Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

15. Система страхування майна та відповідальності громадян.

Традиційно розвинутою галуззю страхування є майнове страхування. Особливістю цієї галузі є те, що в основу визна­чення страхової суми за договорами майнового страхування покладено дійсну вартість страхових об'єктів.

У майновому страхуванні використовують три системи страхового забезпечення (страхової відповідальності страхо­вика): пропорційну, систему першого ризику і граничну (гра­ничного відшкодування).

Пропорційна системавиплата відшкодування в тій самій пропорції щодо реального збитку, в якій страхова сума за до­говором страхування перебуває відносно дійсної вартості за­страхованого майна; страховик бере до уваги загальний обсяг збитків і відшкодовує його на пропорційній основі тільки в рамках своєї відповідальності, а в разі використання системи першо­го ризику обсягом збитків, який перевершує страхову суму, страховик просто нехтує. Зазначений обсяг вважається «дру­гим» ризиком.

Система першого ризикуповне відшкодування збитків, завданих застрахованому майну, але в межах страхової суми за договором страхування.

Система граничного відшкодуваннявикористовується в тих видах майнового страхування, в яких страховик має ком­пенсувати збитки страхувальника, які обчислені як різниця між заздалегідь обумовленою границею і фактичним рівнем доходів.

Майнове страхування об'єднує найрізноманітніші види страхування, що складають дві підгалузі: страхування майна громадян і страхування майна юридичних осіб.

Залежно від виду страхових подій майнове страхування класифікують на такі групи: страхування майна від пожежі та стихійного лиха (во­гневе страхування); страхування сільськогосподарських культур від стихійних явищ; страхування тварин на випадок загибелі в результаті хвороби і нещасних випадків; страхування засобів транспорту від аварій та ін. небезпек.

Процес прийняття на страхування ризиків фізичних осіб - страховик видає на них стандартний страховий поліс навіть майже без попереднього огляду такого майна.

Об'єктами страхування у громадян виступають власні житлові і дачні будинки, господарські споруди, автомо­білі, домашнє майно, домашні і сільськогосподарські тварини.

Договори страхування майна можуть укладатися на один рік або на невизначений термін зі щорічним перерахунком вартості майна і суми річних платежів.

З дисципліни «Страхові послуги»

1. Страхова послуга, її специфічні ознаки та особливості реалізації.

2. Етапи проходження страхової угоди. Права та обов’язки сторін страхових відносин.

3. Канали реалізації страхових послуг, види страхових посередників.

4. Поняття страхового маркетингу, мета та основні завдання. Функції служби маркетингу страховика.

5. Сучасний стан страхування життя в Україні, основні види страхування.

6. Страхування від нещасних випадків, форми та види.

7. Формування системи медичного страхування в Україні. Форми та види.

8. Страхування майна та відповідальності підприємств. Форми та види.

9. Сільськогосподарське страхування, необхідність та сучасний стан. Форми та види.

10. Страхування технічних ризиків, його роль у підприємницькій діяльності. Форми та основні види.

11. Страхування ризиків фінансово-кредитної сфери, основні організаційні форми та сучасний стан.

12. Поняття автотранспортного страхування, форми та види. Сучасний стан.

13. Морське страхування, необхідність та суть. Законодавча база.

14. Авіаційне страхування, сутність та необхідність. Форми та основні види.

15. Система страхування майна та відповідальності громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]