Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

9. Сільськогосподарське страхування, необхідність та сучасний стан. Форми та види.

Однією з гострих проблем в АПК є захист врожаю сільськогосподарських культур, за допомогою якого в певній мірі можна стабілізувати економіку самих господарств, агропромисловий комплекс та й економіку держави в цілому.

Об'єкти страхування. На страхування можуть бути прийняті: 1) врожай сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень плодоносного віку (за винятком врожаю природних сінокосів і пасовищ, культур, посіяних на зелене добриво, сіяних підпокривних та безпокривних багаторічних трав); 2) дерева і кущі плодово-ягідних насаджень, що зростають в садах, та виноградники.

Об'єкти, що не беруться на страхування. Не може бути об'єктом страхування: 1) врожай сільськогосподарської культури, яку господарство висівало три - п'ять років, але жодного року не одержувало врожаю; врожай багаторічних насаджень плодоносного віку, якщо господарство не одержувало врожаю з цих насаджень протягом п'яти років, що передували укладанню договору страхування; 2) багаторічні насадження, що зростають в садах, знос або зрідження яких становить 70 і більше відсотків; такі, що підлягають списанню з балансу у зв'язку з плановою реконструкцією і викорчовуванням, природним відмиранням, псуванням та інше; вражені хворобами, шкідниками рослин.

Ризики, що беруться на страхування. Страхування врожаю сільсь­когосподарських культур і багаторічних насаджень провадиться на випа­док загибелі чи пошкодження їх внаслідок: 1) вимерзання, заморозку, граду, зливи, бурі, урагану, посухи, повені, селю, пожежі;

2) вимокання, випрівання, якщо це сталося внаслідок стихійного лиха.

Встановлення страхової суми. Страхова сума за договором страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень визначається в договірній сумі, але не більш 70 відсотків вартості.

Договір страхування укладається на підставі письмової заяви Страхувальника і може засвідчуватися страховим свідоцтвом .

До договору на кожну сільськогосподарську культуру або групу культур, які підлягають страхуванню, додається розрахунок вартості сільськогосподарських культур або групи культур та страхових платежів, який є невід'ємною частиною договору страхування (Додаток 2).

Договір страхування укладається: на врожай всіх сільськогосподарських культур або будь-яку окремо взяту сільськогосподарську культуру чи групу культур, якщо група дає однорідну продукцію (зерно, овочі).

Договір страхування врожаю групи сільськогосподарських культур може бути укладений за умови відшкодування збитку за кожну культуру окремо або за групу в цілому, якщо група дає однорідну продукцію (зерно, овочі).

Набуття чинності договором страхування. Договір страхування набуває чинності з наступного дня після надходження на поточний рахунок Страховика обчислених страхових платежів в повному обсязі річної суми або не менше 25%.

10. Страхування технічних ризиків, його роль у підприємницькій діяльності. Форми та основні види.

У сучасних умовах прискореного науково-технічного прогресу, розвитку капіталомістких галузей виробництва, зростання в міжнародному зовнішньоторговельному потоці частки машин і обладнання (включаючи постачання комплектних підприємств і виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт на території країн-імпортерів) значного розвитку в усьому світі набуває страхування технічних ризиків, а також відповідальності перед третіми особами, пов'язаної з проведенням зазначених робіт.

Особливо розвиненим страхування технічних ризиків є у США, Німеччині, Англії, Японії та інших країнах, які входять до Міжнародної асоціації страховиків технічних ризиків.

В Україні цей вид страхування лише починає розвиватися. Створюються та вдосконалюються належні правила страхування, розробляються та вводяться в дію відповідні законодавчі й нормативні акти з цього питання.

На сьогодні страхування технічних ризиків в Україні здійснюється як страхування майнових інтересів під час виконання будівельно-монтажних робіт і охоплює розглянуті далі галузі страхування.

- Майнове страхування, яке поширюється на такі об'єкти страхування:

* продукцію будівельно-монтажних та інших робіт, прямо пов'язаних з будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом;

* продукцію пусконалагоджувальних робіт;

* будівельні машини, а також засоби та обладнання для виконання монтажу;

* обладнання будівельного майданчика;

* будови та споруди, які реконструюються або капітально ремонтуються.

- Страхування відповідальності перед третіми особами. У світовій практиці, коли йдеться про страхування технічних ризиків, розрізняють, як правило, види страхування, які надають покриття ризиків або виробника, або експлуатаційника:

  • страхування будівельного підприємця від усіх ризиків (CAR);

  • страхування всіх монтажних ризиків (EAR);

  • страхування машин;

  • страхування електронних пристроїв.

Якщо під час будівництва об'єкта переважають (за обсягом та вартістю) будівельні ризики, то вибирають страхування будівельного підприємця від усіх ризиків. Якщо при технічному спорудженні, в якому використовуються попередньо виготовлені або готові пристрої, наприклад верстати, переважають монтажні ризики, то укладаються договори страхування всіх монтажних ризиків. Страхування машин, а також електронних пристроїв відбувається вже у процесі експлуатації об'єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]