Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_fiziki (2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать
  1. Соленоїд. Енергія та індуктивність довгого соленоїда.

Соленоїд – сукупність спірально намотаних на циліндричну поверхню витків ізольованого провідника, по якому проходить електричний струм. Вважають, що провідник намотаний в один шар щільно, рівномірно і кількість витків обмотки на одиницю довжиин циліндричної поверхні є величиною сталою і дорівнює n=N/L, де N- загальна кількість витків соленоїда, L- його довжина. Якщо довжина соленоїда L більше ніж у 10 разів перевищує діаметр його витків, то такий соленоїд називають нормальним.

Магнітна індукція всередині довгого соленоїда в СГС дорівнює

де B - магнітна індукція, c - швидкість світла, N - кількість витків, l - довжина котушки. Тому магнітний потік

,

отже,

.

Ця фомула справедлива для ідеального соленоїда.

Енергія магнітного поля в котушці дорівнює

.

  1. Явище електромагнітної індукції. Закон Фарадея.

Вивчення магнетизму показадо, що магнітне поле є невідємною частиною електричноо струму. М.Фарадей помітив, що коли замкнути струм в одній котушці, то в другій, сусідній з нею, котушці, замкнутій на гальванометр, виникає короткочасний струм. На різних дослідах Фарадей показав, що при всяких змінах магнітного поля в області, обмеженій контуром провідника, в останньому виникає ЕРС. Це явище Фарадей назвав електромагнітною індукцією, а наведений струм – індуктивним. Досліди Фарадея проводять так: беруть котушку зі струмом і котушку без струму, кінці якої приєднують до гальванометра. Індукційний струм виникає в котушці без струму в тих випадках, коли: 1) котушки деформують або переміщують одну відносно одної; 2) коло замикають або розмикають; 3) змінюють реостатом струм. В явищі електромагнітної індукції істотне значення має не зміна сили струму, а зміна його магнітного поля. Індукційний струм виникає і у випадках відносного переміщення постійного магніту й котушки. ЕРС електромагнітної індукції виникає завжди тоді, коли змінюється потік ліній магнітної індукції Ф через площу, обмежену контуром, незалежно від того чим зумовлена ця зміна потоку магнітної індукції.

Закон електромагнітної індукції Фарадея: ЕРС електромагнітної індукції в замкнутому контурі чисельно дорівнює і протилежне за знаком швидкості зміни магнітного потоку крізь поверхню, обмежену цим контуром:

. Наприклад, обертання рамки в магнітному полі.

Самоіндукція — явище виникнення в котушці ЕРС індукції внаслідок зміни власного магнітного потоку. Наприклад, в результаті внесення в котушку залізного осердя, зміни величини струму в колі або розмикання і замикання електричного кола. Для кількісної оцінки самоіндукції провідника введено фізичну величину, яка називається індуктивністю L – це фізична величина, яка вимірюється магнітним потоком через площу, обмежену контуром, якщо в цьому контурі проходить одиничний струм і немає інших джерел магнітного поля: L=Ф/І. Величина електрорушійної сили самоіндукції визначається за формулою

,

де   — е.р.с.,   — сила струму, L — індуктивність. Одиниця індуктивності – генрі Гн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]