Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

79 Поняття та зміст валютного контролю відповідальність за порушення валютного законодавства

Валютний контроль є елементом державної валютної політики, пов’язаної з державним управлінням валютними правовідносинами, а також однією з функцій державного управління в галузі валютного регулювання.       Система державного валютного контролю є складовою певних заходів, що здійснюються державою в рамках валютної політики, яка, у свою чергу, є підсистемою структури масштабнішого рівня – державного контролю.       Запровадження валютного контролю пов’язується із загостренням фінансових проблем, зумовлених скасуванням державної монополії на зовнішню торгівлю, розширенням зовнішньоторговельних контактів та лібералізацією зовнішньоекономічних зв’язків.       Державний валютний контроль – це система заходів, що застосовуються урядом з метою впорядкування обігу іноземних валют усередині країни для стабілізації макроекономічної ситуації за допомогою встановлення контролю з боку держави над операціями з валютами і експортно-імпортними операціями резидентів.       Держава віддає перевагу системі валютного контролю над іншими видами валютної політики у зв’язку з тим, що така політика убезпечує від подальшого збільшення витрат з державного бюджету на підтримку курсу національної валюти (окрім витрат на організацію і забезпечення функціонування служб валютного контролю). Крім того, валютний контроль стає гарантом того, що об’єм імпорту, а отже і відтік іноземної валюти з країни, будуть суворо фіксовані. Валютний контроль полегшує здійснення регулюючої функції держави відносно вітчизняних фірм за допомогою введення процедур подачі заявок на придбання валюти і механізмів відстеження процесів, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю.       Незаконний відтік капіталу, правопорушення в валютній сфері і корупція завдають такого значного збитку державі і громадянам, що їх усунення і мінімізація компенсує певний неминучий утиск інтересів окремих експортерів, імпортерів і учасників валютного ринку при посиленні валютного контролю.       Конкретні механізми дії системи державного валютного контролю в кожній країні індивідуальні, виключенням можуть бути валютні союзи і наднаціональні об’єднання, в яких валютний контроль відносно валют третіх країн будується на підставі внутрішньоорганізаційних міждержавних договорів. Але у будь-якому випадку механізм державного валютного контролю впливає як на макроекономічну ситуацію в країні загалом, так і на поведінку окремих господарюючих суб’єктів, зокрема.

За порушення законодавства у сфері валютних відносин застосовується кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, цивільна та фінансова відповідальність.

Склади кримінальних злочинів встановлюються статею 199 «Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї», статею 207 «Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті», статтею 208 «Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків» Кримінального кодексу України.

Відповідальність за здійснення валютних операцій без одержання ліцензій у випадках, передбачених законодавством, визначається статтею 202 Кримінального кодексу України «Порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю».

Склади адміністративних проступків містяться, зокрема, в статті 155 «Порушення порядку проведення розрахунків», статті 162 «Порушення правил про валютні операції», статті 164 «Порушення законодавства з фінансових питань» Кодексу про адміністративні правопорушення України, в статті 100 «Контрабанда», статті 108 «Неподання митному органу України документів, необхідних для здійснення митного контролю» Митного кодексу України.

Окремо законодавством визначаються підстави для застосування заходів фінансової відповідальності, що є окремим видом юридичної відповідальності.