Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політ екзамен.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
929.28 Кб
Скачать

30. Національно державний устрій

Унітарна держава. Унітарний державний устрій припускає існування єдиної держави, що підрозділяється лише на адміністративно-територіальні одиниці й не включає в себе ніяких державних утворень. УД характеризується наступними ознаками:

1.унітарний устрій припускає єдині, загальні для всієї країни вищі представницькі, виконавчі, судові органи, які здійснюють верховне керівництво місцевими органами. 2.на території УД діє одна конституція, єдина система законодавства, одне громадянство. У ньому функціонує єдина грошова система, загальна податкова й кредитна політика; 3.складові частини УД (області і т.д.) державним суверенітетом не володіють. 4.в УД всі зовнішні міждержавні відносини здійснюють центральні органи, які офіційно представляють країну на міжнародній арені; 5.УД має єдині збройні сили, керівництво якими здійснюється центральними органами державної влади.

(Франція, Швеція, Фінляндія, Естонія, Туреччина і т.д.)

Федерація являє собою союзну державу, що складається з безлічі (Росія й США) або декількох (Канада) державних утворень, що володіють певним ступенем самостійності в тих або інших сферах громадського життя. Фед устрій покликаний забезпечити господарську й політичну єдність країни з великою територією й роз'єднаними районами. Воно успішно сполучить у собі переваги державної єдності й централізованої влади зі збалансованою самостійністю членів.

У принципі Ф, як єдина неподільна держава, немислима без його безумовного суверенітету на всій займаній їм території. Разом з тим Ф - це об'єднання держав або державних утворень.

Різняться конституційно-договірні й конституційні федерації. У першому випадку Ф - це об'єднання держав, які на основі договору делегували ряд своїх прав і прерогатив загальному для всіх їх центральному уряду. При цьому кожний член федерації зберігає за собою суверенітет у приналежній йому юрисдикції.

Поняття імперії, очевидно, є одним з найбільш спірних у сучасних суспільних науках. Було очевидно, що Імп - державне утворення досить великого розміру, що включає в себе як складені частини території й народи, приєднані, як правило, військовим шляхом і утримувані в рамках повного або часткового підпорядкування. Передбачається, що після утворення Ім перебуває в стані незмінності свого устрою або прагне до підтримки такого стану. Два основних імперських типи залежності (державності). 1 тип - ім-конгломерат - політичне об'єднання різнорідних етносів (держав), не зв'язаних між собою спільністю економічних, культурних (у тому числі релігійних) залежностей. Такі імперії створюються і підтримуються військовим шляхом. 2 тип - ім-ієрархія, під якою я маю на увазі об'єднання народів (держав) з різним рівнем підпорядкованості й причетності в загальну структуру політичного, економічного, соціального, культурного просторів.

Конфедерація являє собою внутрішньо суперечливу форму політ організації. Тут кожне вхідне в конфедерацію державне утворення майже в повному обсязі зберігає свої конституційні прерогативи й владу. Тому центральний уряд залежить від урядів окремих державних утворень, його повноваження для виконання тих або інших проблем визначаються цими урядами. Оскільки слабкий центральний уряд дістає кошти за рахунок більш-менш добровільних внесків від нижчестоящих урядів, громадянин випробовує на собі вплив центрального уряду лише побічно й віддалено. Конф, будучи союзом незалежних держав, не має центр здатний приймати владні рішення, що стосуються всих.