Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3232323.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
425.98 Кб
Скачать

10.1 Поняття стилю керівництва

Стиль керівництва – це звична манера поведінки керівника щодо підлеглих.

Управлінське мислення і засоби впливу керівника на результати діяльності організації змінюються в напрямі від одновимірного до багатовимірного стилю управління. Під стилем керівництва розуміється сукупність найбільш часто застосовуваних менеджером принципів і методів управління. Це звична манера поведінки керівника з підлеглими, котра виражається в тому, якими способами керівник, виконуючи свої функції, спонукає колектив до ініціативного й творчого виконання покладених на нього завдань, як контролює діяльність підлеглих.

Стиль і метод керівництва співвідносяться як форма та сутність явищ. Стиль є формою реалізації методів керівництва, яку менеджер вибирає відповідно до його особистих, суб'єктивно-психологічних характеристик.

Метод управління більш рухливий і чутливий до нових потреб у сфері управлінських відносин, ніж стиль керівництва. Менеджер із притаманним лише йому стилем керівництва в своїй діяльності може використовувати різні методи управління. У своїй основі стиль об'єктивний, але він формується завдяки індивідуальним властивостям особистості керівника.

Стиль керівництва — явище суто індивідуальне, тому що він визначається специфічними характеристиками конкретної особистості, відображає особливості роботи з людьми та технологію прийняття рішень саме цією особистістю.

До об'єктивних факторів, що формують стиль, належать:

  • закономірності управління,

  • загальнообов'язкові вимоги до керівників конкретних господарських систем,

  • особливості сфери діяльності,

  • рівень ієрархії управління,

  • соціально-психологічні особливості підлеглих,

  • стиль роботи керівників вищих інстанцій,

  • усвідомлення потреби керувати на наукових основах.

У той же час стиль менеджера має багато в чому властиві йому індивідуальні особливості (риси суб'єктивності) й значною мірою визначається також:

  • ступенем оволодіння знаннями сучасного наукового менеджменту;

  • культурно-моральним рівнем менеджера;

  • мірою відповідності особистих рис менеджера характеру об'єкта управління;

  • життєвими позиціями і цінностями менеджера;

  • практичним досвідом і діловими рисами;

  • ступенем уміння спілкуватися з людьми в процесі.

Основними стилями керівництва є автократичний, демократичний, ліберальний.

10.2. Автократичний стиль управління

 Автократичний стиль – це поведінка керівника, який має достатній обсяг влади для нав’язування своєї волі підлеглим. 

Основними позитивними характеристиками керівника-автократа є: відданість, ризикованість, оперативність, настирливість тощо.

Негативним у керівника-автократа є: надмірна централізація влади, свідоме обмеження контактів з підлеглими, нетерпімість до заперечень, формальне проведення нарад, перевищення меж законів, часте застосування адміністративних стягнень тощо.

10.3. Демократичний стиль управління

Демократичний стиль – це поведінка керівника, який намагається не нав’язувати свою волю підлеглим, а створює клімат у колективі, де працівники мотивують себе самі до праці через потреби вищого рівня.

Основними позитивними характеристиками керівника-демократа є справедливість, повага до підлеглих, турбота про них, делегування другорядних питань підлеглим, прислуховування до думок підлеглих, доведення вказівок підлеглим у вигляді пропозицій, порад і навіть прохань, інформування колективу про стан справ та перспективи розвитку організації тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]