Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

7. Формування системи медичного страхування в Україні. Форми та види.

Страхова медицина – це система організації фінансування охорони здоровя за допомогою коштів, що накопичуються у резервах спеціалізованих страхових компаній, які здійснюють медичне страхування.

Медичне страхування – передбачає страхування на випадок втрати здоровя з будь-якої причини і повязане з компенсацією витрат на отримання медичної допомоги й інших витрат, які спрямовані на підтримку здоровя.

Предметом медичного страхування - є життя і здоровя громадян.

Мета проведення – забезпечення громадян у разі настання страхового випадку отримання медичної допомоги за рахунок накопичених раніше страхових фондів, а також фінансування необхідних профілактичних заходів.

Форми:обовязкова; добровільна.

Обов’язкове медичне страхування.

Субєкти: страховики (спеціалізовані страхові компанії); страхувальники (юридичні особи і держава); застраховані; лікувально-профілактичні установи; Фонд охорони здоровя.

В основу проведення обов'язкового медичного страхування закладаються програми обов'язкового медичного обслуговування. Ці програми визначають обсяги й умови надання медичної та лікувальної допомоги населенню. Програма охоплює мінімально необхідний перелік медичних послуг, гарантованих кожному громадянину, який має право ними користуватися.

Головне призначення страхової медичної організації в системі обов'язкового медичного страхування полягає в тому, щоб при оплаті рахунків медичних установ контролювати якість наданих медичних послуг і їх відповідність медико-економічним стандартам.

Страхові медичні організації здійснюють свою діяльність на основі договорів про співробітництво із медичними установами.

Страхувальниками для працюючого населення є роботодавці; для непрацюючого населення — органи державного управління, виконавчої влади, місцеві адміністрації.

Застраховані — це громадяни, на користь яких укладаються договори страхування.

Добровільне медичне страхування.

Добровільне медичне страхування – є доповненням до обовязкового, передбачає оплату медичних послуг понад програму обовязкового медичного страхування.

Обєктом медичного страхування – є майнові інтереси страхувальника, які повязані з витратами на отримання медичної допомоги фізичною особою.

Субєкти: - страхувальники (фізичні і юридичні особи); - страховики; - лікувально-профілактичні установи (ЛПУ).

Страховий випадок – це факт мотивованого звернення застрахованої особи до ЛПУ за потрібною медичною допомогою у випадку гострого захворювання, загострення хронічного захворювання, травми, отруєння, інших нещасних випадків, які потребують надання медичних послуг у межах їх переліку, що передбачений договором страхування.

Страхова сума – грошова сума, у межах якої страховик зобовязаний організувати й оплатити лікування та медичні послуги, що входять до складу вибраних програм страхування.

8. Страхування майна та відповідальності підприємств. Форми та види.

Підпр. діяльн. завжди супроводж. різного роду ризиками.

Підпр. ризики – такі, що виникають при будь-яких видах підпр. діяльн., пов’яз. з в-вом продукції, товарів та послуг, їх реаліз., товарно-грош. і фін. операціями, а також здійсн. науково-техн. проектів.

Підприємець може зазнавати втарт через ушкодж. аьо знищ. засобів в-ва, не викон. контрагентами умов договорів, окрім цього заздалегідь обумовл. рівня рентаб. через необх. компенсувати шкоду заподіяну найманим робітникам внаслідок НВ на в-ві, а також споживача продукції цього п-ва.

Класифікація підпр. ризиків:

  • за сферою викон:

1) зовн. (не повязаня з діяльн. підприємця, зміна законод., політики, соц. стану)

2) внутр. – джерелом яких єдіяльн. (розробка, в-во, реаліз. продукції, інвестиції, помилки керівництва, персоналу, зловживання, недотримання умов договору)

  • за тривалістю дії:

1) потайні , що загрож. підприємцю в даній географ. зоні і в даній галузі економіки (ризики неплатежу у р-ні з депресивнішою економікою)

2) короткочасні, що діють у період часу менший за виробн. цикл (ризики при транспортуванні продукції чи сировини)

  • за розміром:

1) допустимі, що загрожують втратою всього прибутку чи частини

2) критичні, що загрож. втратою прибутку і частини доходу

3) катастрофічні, що загрож. втратою бізнесу і банкрутством

  • за характером:

1) спекулятивні (динамічні), що виникаютьу результаті гри на курсових і цінових різницях

2) статистичні (прості), що виник. у результаті дії несприятливих факторів (стихійних лих, техногенних і антропогенних катастроф, аварій, НВ) і призводять до втрат

Політичний ризик – можливість виникн. збитків або скорочення розмірів прибутку, які є наслідком держ. політики:

Технічний ризик - визнач. ступенем організації в-ва, наявн. превентивних заходів, можливістю проведення ремонту обладнання власними силами фірми:

  • ризики втрати внаслідок негативних результатів науково-дослідних і конструкторських робіт, неможл. досягн. заплан. техн. параметрів розробок, низьких технолог. можливостей в-ва.

Виробничий ризик - пов’яз. з в-вом продукції, товарів і послуг та із здійсн. будь-яких видів виробн. діяльн. в процесі якої підприємці стикаються з проблемами неадекватного викор. сировини, зрост. собі варт., зб. втрат робочого часу, викор. нових методів в-ва.

Комерц. ризик. – ризик, який виникає в процесі реаліз. товарів і послуг виробл. чи куплених підприємцем:

  • ризики пов’яз. з реаліз. товару (послуги) на ринку, його транспортування з прийомом товару покупцем.

  • ризик форс мажорних обставин

Тому за допомогою страх-ня здійсн. певні фін. гарантії стабільності і прибутковості в-ва, на випадок настання несприятливих ситуацій у будь-якій підпр. Структурі

Для того щоб підприємство змогло захистити себе від фінансових збитків у разі настання непередбачених обставин, укладаються дого­вори добровільного страхування майна. За основним договором страхуванню підлягає все майно, що належить підприємству: 1) будівлі, споруди, передавальні пристрої, силові, робочі та інші машини, обладнання, транспортні засоби, риболовецькі судна, знаряд­дя лову, об'єкти незавершеного будівництва, інвентар, готова продук­ція, сировина, товари, матеріали та інше майно.За додатковими договорами може бути застраховане: 1) майно, одержане підприємством згідно з договором майнового найму (якщо воно не застраховане у наймодавця), або прийняте від інших підприємств та населення для переробки, ремонту, перевезення, зберігання, на комісію тощо. 2) майно на час проведення експериментальних або дослідницьких робіт, експонування на виставках.Підприємство має право страхувати будь-яку частину свого майна за повною вартістю (вибіркове страхування).Окремо від власного майна можуть страхуватися основні фонди, що передані в оренду іншим підприємствам та організаціям.Страхові випадки. У разі страхування майна підприємств виріз­няють два типи договорів:а) страхування від вогню, удару блискавки, вибуху;б) комплексне або розширене страхування «від вогню та інших ви­падків», яке включає, крім ризиків пожежі і вибуху, додатково такі страхові події: землетрус; зсув; обвал; буря; ураган; повінь; град, злива; осідання грунту; затоплення; шторм; цунамі; туман; пошкодження майна водою з водопровідних, каналізаційних, опалювальних систем; крадіжки зі зломом (пограбування).Договір страхування всього майна може бути укладеним на таких засадах: • на балансову вартість; • на договірну вартість;• на певну частку (відсоток) вартості.Страхувальник сплачуватиме меншу за розміром страхову премію. Страхове відшкодування можна визначити за такою формулою:Страхове відшкодування =Збиток х Страхова сума Вартість майнаДоговір страхування укладається на підставі письмової заяви стра­хувальника. Страхувальник подає окремо заяву про добровільне стра­хування майна, що належить підприємству, і заяву про добровільне страхування майна згідно з договором майнового найму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]