Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki_z_pedagogikmi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

21. Класифікація методів навчання в школі. Їх характеристика на основі джерел інформації.

Учені-педагоги відзначають наявність багатьох підходів до виділення і групування, класифікації, систематизації методів навчання. У передвоєнні роки усі методи навчання за джерелом поділялися на три групи: словесні, наочні і практичні. У 50-х роках класифікація методів унаслідок досліджень учених дидактів і опори на передову практику вчителів почала розгалужуватися. Деякі педагоги розрізняють методи навчання залежно від логічної побудови навчального матеріалу – індуктивного або дедуктивного. Серед частини педагогів одержав розповсюдження поділ методів навчання за ступенем взаємодії вчителя і учнів – виклад, бесіда, самостійна робота. Ще одна спроба групування методів, зроблена на основі їх залежності від дидактичних завдань, - підготовка до сприймання, пояснення нового матеріалу, закріплення, опитування. У сучасній школі на основі теорії цілісності педагогічного процесу методи навчання класифікуються на три великі групи: 1. Методи організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності. 2. Методи стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності 3. Методи контролю і самоконтролю навчально-пізнавальної діяльності. При такій класифікації кожній меті навчання, вираженій у змісті освіті, відповідає своя система взаємозв’язаних дій учителя і учнів. Така система методів забезпечує не лише засвоєння знань та умінь, але й формування творчих здібностей, емоцій, інтер’єру. У сукупності вони покликані забезпечити міцні знання і вміння, сформувати систему цінностей і національний світогляд, розвинути творчі сили. Ця система методів допускає досягнення результатів стосовно всіх, не претендує на досягнення всіма однакових результатів, бо цього досягти неможливо при будь-якому навчанні.

18. Принципи, що враховують компоненти його змісту.

Назви принципів навчання: принцип систематичності і послідовності; принцип міцності; принцип доступності; принцип наочності; принцип свідомості й активності; принцип зв’язку теорії з практикою життя; принцип науковості; принцип спрямованості навчання на вирішення завдань освіти, розвитку, виховання.

Процес навчання включає мету, мотиви, зміст, способи діяльності, він вимагає напруження волі, фізичних та інтелектуальних сил, способів регулювання дій та контроль за їх результативністю. Тому можна виділити такі компоненти у структурі процесу навч.:цільовий компонент – це усвідомлення педагогом і учнями цілей і завдання кожного предмета, його конкретних розділів і тем. стимулююче – мотиваційний компонент – це продовження цільового роз’яснення, поглиблена мотивація, почуття обов’язку і відповідальності в учнів. змістовний компонент визначається стандартами, навчальним планом, програмою, підручником. операційно-діяльнісний компонент – це контроль за ходом процесу навчання, зворотний зв'язок – отримання вчителем інформації про ступінь утруднень, недоліки, якість етапів навчання. оціночно-результативний компонент – завершальний у процесі навчання, він передбачає оцінку знань учнів аж до випуску з середньої школи, а також самооцінку учнями досягнутих результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]