Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

11. Страхування ризиків фінансово-кредитної сфери, основні організаційні форми та сучасний стан.

Фін. ризики – ризики, які виник. в процесі фін. підприємництва чи фін. угод, коли в ролі товару виступ. валюта, ЦП, грош. кошти.

До фін ризиків входять:

  • валютний

  • кредитний

  • інвестиційний

Валютний ризик – ймовірн. фін. втрат внаслідок зміни курсу валют, яке може виникнути в період між укладанням контракту і факт. проведенням розрахунків за ним.

Кредитний ризик – повяз. з можливістю не викон. підпр, фірмою своїх фін. зобов’язань перед інвестором у результаті викор. зовн. позики

Інвестиц. ризик – повяз. із специфікою вкладання підприємцем грош. коштів у різном. проекти.

Страх-ня фін. ризиків передб. компенсацію п-ву втраченого доходу чи додатк. витрат, викликаних його функціон. як учасника комерц. діяльності. Таке страх-ня проводиться на випадок невикон. чи не належного викон. договірних зобов’язань дебіторам, банкрутства контрагента і повяз. з цим судових витрат.

Таким чином до страх-ня фін. ризиків віднос.: недоотримання прибутку, доходів; страх-ня ризиків впровадж. нової техніки і технології; страх-ня на випадок зниження обумовленого рівня рентаб.; страх-ня ризику засновника; страх-ня біржових ризиків.

Страхування кредитів базується на визнанні ризику непла­тежу чи неплатоспроможності позичальників, який формує­ться у процесі кредитування.

Кредитне страхування: делькредере(страхування товарних кредитів, страх фін кредитів), страхування довіри, гарантійне страхування (класичне заставне страх, страхування фін гарантій).

Кредитне страхування може здійснюватися у двох варіантах: кредитор (страхувальник) страхує загалом усю заборгованість до повернення всіма його боржниками або кредитор страхує заборгованість кожного позичальника зокре­ма.

Страхування кредитів базується на визнанні ризику неплатежу чи неплатоспроможності позичальників, який формується у процесі кредитування. Майновий інтерес кредитора може бути захищений посередньо - шляхом страхового захисту платоспроможності його боржника. За цієї форми страхових відносин страхувальником є позичальник. Делькредерне страхування складається з двох груп страхових відносин: страхування товарних кредитів і страхування фінансових (грошових) кредитів.

Економічний зміст страхової гарантії зводиться до того, що страховик замість отриманої невисокої страхової премії бере на себе - замість боржника - роль гаранта оплати його повної заборгованості у визначених термінах на користь застрахованого (бенефіціанта) цієї гарантії.При гарантійному (заставному) страхуванні у відносини вступають не дві, як при делькредерному страхуванні, а три сторони: 1) кредитор - суб'єкт, на користь якого має бути виконане зобов'язання і який одночасно є застрахованим та бенефіціантом страхової гарантії; 2) позичальник - суб'єкт, зобов'язаний повернути борг, він же страхувальник; 3) гарант - страховий заклад, який гарантує виконання зобов'язань, він же страховик.

Процедура надання страхових гарантій передбачає виконання тих самих дій, що й при укладанні типових договорів страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]