Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_fiziki (2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

69. Поле точкового заряду. Силові лінії електричного поля. Геометрична інтерпретація полів силовими лініями.

Взаємодія зарядів за законом Кулона є експериментально встановленим фактом. Однак математичний вираз закону взаємодії зарядів не розкриває фізичного змісту самого процесу взаємодії, не пояснює, яким чином відбувається дія заряду q1 на заряд q2.

Теорія близькодії, створена на основі дослідження англійського фізика М. Фарадея, пояснює взаємодію електричних зарядів тим, що навколо кожного електричного заряду існує електричне поле - особливий вид матерії, що існує незалежно від наших знань про нього і має енергію. Електричне поле неперервне в просторі і здатне діяти на інші електричні заряди.

Тобто, електричне поле – це матеріальна складова електро-магнітного поля, яка діє на заряд, зумовлене зарядами або змінним у часі магнітим полем. Основною ознакою електричного поля є те, що на будь-який заряд, внесений у це поле діє сила.

Повне уявлення про розподіл поля можна дістати з рисунка, на якому зобразити вектори напруженості, а також показати неперервні лінії, дотичні до яких в кожній точці, через яку вони проходять, збігаються з вектором напруженості. Ці лінії називаються силовими лініями або лініями напруженості (рис.4.1.7). Силова лінія – це математична лінія, напрям дотичної до якої у кожній точці збігається з напрямом напруженості Е у цій точці. Силові лінії можна зробити видимими, якщо довгасті кристалики діелектрика, наприклад, хініну (ліків від малярії) добре перемішати у в'язкій рідині (рициновій олії) і помістити туди заряджені тіла; поблизу цих тіл кристалики "вишикуються" в ланцюжки вздовж ліній напруженості.

Силовим лініям приписують певний напрям, позначаючи його стрілками. За додатній напрям вважають напряв вектора Е. силові лінії позитивно зарядженого тіла виходять із його поверхні і простягаються в нескінченність, а негативно зарядженого – навпаки. У загальному випадку силові лінії починаються на позитивно заряджених тілах і закінчуються на негативно заряджених. Силові лінії однорідноо поля є паралельними між собою і мають однаковий напрям.

Зобразимо поле різних тіл (рис. 4.1.8 - 4.1.11).

Силові лінії електричного поля точкових зарядів незамкнені. Вони починаються на позитивних електричних зарядах і закінчуються на негативних (рис. 4.1.8 - 4.1.11). Віддалік від країв пластин силові лінії паралельні: електричне поле однакове у всіх точках (рис. 4.1.11).

  1. Електричний диполь. Дипольний момент. Поле диполя.

Електричний диполь — це два різнойменних точкових заряди рівних за модулем.

Двополюсник. Розрізняють диполь електричний і магнітний. Електричний диполь — сукупність двох рівних за абсолютною величиною різнойменних зарядів, які знаходяться на певній відстані один від одного. Характеристикою диполя електричного є дипольний момент. Молекули багатьох речовин можна розглядати як диполі. Електричний дипольний момент - векторна фізична величина, що характеризує, поряд з сумарним зарядом (і рідше використовуються вищими мультипольних моментами), електричні властивості системи заряджених частинок (розподілу зарядів) в сенсі створюваного нею поля і дії на неї зовнішніх полів. Головна після сумарного заряду і положення системи в цілому (її радіус-вектора) характеристика конфігурації зарядів системи при спостереженні її здалеку.

Найпростіша система зарядів, що має певний (не залежить від вибору початку координат) ненульовий дипольний момент - це диполь (дві точкові частинки з однаковими по величині різнойменними зарядами). Електричний дипольний момент такої системи за модулем дорівнює добутку величини позитивного заряду на відстань між зарядами і направлений від негативного заряду до позитивного, або: - Де q - величина позитивного заряду, - вектор з початком у негативному заряді і кінцем в позитивному.

Для системи з N частинок електричний дипольний момент дорівнює

Де - заряд частки з номером а - її радіус-вектор, або, якщо підсумовувати окремо по позитивним і негативним зарядам:

де - число позитивно / негативно заряджених частинок, - їх заряди; - сумарні заряди позитивної і негативної підсистем і радіус-вектори їх «центрів тяжіння» [прим 2].

Електричний дипольний момент нейтральної системи зарядів не залежить від вибору початку координат, а визначається відносним розташуванням (і величинами) зарядів в системі.

З визначення видно, що дипольний момент аддитивен (дипольний момент накладення декількох систем зарядів дорівнює просто векторної сумі їх дипольних моментів), а в разі нейтральних систем це властивість набуває ще більш зручну форму в силу викладеного в абзаці вище.

Подробиці визначення та формальні властивості

Електричний дипольний момент (якщо він ненульовий) визначає в головному наближенні електричне [прим 3] поле диполя (або будь обмеженою системи з сумарним нульовим зарядом) на великій відстані від нього, а також вплив на диполь зовнішнього електричного поля.

Фізичний і обчислювальний сенс дипольного моменту полягає в тому, що він дає поправки першого порядку (найчастіше - малі) в положення кожного заряду системи по відношенню до початку координат (яке може бути умовним, але наближено характеризує становище системи в цілому - система при цьому мається на увазі досить компактної). Ці поправки входять в нього на увазі векторної суми, і скрізь, де при обчисленнях така конструкція зустрічається (а в силу принципу суперпозиції і властивості складання лінійних поправок - см.Полний диференціал - така ситуація зустрічається часто), там в формулах виявляється дипольний момент.Електри́чним ди́польним моме́нтом або просто дипольним моментом системи зарядів qi називається сума добутків величин зарядів на їхні радіус-вектори. Зазвичай дипольний момент позначається латинською літерою d або латинською літерою p. Природними одиницями вимірювання дипольного заряду в системі СІ є кулон на метр, хоча така одиниця є надзвичайно великою для практичного використання, тому застосовуються інші одиниці. У атомній фізиці здебільшого використовується одиниця Дебай. Дипольний момент має надзвичайне значення в фізиці при вивченні нейтральних систем. Дія електричного поля на нейтральну систему зарядів й електричне поле створене нейтральною системою визначаються в першу чергу дипольним моментом. Це, зокрема, стосується атомів і молекул.

Нейтральні системи зарядів з відмінним від нуля дипольним моментом називають диполями.

Електричне поле, створене диполем

Здебільшого постає задача визначення електричного поля на віддалі, набагато більшій за віддаль між зарядами. В такому випадку потенціал електричного поля визначається за формулою

,

а його напруженість

,

де d- це радіус-вектор точки, в якій визначається напруженість електричного поля.

Звідси видно, що створене диполем електричне поле спадає із віддаллю як 1/r3. Порівняно із іншими типами полів, які створюються нейтральними атомами й молекулами це спадання дуже повільне. Диполі взаємодіють один із одним навіть на значній віддалі. Поле, створене диполем неізотропне, і навіть міняє знак в залежності від напрямку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]