Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_z_fiziki (2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

90. Електронна лампа тріод.

Тріод — електровакуумна лампа, що має три електроди: катод, сітку та анод. Принцип дії триелектродної лампи полягає у керуванні силою анодного струму за допомогою напруги Uc, прикладеної між сіткою і катодом.томусітку тріода наз керуючою. Зміна напруги Uc зумовлює зміну електричного поля, що діє на просторовий заряд біля катода. Незначна зміна сіткової напруги значно змінює анодний струм за досить малих втрат енергії джерела сіткової напруги. Якщо на сітку подається позитивний заряд відносно катода, то сіткова напруга допомагає аноду притягувати до себе електрони. Внаслідок цього сила анодного струму Іс збільшується. Якщо на сітку подається негативний потенціал, то дія просторового заряду посилюється і сила анодного струму зменшується, а сіткового струму не буде.

анодний струм залежить від сумісної дії на потік електронів електричних полів анода і сітки, створюваних напругами між цими електродами і катодом. Тому анодний струм у тріоді визначається результуючим електричним полем сітки та анода. Результуюче поле створюється так званою керуючою напругою: Uк=Uс+DUа, де D-проникність тріода, яка показує яка частина електричного поля анода проникає крізь сітку до катода.Її значення залежить від будови сітки і її озміщення відносно катода.

9 1. Магнітне поле. Закон Біо-Савара-Лапласа.

Магнітне поле, його характеристики.

Магнітне поле - особлива форма матерії, за допомогою якої здійснюється взаємодія між рухомими електрично зарядженими частинками. Магнітне поле - складова електромагнітного поля, яка створюється змінним у часі електричним полем, рухомими електричними зарядами або спінами заряджених частинок. Магнітне поле спричиняє силову дію на рухомі електричні заряди. Нерухомі електричні заряди з магнітним полем не взаємодіють, але елементарні частинки з ненульовим спіном, які мають власний магнітний момент, є джерелом магнітного поля і магнітне поле спричиняє на них силову дію, навіть якщо вони перебувають у стані спокою.Вивчаючи експериментально магнітну взаємодію провідників зі струмом, Ампер встановив закон: сила дії першого елемента струму на другий прямо пропорційна добуткові елементів струмів, обернено пропорційна квадратові відстані між ними і залежить від взаємодії орієнтації цих елементів: , де радіус-вектор напрямлений від до .

Закон Біо-Савара-Лапласа  — закон, який визначає магнітну індукцію навколо провідника, в якому протікає електричний струм. Магнітне поле навколо прямолінійного провідника. За законом Біо-Савара

де   — магнітна індукція в точці М на відстані r від прямолінійного провідника із струмом I ,k — коефіцієнт пропорційності, величина і розмірність якого залежать від вибору системи одиниць, r — радіус-вектор.

У СІ

де   - магнітна стала.

У гаусовій системі одиниць

, де   - швидкість світла.

Магнітне поле навколо контура довільної форми

Закон Біо-Савара експериментально відкрили 1820 .

За цим законом величина магнітної індукції в точці М на відстані r від елемента М провідника довільної форми визначається формулою:

де α — кут між напрямом струму I і напрямом радіуса-вектора r (мал. 2). Повна магнітна індукція B, створена струмом у провіднику довільної форми і скінченної довжини, дорівнює геометричній сумі елементарних індукцій. У векторній формі це записується як:

Наприклад, інтегруванням одержують формули для магнітної індукції навколо нескінченно довгого прямолінійного провідника зі струмом, наведену вище. Аналогічно можна отримати формулу Біо—Савара для магнітного поля в центрі колового струму

.

Магнітна індукція поля в середній частині дуже довгого соленоїда    та ін. Напрям магнітної індукції в усіх випадках визначається за правилом ґвинта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]