Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек креатив.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

9.Специфіка прес-реклами.

Реклама в пресі – це опубліковані в періодиці різноманітні рекламні матеріали. Їх можна розділити на 2 основні групи:

1. рекламні оголошення;

2. публікації рекламного характеру (статті, репортажі, огляди, що несуть в собі рекламну інформацію).

Для публікації рекламних оголошень та статей рекламного характеру використовують такі періодичні видання, як газети, журнали, бюлетені, довідники, путівники та інші.

У залежності від тематики усі періодичні видання класифікуються наступним чином:

1. суспільно-політичні – найкраще підходять для розміщення реклами, призначеної масовій аудиторії;

2. спеціалізовані – рекламні оголошення призначені для професіоналів.

Реклама в газетах – надзвичайно дієвий та ефективний стимулюючий засіб. Рекламна цінність газети залежить від тиражу, контингенту читачів, часу виходу, популярності, престижу, здатності впливати на споживача. Завдяки широкому числу розглядуваних питань газети мають максимальну аудиторію у порівнянні з іншими рекламними засобами.

Газетну рекламу виділяє висока оперативність, вона своєчасно знайомить широку публіку з пропозиціями нових товарів, що у значній мірі сприяє прискоренню їх реалізації. Щоденна публікація в газетах рекламних оголошень дає змогу перевіряти їх ефективність, посилюючи чи припиняючи рекламу.

Реклама в газетах може виступати у вигляді:

1. рубричної реклами, яка розміщується у газеті в рубриці у відповідності з інтересами читачів;

2. макетної реклами, яка може розміщуватись де завгодно; реклама у різного виду додатках до газет.

Як і раніше більшість людей на планеті традиційно читають газети і журнали, довіряючи їм більше, ніж ТБ. Як і раніше надрукована інформація сприймається і запам'ятовується краще, ніж вимовлена. Як і раніше читач не тільки сам вибирає "свій" журнал і "свою" газету, але і час, і настрій для читання. Все вищеперелічене, підкріплене безліччю різного роду досліджень, робить друк найефективнішим і перевіреним способом доставки рекламної інформації.

Реклама в пресі є одним із дієвих і найбільш поширених засобів реклами. Читачі, знайомлячись з новинами в газетах, переглядають і поміщені там оголошення і рекламні огляди. У рекламному оголошенні відображають суть комерційної пропозиції рекламодавця («пропоную», «продам» і т.д.), а також основні властивості рекламованого товару, відомості про підприємство та умови продажу.

Різниться реклама і з художнього оформлення: чорно-біла, одне тонова, двох тонова, багатобарвна, текстова, з ілюстраціями, фото, перевернута, нестандартна і т. д. Всередині підрозділу є своя градація. Наприклад, газетна реклама поділяється на модульну та рубричну. Причому, співвідношення доходів залежить від:

1. публікацій цих оголошень,

2. займаних площ: 70% - модульні, 30% - рубричная. 80% і 20% відповідно.

Також у перелік послуг пропонованих сьогодні у пресі входить крім публікації реклами власне на смугах видань, публікація на спеціальних випусках, додатках, виготовлення рекламних матеріалів на базі видання, проведення маркетингових досліджень на базі видання, участь у спеціальних проектах рекламної служби видання [3].

Реклама в газетах і журналах набула широкого поширення і володіє найбільшою ефективністю - реклама в пресі займає приблизно 70% ринку рекламних оголошень. Сюди відноситься реклама в:

газетах (міських, обласних, всеукраїнських, спеціалізованих);

журналах (галузевого чи загального призначення);

фірмових бюлетенях;

довідниках;

За обсягом витрат, реклама в друкованих ЗМІ поступається лише рекламі по телебаченню. Реклама в газетах дешевше телевізійної реклами. Разом з тим якість відтворення рекламних оригіналів в газетах зазвичай невисока. Звідси розміщені в них рекламні оголошення менш привабливі, і кожне видання має одночасно багато таких оголошень, у зв'язку, з чим вплив кожного з них окремо знижується. Перевага реклами в пресі заключається в її високій виборчій здатності. Люди з різними інтересами будуть читати літературу, присвячену тій сфері життя, що їх цікавить. Таким чином, завдяки газетам і журналам рекламні звертання впливають на певну споживчу групу. Специфіка реклами в пресі диктує особливі підходи до її створення і розміщення. При її створенні потрібно враховувати, що реклама сприймається тільки через зір, а значить треба звернути особливу увагу на візуальну частину. Тобто оформлення повинне привернути увагу і зацікавити, а значеннєве навантаження повинне удержати і підштовхнути споживача до дії. У даному випадку творці повинні враховувати колір, розмір букв, реальність зображуваного, стиль звертання, а також, наприклад, те, що фотографія краще, ніж малюнок; що одна велика ілюстрація працює краще, ніж багато дрібних і багато чого іншого. Вартість розміщення реклами в пресі залежить від:

1) престижу газети чи журналу;

2) формату рекламного оголошення;

3) місця розташування (від смуги, обкладинки, рубрики, рекламного блоку);

4) кількості використаних кольорів у рекламі (якщо це чи журнал газети в кольорі);

Друкована сторінка, загалом, і газета, зокрема, дають у руки рекламодавця своєрідне гнучкий засіб для вираження творчих потреб. Газета є засобом інформації, якою користується майже кожен, вона має велику гнучкість, а думка, виражена в письмовому вигляді, запам'ятовується. Однак у газет є свої недоліки, до яких належать: відсутність вибірковості аудиторії, порівняно коротке життя, низька якість друку та репродукції, жорстока рекламна конкуренція, неможливість гарантованого розміщення реклами в заданому друкованому просторі, перехрещуються тираж. Незважаючи на це, газета залишається одним з провідних провідником новин і реклами для населення.

Вибір видання залежить від ряду факторів:

1. Специфіки споживчих властивостей товару.

2. Часу прочитання періодичного видання.

3. Дня публікації.

У свою чергу журнали мають іншими перевагами. За своїм характером вони найбільш вибагливі з усіх засобів масової інформації. Вони володіють гнучкістю, як щодо кола читачів, так і в подачі реклами. Вони можуть працювати з кольором, мають чудові поліграфічні можливості, а також престижні і мають запас довіри з боку читачів. Причому все це при прийнятній вартості. Однак найчастіше термін їх випуску набагато довше, з їх допомогою важко отримати необхідний охоплення і частотність, а рекламна конкуренція в журналах ще гостріша. До того ж вартість реклами в деяких виданнях дуже висока. При виборі журналів для розміщення реклами необхідно враховувати тираж, аудиторію, вартість і технічні можливості. Рекламні ставки журналу можуть визначатися декількома факторами: первинним і вторинним читацьким колом, числом абонентів і продажем у роздріб, а також ставленням гарантованого тиражу проти реального. У ході опитувань населення про яким вони віддають перевагу видами газетної реклами, було з'ясовано, що вони вважають за краще бачити рекламні фотографії (83%), а не малюнки (17%). За їх словами, фотографії дають набагато краще уявлення про рекламований товар. Проте деякий відсоток респондентів вважав за краще малюнки. Малюнки відображають товар більш жваво і можуть звернути уваги на достоїнства товару, приховуючи його недоліки [9].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]