальність страхової компанії в разі смерті страхувальника (застрахованого) під час дії договору страхування або дожиття до певного обумовленого в договорі строку.

Договори страхування життя мають певні особливості. Так, при страхуванні житгя відповідальність страхової компанії настає, якщо страхувальник (застрахований) помер з будь-якої причини. Це договір доброї волі, бо в його основу покладено довіру між страхови­ком і страхувальником. Договором страхування передбачається, що страхова компанія зо­бов'язується сплатити страхувальникові (застрахованому, користона-бувачеві) фіксовану страхову суму чи пенсію або погасити кредит, що його взяв страхувальник для придбання якогось товару в кредит. Фік­сована сума виплачується користонабувачеві у випадку смерті застра­хованої особи. Разом із тим фіксована виплата страхової суми перед­бачена і при дожитті страхувальника (застрахованого) до закінчення дії договору страхування. За умовами такого договору страхувальник (застрахований) може в обумовлений період або при досягненні пев­ного віку одержати пенсійні виплати.

При укладанні договору страхування за домовленістю сторін визначається розмір страхової суми. Розмір страхового внеску залежить від розміру страхової суми і тарифної ставки, яка, в свою чергу, залежить від віку застрахованого, а також від строку страхування. Страховий внесок може бути сплачений за один раз, щорічно, щоквартально або щомісячно, готівкою чи без­готівкове.

Договір страхування вступає в силу після надходження першого (або одноразового) внеску на рахунок страхової компанії чи після спла­ти першого (або одноразового) внеску готівкою працівникові страхо­вої компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]