Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki_z_pedagogikmi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

32.Сугестопедичний метод у навчально виховному процесі.

Сугестопедія – навіювання.Гуманістичні ідеї сугестопедії закладені у її трьох головних принципах:

  1. Радості, розслабленості і консервативної психорелаксації.

  2. Єдності свідомого напівсвідомого та інтегральної мозкової активізації.

  3. Сугестопедичного взаємозв’язку на рівні резервного комплексу.

Принципи сугестопедії реалізуються у навчально виховному процесі не розривно і одночасно у так званому емоційному балансі. Сугестопедичний вплив на особу характеризується рядом позитивних показників:

  1. Відбувається інтенсифікація навчального процесу(програмовий матеріал засвоюється за менший проміжок часу).

  2. Навчання майже не викликає втому.

  3. Відбувається своєрідне психо-лікуваня.

Для широкого використання сугестопедії в навчанні необхідні спеціальні дидактичні розробки і посібники для вчителів.

3. Предмет педагогіки, її основні категорії.

Предметом педагогіки є:

а) дслідження законів і закономірностей, педагогічних явищ та процесів;

б) теоретичне обгрунтування змісту, принципів, методів, форм навчання і вихованняЖ

в) вивчення передового педагогічного досвіду і створення на цій основі педагогічних теорій;

г) розробка педагогічної техніки.

Категорії педагогіки: ВИХОВАННЯ -- в широкому соціальному розумінні – це весь процес формування особистості, що проходить під впивом оточуючого середовища, умов, осїбставин суспільного ладу. Коли говориять виховує життя, мають на увазі виховання в широкому розумінні слова. Виховання у вузькому розумінні – це спеціально організований процес, спрямований на виховання однієї якості особистості. НАВЧАННЯ – це цілеспрямований процес взаємодії вчителя і учнів у ході якого здійснюється засвоєння знань, умінб і навичок. ОСВІТА – це процес і результат засвоєння учнями всестематичних знань, умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інишх якостей особистості; розвиток її творчих сил і здібностей. У реальній педагогиці всі критерії взаємопов’язані і взаємозумовлені.

33. Врахування психолого-дидактичних особливостей у навчально-виховному процесі. Дошкільна педагогіка є одним із напрямків вікової педагогіки. Небезпідставно її вважають і самостійною галуззю науково-педагогічних знань, яка вивчає процес виховання і навчання дітей дошкільного віку. Загальними засадами дошкільної педагогіки є її предмет, особливості та організація педагогічного дослідження в галузі дошкільної педагогіки, розвиток теорії та практики дошкільної освіти, характеристика сучасної системи дошкільної освіти. У системі навчання і виховання дошкільників активно використовуються дидактичні (навчальні) ігри, які розвивають спостережливість, уяву, пам'ять, мислення, мовлення, сенсорні орієнтації дітей у розмірах, формах, кольорах, максимально задіюють інтелектуальний потенціал у пізнанні світу і себе. Якщо творчі ігри забезпечують максимальні можливості для вияву уяви, нестандартного мислення, ініціативи дітей, то педагогічна мета дидактичних полягає в сенсорному вихованні, мовленнєвому розвитку, ознайомленні дошкільників з навколишнім світом, формуванні у них елементарних математичних уявлень тощо. Дидактична гра — гра, спрямована на формування у дитини потреби в знаннях, активного інтересу до того, що може стати їх новим джерелом, удосконалення пізнавальних, умінь і навичок. Дидактичні ігри, ігрові заняття і прийоми підвищують ефективність сприймання дітьми навчального матеріалу, урізноманітнюють їхню навчальну діяльність, вносять у неї елемент цікавості. Використовують дидактичні ігри у навчанні та вихованні дітей усіх вікових груп за необхідності актуалізувати їхній досвід, повторити, уточнити, закріпити набуті знання і уявлення про природні явища, працю і побут людини. Вдаються до них і після спостережень, екскурсій, бесід та інших занять. Нерідко ігри з дидактичними матеріалами є основним засобом навчання і виховання, за допомогою яких вихователь готує дитину правильно сприймати об'єкти і явища навколишнього світу. Як ігровий метод навчання дидактична гра постає у двох видах: 1) власне дидактична гра. Ґрунтується на автодидактизмі (самонавчанні) та самоорганізації дітей; 2) гра-заняття (гра-вправа). Провідна роль у ній належить вихователю, який є її організатором. Під час гри-заняття діти засвоюють доступні знання, у них виробляються необхідні вміння, удосконалюються психічні процеси (сприймання, уява, мислення, мовлення). Ефективне опанування знань і вмінь відбувається в практичній діяльності за активізації мимовільної уваги і запам'ятовування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]