Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на финансовое (все).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
587.78 Кб
Скачать

4. Загальна характеристика державних органів, що здійснюють керівництво фінансовою діяльністю.

Органи можна класифікувати за характером діяльності : -органи загальної компетенції (Кабмін); - органи спеціальної компетенції (органи держ.казначейства, контрольно-ревізійні органи). Держ.політику у фінансовій сфері здійснює Верховна Рада України: затверджує Держ.Бюджет, вносить до нього зміни. Органи виконавчої влади, що здійс. управління фінансами: 1) орг.загал.компетенц.(Кабмін, місцеві держ. адміністрації, органи місцевого самоврядування); 2) органи спец.компетенції (міністерсва і відомства здійс. фін.діяльність поряд з основною діяльністю), (мін.фін, Державна податкова адміністрація – органи, що спеціалізуються на здійсненні фін. діяльності).

Кабмін – вищий орган у сист.органів викон.влади. Кабмін відповідальний перед Президентом, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді. Забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиц., податк.політики. займається розрокою проекту ЗУ Про держ.бюжет, звітує про викон. Дерюж бюджету.

Мінфін - головний орган у системі центральних органів виконавчої влади України з фінансових питань. Міністерство через нормативно-правове регулювання формує та забезпечує реалізацію державної політики у сферах: - фінансів, бюджету, податків, митної справи; - державного фінансового контролю, казначейського обслуговування бюджетних коштів; - бухгалтерського обліку. Складає Держ.бюджет, контролює його виконання.

Державне казначейська служба України - центр.орган викон.влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через Міністра фінансів. Казначейство утворюється для реалізації державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів. Казначейство України є учасником системи електронних платежів Національного банку України. Займається організацією виконання Держ.бюджету; регулює відносини між Держ.бюджетом і позабюджет.фондами.

Держ.податкова адміністрація - центральний орган виконавчої влади, що очолює систему органів державної податкової служби України. Державну податкову службу України очолює Голова Державної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України. Держ.податкова адміністрація здійнює контроль за дотриманням податкового зак-ва, прийняття рішень щодо фін.санкцій та адмін.штрафів. Податкова міліція - спеціальні підрозділи, які займаються боротьбою з податковими правопорушеннями та забезпечує економічну безпеку д-ви. Податкова міліція діє у складі відповідних органів державної податкової служби і здійснює контроль за додержанням податкового зак-ва. Повноваження : -запобігання злочинів, їх розкриття і розслідування у сфері податкового законодавства; - розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів; - запобігання корупції в органах державної податкової служби.

Рахункова палата - постійно діючий орган контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй. Рахункова палата здійснює свою діяльність самостійно, незалежно від будь-яких інших органів держави. Організовує та здійснює контроль за своєчасним виконанням видаткової частини Державного бюджету України, витрачанням бюджетних коштів, у тому числі коштів загальнодержавних цільових фондів, за обсягами, структурою та їх цільовим призначенням; Здійснює контроль за утворенням і погашенням внутрішнього і зовнішнього боргу Укр., визначає ефективність та доцільність видатків держ. коштів, валютних та кредитно-фінансових ресурсів; Контролює фінансування загальнодержавних програм; Контролює дотримання законності при наданні Укр. позик і економічної допомоги іноземним державам, міжнародним організаціям, передбачених у Держ.бюджеті; Контролює законність та своєчасність руху коштів Держ.бюджету та коштів позабюджетних фондів в установах Нацбанку та уповноважених банках;

Нацбанк - є особливим центральним органом державного управління, його емісійним центром, проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту.