Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

5. Правовий статус Міністерсва фінансів України.

Мінфін України є головним орг. у сист. центр. органів викон. влади з формування та забезпечення реалізації держ фінансової, бюджетної, податкової, митної політики, політики у сфері держ. фін. контролю, казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку, випуску і проведення лотерей, організації та контролю за виготовленням цінних паперів, документів суворої звітності, видобутку, виробниц., використання та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцін. каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, їх обігу та обліку, у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Мінфін України є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс,печатку із зображенням Держ. Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Державної казначейської служби України.

6. Предмет фінансового права.

Предметом фінансового права є суспільні відносини, що виникають, змінюються та припиняються у сфері фінансової діяльності держави. Учасниками таких сусп відносин можуть бути суб»єкти, що мають відповідну правосуб»єктність....

7. Метод фінансово-правового регулювання. Його особливості

Методи – це засоби і приписи, за допомогою яких д-ва забезпечує мобілізацію, використання та розподіл коштів.Загальні методи : - імперативний (обв»язковий для виконання); - рекомендаційний;Спеціальні методи (застос.конкретного методу залежить від стадій, форми власності, джерела ддоходів): 1) метод мобілізації коштів: а) метод обов»язкової мобілізації коштів, що реалізує імпер. обов»язки; б) метод добровільної мобілізації, забезпеч.диспозитивні засоби. 2) метод розподілу: а) метод фінанасування- цільове, планове передавання коштів на визначені цілі; б) метод кредитивання – цільове, термінове перндавання коштів; в) метод використання – витрач. коштів за спрямованістю.

8. Фінансове право в системі права Укр. Зв»язок фінансового права з іншими галузями права.

Фін право - самостійна галузь єдиної правової системи держави. Його самостійність обумовлена предметом правового регулювання, змістом, якісною єдністю сусп відносин, що регулюються фінансовим правом, превалюванням однотипних фін-прав методів. З іншого боку, характеризуючи окрему галузь права, слід брати до уваги зв'язок з іншими елементами сист права. Фін право, як публічна галузь права, тісно пов'язане з конституц. та адмін правом. Не менш важливим є його зв'язок з цивіл та господ правом.Норми фін права фактично конкретизують положення конституц норм і забезпечують мобілізацію, розподіл і витрачання централізованих і децентралізованих фондів коштів.

Адмін право регулює суспільні відносин управлінського характеру, переважно у сфері держ управління, у процесі здійснення завдань і функцій виконавчої влади, а також внутрішньо-організаційної діяльності інших держ органів та громадських організацій при виконанні ними делегованих повноважень і функцій виконавчої влади. У свою чергу діяльність з формування, розподілу й витрачання коштів за своїм характером є управлінською. Норми цивіл права регулюють майнові та особисті немайнові віднос. А майнові відносин можуть також виражатися у грошовій формі. Господ право як галузь права регулює відносини, що існують у сфері організації та здійснення господ. діяльності суб'єктами усіх форм власності, пов'язаної з виробництвом промислової продукції та товарів широкого вжитку, їх реалізацією, виконанням робіт і наданням послуг. Нацбанк, як орган держ управління у сфері грошово-кредитної діяльності, водночас є суб'єктом господарювання. З одного боку, він є органом спеціальної компетенції у сфері фін контролю, оскільки уповноважений забезпечувати нагляд за діяльністю банківських установ та виконувати своє завдання, визначене Конституцією, - забезпечення стабільності націонал грошової одиниці. Разом з тим, центральн банк має право укладати цивіл-правові угоди з іншими учасниками банківської сист. Банки в свою чергу надають кредити клієнтам за кредитними угодами, що є предметом регулювання цивіл права, але при цьому підпадають під фін-правове регулювання, оскільки умови кредитування у деяких аспектах додатково обмежуються Нацбанком.